[VX] Przedmioty w Sklepie - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Przedmioty w Sklepie - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Przedmioty w Sklepie (/Thread-VX-Przedmioty-w-Sklepie)

Strony: 1 2

Przedmioty w Sklepie - Yoroiookami - 29-05-14 20:04

Heloł. Bardzo by mi pomógł skrypt, który sprawia, że tylko wybrane przedmioty/bronie/zbroje w standardowym sklepiku można sprzedać. Nie widzę opcji zakazu sprzedaży gdy przychodzi do broni itp. :roll:
Ktoś coś zna? smiles

RE: Przedmioty w Sklepie - ReetzO - 29-05-14 20:09

Nie rozumiem. Możesz zakazać sprzedawania danych broni poprzez nie dodawanie ich do asortymentu sklepu. Po prostu ustaw w sklepie przedmioty, które chcesz sprzedać.

RE: Przedmioty w Sklepie - Yoroiookami - 29-05-14 20:13

(29-05-14 20:09)ReetzO napisał(a):  Nie rozumiem. Możesz zakazać sprzedawania danych broni poprzez nie dodawanie ich do asortymentu sklepu. Po prostu ustaw w sklepie przedmioty, które chcesz sprzedać.

Problem się pojawia gdy mam w sklepie coś, co chcę żeby można było kupić, ale nie można było sprzedać. :roll:

RE: Przedmioty w Sklepie - Gorn5 - 29-05-14 21:30

Tak się nie da. Masz tam przycisk "Tylko możliwość kupowania", no i tylko tak można coś zdziałać.

RE: Przedmioty w Sklepie - Yoroiookami - 29-05-14 23:20

(29-05-14 21:30)GamesBytes napisał(a):  Tak się nie da. Masz tam przycisk "Tylko możliwość kupowania", no i tylko tak można coś zdziałać.

Dlatego poprosiłem o skrypt. smiles

RE: Przedmioty w Sklepie - Gorn5 - 30-05-14 19:46

Yoroiookami napisał(a):
(29-05-14 21:30)GamesBytes napisał(a):  Tak się nie da. Masz tam przycisk "Tylko możliwość kupowania", no i tylko tak można coś zdziałać.

Dlatego poprosiłem o skrypt. smiles
A no tak, przepraszam. Nie zauważyłem. :roll:

RE: Przedmioty w Sklepie - Mateusz SSJ8 - 31-05-14 10:53

GamesBytes, GamesBytes, GamesBytes. Jeśli masz spamować, to przynajmniej w spamie powiedz coś, co będzie na temat.

Co się tyczy twojego problemu, Yoroiookami, Musisz wykonać następujące rzeczy:
1. W klasie "Game_Temp" wejdź w "initialize" i na końcu metody wstaw
Kod:
@shop_disposal = []
. Koniecznie zadeklaruj tu dostęp z zewnątrz do "shop_disposal".
2. Znajdź gdzieś w klasie "Scene_Shop" miejsce odpowiedzialne za sprzedawanie przedmiotów i w miejsce oryginalnego kodu wprowadź
Kod:
if @sellable_items.empty?
###coś, żeby sprzedawało wszystko bez wyjątku###
else
#tu wprowadź, że jeśli przedmiot, który chcesz sprzedać nie znajduje się na liście skupu, to nie można go sprzedać.
end
. W Obu wypadkach zadbaj o to, żeby sklep nie skupował, nic nie płacąc.

3. Zdefiniuj w klasie "Scene_Shop" metodę "prepare", która będzie wczytywać listę skupu.

Nie wiem, co robić, jeśli to nie pomoże.

W zdarzeniu odpowiedzialnym za sklep do wywołania sklepu musisz użyć polecenia "Wywołaj skrypt" o następujcym kodzie
Kod:
buy = []
sell = []
...
#wprowadzasz "buy.push([0, 1])", żeby kupić Miksturkę HP.
#wprowadzasz "sell.push([0, 1])", żeby do skupu była TYLKO Miksturka HP (skup ustawiasz tak samo, jak sprzedaż).
#wprowadź więcej "buy.push([x, y])", żeby w tym sklepie kupić więcej przedmiotów.
#wprowadź więcej "sell.push([x, y])", żeby skup przyjmował więcej przedmiotów.
...
$game_temp.next_scene = "shop"
$game_temp.shop_goods = buy
$game_temp.shop_purchase_only = false
$game_temp.shop_disposal = sell

RE: Przedmioty w Sklepie - Yoroiookami - 31-05-14 17:16

(31-05-14 10:53)Mateusz SSJ8 napisał(a):  GamesBytes, GamesBytes, GamesBytes. Jeśli masz spamować, to przynajmniej w spamie powiedz coś, co będzie na temat.

Co się tyczy twojego problemu, Yoroiookami, Musisz wykonać następujące rzeczy:
1. W klasie "Game_Temp" wejdź w "initialize" i na końcu metody wstaw
Kod:
@shop_disposal = []
. Koniecznie zadeklaruj tu dostęp z zewnątrz do "shop_disposal".
2. Znajdź gdzieś w klasie "Scene_Shop" miejsce odpowiedzialne za sprzedawanie przedmiotów i w miejsce oryginalnego kodu wprowadź
Kod:
if @sellable_items.empty?
###coś, żeby sprzedawało wszystko bez wyjątku###
else
#tu wprowadź, że jeśli przedmiot, który chcesz sprzedać nie znajduje się na liście skupu, to nie można go sprzedać.
end
. W Obu wypadkach zadbaj o to, żeby sklep nie skupował, nic nie płacąc.

3. Zdefiniuj w klasie "Scene_Shop" metodę "prepare", która będzie wczytywać listę skupu.

Nie wiem, co robić, jeśli to nie pomoże.

W zdarzeniu odpowiedzialnym za sklep do wywołania sklepu musisz użyć polecenia "Wywołaj skrypt" o następujcym kodzie
Kod:
buy = []
sell = []
...
#wprowadzasz "buy.push([0, 1])", żeby kupić Miksturkę HP.
#wprowadzasz "sell.push([0, 1])", żeby do skupu była TYLKO Miksturka HP (skup ustawiasz tak samo, jak sprzedaż).
#wprowadź więcej "buy.push([x, y])", żeby w tym sklepie kupić więcej przedmiotów.
#wprowadź więcej "sell.push([x, y])", żeby skup przyjmował więcej przedmiotów.
...
$game_temp.next_scene = "shop"
$game_temp.shop_goods = buy
$game_temp.shop_purchase_only = false
$game_temp.shop_disposal = sell

Ummm... :ehe: dziękuję za wkład, ale obawiam się że bezużyteczne w moich rękach. W ogóle nie znam się na tym języku. Nie wiem jak zadeklarować dostęp z zewnątrz, nie wiem jak zadeklarować żadnej z tych rzeczy. :lol2:

RE: Przedmioty w Sklepie - Mateusz SSJ8 - 01-06-14 10:55

Cytat:Ummm... :ehe: dziękuję za wkład, ale obawiam się że bezużyteczne w moich rękach. W ogóle nie znam się na tym języku. Nie wiem jak zadeklarować dostęp z zewnątrz, nie wiem jak zadeklarować żadnej z tych rzeczy. :lol2:

Wątpię, żebyś był aż tak głupi. Po prostu zacznij nowy projekt i tam eksperymentuj ze skryptami. Z biegiem czasu będziesz miał podstawy Ruby (te od RGSS) w jednym palcu.

RE: Przedmioty w Sklepie - Yoroiookami - 01-06-14 12:24

(01-06-14 10:55)Mateusz SSJ8 napisał(a):  
Cytat:Ummm... :ehe: dziękuję za wkład, ale obawiam się że bezużyteczne w moich rękach. W ogóle nie znam się na tym języku. Nie wiem jak zadeklarować dostęp z zewnątrz, nie wiem jak zadeklarować żadnej z tych rzeczy. :lol2:

Wątpię, żebyś był aż tak głupi. Po prostu zacznij nowy projekt i tam eksperymentuj ze skryptami. Z biegiem czasu będziesz miał podstawy Ruby (te od RGSS) w jednym palcu.

Głupi, bo nie znam języka programowania? :lol2: Raczej nie będę uczył się ruby i rgss dla jednego skryptu, dzięki. smiles