[VX / VXAce] Anatomia autotile (grafika) - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX / VXAce] Anatomia autotile (grafika) - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale)
+--- Wątek: [VX / VXAce] Anatomia autotile (grafika) (/Thread-VX-VXAce-Anatomia-autotile-grafika)

Anatomia autotile (grafika) - cj2 - 04-05-14 18:21

Jeżeli nie zamierzasz robić tilów do VX/VX Ace możesz ze spokojem odejść - nie jest tobie to potrzebne do szczęścia. W innym przypadku zapraszam na poradnik ukazujący "jak to się dzieje".

Wielu z nas próbowało, ale zawiodło. Myślało dniami i nocami. Jedna myśl przesłaniała im życie. "O co kurde chodzi z tymi autotilami".

Ja przychodzę do was z odpowiedzią, mam nadzieję odpowiednią.
Wielu z was zapewne próbowało podzielić to:
[Obrazek: RvI8z44.png]
Na dwie części pionowe i trzy poziome.

Ale tak to nie działa. Autotile należy podzielić tak:
[Obrazek: EpNz1Zw.png]
Wtedy to nabiera sensu.

Przyjmijmy oznaczenia:
[Obrazek: Ne8j8RW.png]

I wtedy przykładowa ścieżka wygląda tak:
[Obrazek: JpdDkMR.png]
Nabrało sensu?

Ale co w przypadku ścian, czy sufitów? Tutaj wchodzimy w cięższe tereny?
Wcale nie. Działa to tak samo. Tylko trochę więcej kwadratów:
[Obrazek: zQRN8Xq.png]

Nie jestem za dobry w tłumaczeniu. Dlatego, jeżeli ktoś potrzebuje innej metody, odsyłam do tego poradnika.
Nadal nie rozumiesz? Spróbuj sobie wyobrazić, jak by to działało w analogicznym przypadku z tą ścianą. Rozpisz sobie na kartce czy w programie graficznym. Nadal nie rozumiesz? Napisz.
Nareszcie zrozumiałeś? Bardzo mi miło.

Dziękuję za uwagę i do przeczytania (?).

RE: Anatomia autotile (grafika) - Dragon Kamillo - 05-05-14 08:59

Niepotrzebnie oznaczasz cztery kwadraty w lewym górnym rogu - to jest tylko grafika widoczna pod RM, która oznacza autotile - nie ma ona wpływu na jego rysowanie i wygląd podczas gry. Równie dobrze możesz tam dać na przykład napis trawa i wszystko będzie gut. Swoją drogą ciekawe czy istnieje jakiś skrypt który potrafił by wprowadzić używanie tego oznaczenia do gry - w przypadku VX ACE nic to nie zmieni, ale w VX gdzie mamy ograniczony tile - coś by to dało.

Jakby ktoś nie rozumiał tutka - to tu wrzucam to co kiedyś napisałem - http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=4543

RE: Anatomia autotile (grafika) - Rave - 12-05-14 17:55

Dzięki, teraz rozumiem. Naprawdę pomogłeś cj!

//edit: Mógłbym wysłać ten tutek na opactwo? Oczywiście podam że jesteś autorem.

RE: Anatomia autotile (grafika) - cj2 - 20-05-14 16:39

Wrzuciłem już tam, sorry za brak odpowiedzi, przegapiłem :c