![]() |
|
[VXAce] Polepszony skrypt na Blue Mage - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Polepszony skrypt na Blue Mage (/Thread-VXAce-Polepszony-skrypt-na-Blue-Mage) |
Polepszony skrypt na Blue Mage - Calimah - 24-05-14 21:15 Witam! Mam prośbę do wszystkich scrypterów, którzy to przeczytają, a mianowicie potrzebowałbym ulepszenia scryptu Kod: =begin P.S. Mam nadzieję, że wszystko jest zrozumiałe i przepraszam za chaotyczność. RE: Polepszony skrypt na Blue Mage - Yoroiookami - 25-05-14 00:40 Nie jestem dobry w skryptach. Właściwie w ogóle się nie znam... Za to jestem niezły w zdarzeniach! Przed chwilą przetestowałem czy działa moją metodą Możesz zrobić po mojemu(wymaga więcej pracy, zdaje się, ale działa) albo poczekać aż ktoś ci poprawi skrypt. 1. Stwórz zmienną globalną o jakiejkolwiek nazwie. 2. Uaktywnij ją na mapie przed walką. 3. Stwórz stan(state) o nazwie ataku, lub jakiejkolwiek innej. 4. Przypisz stan do skilla którego mamy się nauczyć po kilku próbach. 5. W zmiennej globalnej stworzonej wcześniej, ustaw warunek, że gdy "postać wpadnie w stan: nazwa skilla" to dodaje +1 do zmiennej "Nauka"(na przykład). 6. Ustaw w innej zmiennej globalnej, że gdy zmienna "Nauka" = 3(liczba ciosów po której nasza postać się uczy ataku) to postać uczy się tej zdolności. Mam nadzieję że dosyć jasno opisałem. Testowałem, działa z napisem, więc powinno też działać z nauką skilla. |