![]() |
|
[VXAce] jak zrobić kolce? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] jak zrobić kolce? (/Thread-VXAce-jak-zrobi%C4%87-kolce) Strony: 1 2 |
jak zrobić kolce? - ralfek123456 - 15-03-14 01:43 Witam mam pytanie jak zrobić kolce wysuwające się. Gdy staniemy jak będą widoczne zginiemy a jak nie to spokojnie przejdziemy. Najlepiej jak dacie screeny z zdarzenia. Prosiłbym o szybką pomoc bo tworzę teraz podziemia z bosem.P: Z góry dziękuje. Ps: 1,5h przechodzi się moją grę póki co a chcę jakieś 5-7h. RE: jak zrobić kolce? - Soul - 15-03-14 15:42 Chyba najprostszy sposób to równoległe zdarzenie zmieniające co kilka sekund jakiś przełącznik ON/OFF (naprzemiennie). Potem wystarczy pokopiować zdarzenie kolców (dolna warstwa zdarzenia) i zrobić dwie strony, z wysuniętymi i nie wysuniętymi. No i na stronie z wysuniętymi musisz wstawić odpowiednią komendę odpowiadającą za zmianę HP. RE: jak zrobić kolce? - ralfek123456 - 15-03-14 16:24 rzeczywiście pomogłeś.......................(wcale) RE: jak zrobić kolce? - Ermi - 15-03-14 16:54 ralfek, a masz grafikę kolców? wrzuć ją to spróbuje ci demo zrobić RE: jak zrobić kolce? - ralfek123456 - 15-03-14 17:09 ermi ona jest w rtp P: RE: jak zrobić kolce? - Ermi - 15-03-14 17:15 Może być demo w XP, dopiero teraz spojrzałem, że chodzi ci o VXAce, sory RE: jak zrobić kolce? - ralfek123456 - 15-03-14 17:16 jakie chcesz xp ace obojętne mi to grunt żeby działało najlepiej jak możesz to na mediafire wrzuć. RE: jak zrobić kolce? - Ermi - 15-03-14 17:17 Postaram się to zrobić, jak znajdę chwile czasu. Dzisiaj albo jutro RE: jak zrobić kolce? - ralfek123456 - 15-03-14 17:29 byłbym stokrotnie wdzięczny jakbyś zrobił dzisiaj robię teraz lochy. RE: jak zrobić kolce? - Ermi - 15-03-14 17:35 Jest tylko jeden problem. Gra kończy się dopiero po pewnym czasie, ze względu, że ustawione jest, że musi czekać pewien czas przed następną czynnością (wszystko zależy od tego jak szybko mają kolce się pojawiać i znikać). Drugą sprawą jest to, że jak kolce są wysunięte to kiedy kracz wciśnie przycisk, żeby na nie wejść to wtedy gra się kończy, to tylko w sumie taki estetyczny błąd, ale może tobie przeszkadzać. Jeżeli gracz jest na kolcach i one się wtedy wysuwają to ginie. Link do dema: http://speedy.sh/5aMG8/Demo-kolce.rar (Sory, że nie mediafire) Mam nadzieję, że chodź trochę pomogłem |