GBA - GameBoy - Wersja do druku
Ultima Forum
GBA - GameBoy - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik)
+--- Dział: Inne (/Forum-Inne)
+--- Wątek: GBA - GameBoy (/Thread-GBA-GameBoy)

Strony: 1 2

GBA - GameBoy - Diablo - 12-03-14 23:53

Witajcie, ostatnio wrocilem do gier z GameBoya i postanowilem zapytac was o ulubione tytuly ;)

Dla mnie nr 1 jest "Sword of mana" tworcow FFow ;)
Poza tym Mario i poczciwe smoczysko Spyro ;)

RE: GBA - GameBoy - Crashykk - 13-03-14 00:18

Zagraj sobie w Legend of Mana na PSX, a się zakochasz. "Sword of mana" jest jedynie przerobionym "Final Fantasy Adventure" z Gameboy'a.

Co do gier na GBA, to oczywiście:
- Pokemony Fire Red oraz Ruby,
- Kingdom Hearts Chain of Memories,
- Crash Bandicoot 2 oraz Crash Bandicoot XS,
- Final Fantasy I & II - Dawn of Souls,
- Harvest Moon Friends of Mineral Town,
- Zelda - The Minish Cap,
- Final Fantasy Tactics Advance,
- Fire Emblem.

Świetnych gier na GBA, które kocham jest jeszcze więcej. Mógłbym wymienić jeszcze kilkadziesiąt xd Szczerze, to zaraz po PSX'ie jest to konsola, którą najbardziej pokochałem ^^

RE: GBA - GameBoy - X-Tech - 13-03-14 02:47

Też miałem Advance, ale wymieniłem z racji lepszej okazji. Ta konsola ma genialne gry na pokładzie, ale większość do mnie nie trafia. Niestety ja się "jaram" dziwnymi tytułami, ale dla niektórych mogą być spoko.

Obecnie jestem w stanie pograć na emulatorze i w sumie chętnie to zrobię.

Dla mnie najlepszym tytułem na tę konsolę jest gierka METROID FUSION. Zrealizowany w kinowy sposób nieco liniowszy metroid, ale za to opiewający wzmożonym napięciem związanym z fabułą.

Ta gra to platformer.

Podobała mi się jeszcze jedna gra wyścigowa, w której odkrywało się licencje na lepsze samochody. Nie pamiętam tytułu. Jeśli chodzi o RPG to nie pograłem w żadne dłużej, bo wolę jednak to robić na emu snes.

RE: GBA - GameBoy - MrDawnok - 13-03-14 09:29

Ja miałem Gameboya , ale tylko przez rok i to w dzieciństwie, potem żałowałem że go nie mam jak zacząłem emulować gry z Gameboya (na szczęście są tak genialne rzeczy jak emu na androida). Mój pierwszy tytuł na te konsole to wspomniany

Pokemon Fire Red - do dziś przysiadam sobie od czasu do czasu żeby złapać nowe poki, popróbować jakieś kombinacje i trochę sobie powalczyć, niestety nie miałem za bardzo z kim w to zagrać, a szkoda.

Golden Sun - Numer jeden na Gameboya(oczywiście po pokemonach) jedynie poziom trudności jest pewnym minusem ponieważ grając w FF-y przyzwyczaiłem się do trudniejszych starć co nie zmienia faktu, że gra jest wyzwaniem i każdy kolejny etap przynosi mnóstwo satysfakcji.

Poza tym jest masa gier w które grałem na GB, ale te dwie to moje ulubione tytuły.

RE: GBA - GameBoy - ADI - 13-03-14 10:14

Tak jak powyżej - Pokemony wymiatają! Najlepsze FireRed ale i inne też są spoko (Od tych starszych czarno-białych do Emerald czy Ruby).
Świetnie się gra także w Dragon Ball: The Legacy of Goku II czy Final Fantasy II.
A do tego wszystkiego polecam Metal Slug (Chyba wszystkie części mnie wciągnęły).

RE: GBA - GameBoy - Amelanduil - 13-03-14 14:58

Meh, Pokemony to strasznie ograny temat. A i tak dopiero od części na DS'a mechanika jest zrobiona tak jak należy :roll:
Tactics Ogre: The Knight of Lodis - przyjemny tactical rpg, aczkolwiek przez większość czasu RNG jest po prostu d***ką.
Klonoa: Empire of Dreams oraz Klonoa 2: Dream Champ Tournament - naprawdę dobra seria platformówek. Te dwie części akurat na GBA.
Golden Sun, jak ktoś tu już wcześniej wspominał, świetny j-rpg na gameboya.
Castlevania: Aria of Sorrow - nie grałem w to aż tak długo, ale był to całkiem przyjemny tytuł. Trochę łatwo się zgubić, ale...
Megaman and Bass, Megaman Zero - aż dziw, że nikt nie wspomniał o megamenach o.o

RE: GBA - GameBoy - Diablo - 13-03-14 16:08

Castlevania :3

RE: GBA - GameBoy - Pakit - 18-03-14 14:56

Moim ulubionym gameboyem był gb color. To dla mnie było zawsze pociągające i interesujące. Mam wrażenie że wielu się wzoruje przy swoich grach z gierek tych starych konsol i że wiele gier powstało na bazie takowych gier mrgreen
Moje ulubiony gry to Pokemon Crystal, Silwer i Gold, na których się wychowałem, myślę że to są tytuły warte uwagi smiles

RE: GBA - GameBoy - X-Tech - 18-03-14 16:55

(13-03-14 14:58)Amelanduil napisał(a):  Meh, Pokemony to strasznie ograny temat. A i tak dopiero od części na DS'a mechanika jest zrobiona tak jak należy :roll:

Co to znaczy meh, oraz WTF. Przecież ta gra była kultowa w latach 90 na konsoli GB color i GB CLASSIC, oraz POCKET i większość świrów uwielbiała mechanikę. Pewnie w tamtym czasie jeszcze cię nie było na świecie XD

RE: GBA - GameBoy - Amelanduil - 18-03-14 19:26

X-Tech napisał(a):Przecież ta gra była kultowa w latach 90 na konsoli GB color i GB CLASSIC, oraz POCKET i większość świrów uwielbiała mechanikę. Pewnie w tamtym czasie jeszcze cię nie było na świecie XD
Akurat tu Iksiu nie trafiłeś. Bardzo nie trafiłeś. Ja praktycznie wychowałem się na pokemonach. Mam wszystkie cartridge do drugiej generacji, od hoenn gram na emulatorach, jedyną częścią jaką do tej pory z oczywistych przyczyn nie przeszedłem jest X/Y.

Pierwsza generacja miała niezbalansowaną i popsutą mechanikę. Dopiero w 4 generacji poszczególne ataki były podzielone na physical/special, wcześniej zależało to od typu ataku. tak dla przykładu.

Mógłbym tak w nieskończoność... ale w skrócie: wiem naprawdę sporo o tej grze. Kto jak kto, ale ja na pokemonach się znam.