[VX] Gif jako tło głównego menu - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Gif jako tło głównego menu - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Gif jako tło głównego menu (/Thread-VX-Gif-jako-t%C5%82o-g%C5%82%C3%B3wnego-menu)

Gif jako tło głównego menu - XarXsPL - 29-03-14 20:28

Mam takie pytanie, czy da się w jakiś sposób, zrobić aby w głównym menu została odtworzona zapętlona animacja *.gif, bądź filmik *.avi???

RE: Gif jako tło głównego menu - ralfek123456 - 29-03-14 20:59

raczej nie ale jest możliwość całkowicie wyłączenia menu z pomocą skryptu po za tym
jakiego rpg maker posiadasz?
ace?
vx?
xp?
2k?
2k3?
ace lite?

RE: Gif jako tło głównego menu - XarXsPL - 29-03-14 21:14

obok tematu jest przecież podany VX

RE: Gif jako tło głównego menu - ralfek123456 - 29-03-14 21:34

racja nie zaważyłem.
Propos twojego problemu to jedynie co możesz zrobić to dać intro przed menu i wnim
film.

Jest taki skrypt na starej ultimie.

RE: Gif jako tło głównego menu - XarXsPL - 29-03-14 22:04

okej, dzięki za pomoc

RE: Gif jako tło głównego menu - Adrapnikram - 29-03-14 22:29

To zależy jaką chcesz dodać tą animację
Jak chcesz aby np. jeździł samochód z prawej do lewej to można użyć skryptu MOG animated title i tam dać w obrazkach zamiast gry jakieś samochody.
P.S. Wielka chęć pomagania ralfka mnie rozwala
Ewentualnie możesz pominąć Scene_Title (czyli menu główne) i tam dać mapę z ruszającymi się eventami (zdarzeniami)

RE: Gif jako tło głównego menu - XarXsPL - 29-03-14 22:41

W sumie można tak zrobić jak napisałeś, ale na wszelki wypadek zrezygnuję z mojego pomysłu i zrobię zwykłe tło.

RE: Gif jako tło głównego menu - Rave - 30-03-14 15:09

GIF-a się nie da zrobić, ale są skrypty na VX pozwalające na animowane tło w titlu. Tutaj masz parę skryptów: http://rpgscripts.blogspot.com/2012/12/animated-title-menu-scripts-compilations.html

Wypróbuj je i użyj tego co ci się podoba najlepiej. Generalnie te skrypty działają tak że wrzucasz kilka obrazków w PNG (czyli jakość lepsza niż GIF bo możesz używać wszystkich kolorów, a w GIF tylko 256, z czego używalnych jest tylko 255, bo jeden kolor to przezroczystość). Czyli lepsza jakość.

RE: Gif jako tło głównego menu - XarXsPL - 02-04-14 17:36

Mi w sumie to zależało aby na dole przesuwał się obrazek z, jak to wyjaśnić, tak jakby mgła lub pył.

RE: Gif jako tło głównego menu - ADI - 07-04-14 13:51

Skrypt który podesłał Rave, oferuje właśnie taką możliwość. Sprawdź.