![]() |
|
[VX] System biegania i skoków - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] System biegania i skoków (/Thread-VX-System-biegania-i-skok%C3%B3w) |
System biegania i skoków - Yotta - 15-04-14 20:32 Witam. Mam pytanie. Czy za pomocą zdarzeń i przełączników można stworzyć grę polegającą na tym, że postać bez przerwy biegnie, a my musimy skakać z platformy na platformę (bo inaczej spadniemy)? Proszę o odpowiedź, potrzebuję czegoś takiego w nowym projekcie. RE: System biegania i skoków - ADI - 16-04-14 09:03 Wszystko się da. Maker jest nieograniczony. Ograniczają nas jedynie nasze umiejętności. Możesz ustawić w równoległym ciągły ruch gracza w prawo (?) I w kolejnym równoległym warunek naciśnięcia jakiegoś tam przycisku i ustawić skok. Piszę to tak trochę na szybko, ale jakby usiąść przy tym na chwilę i się zastanowić to nie jest to nawet takie trudne. RE: System biegania i skoków - Yotta - 16-04-14 09:30 Typowe zdarzenia już mam, problem w tym, że po skoku postać przestaje biec. RE: System biegania i skoków - ADI - 16-04-14 09:35 Więc daj jakiś przełącznik kiedy zaczyna skakać czekaj i go wyłącz kiedy ląduje. A równoległy bieg daj na warunku : przełącznik podczas skoku - OFF RE: System biegania i skoków - Yotta - 16-04-14 11:06 Dzięki, spróbuję z tym. RE: System biegania i skoków - Yotta - 16-04-14 12:35 Uwaga, nowy problem: gdy zdarzenie na Poziomie 1 aktywuje przełączniki odpowiedzialne za skok i bieg, komenda ruchu w typowym zdarzeniu (aktywacja przez przełącznik "bieg") nie działa. Co robić? RE: System biegania i skoków - ADI - 16-04-14 14:04 Kurcze... nie bardzo rozumiem :/ Nie wiem co masz w typowych. Ale pamiętaj że po kończonych czynnościach musisz dane przełączniki wyłączać! RE: System biegania i skoków - Yotta - 16-04-14 16:16 Dobra, koniec problemu. Gracz będzie biegać samodzielnie. |