[VXAce] Zepsuty projekt - WAŻNE! - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Zepsuty projekt - WAŻNE! - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Zepsuty projekt - WAŻNE! (/Thread-VXAce-Zepsuty-projekt-WA%C5%BBNE)

Zepsuty projekt - WAŻNE! - ThrashHD - 03-06-14 20:13

Siemano, piszę w#urwiony maksymalnie, otóż robię grę w RMVX Ace no robiłem przez ok tydzień jednak kiedyś kiedy pracowałem wyłączyli mi prąd. Po upływie ok godziny prąd wrócił i mogłem nadal pracować. Niestety kiedy próbuję wczytać projekt pokazuje mi się "Nieznany format pliku". Natomiast kiedy chce odpalić grę mam "Failed to load the script". Proszę o pomoc bo już sporo zrobiłem!

RE: Zepsuty projekt - WAŻNE! - Yoroiookami - 03-06-14 20:26

Sam nie wiedziałem, ale ktoś na jakimś forum napisał:

"Możesz utworzyć nowy projekt i przekopiować dane. Pliki mogą zostać uszkodzone z różnych powodów. Dlatego powinno się robić kopie."

Spróbuj. :roll:

RE: Zepsuty projekt - WAŻNE! - ThrashHD - 03-06-14 20:28

Yoroiookami napisał(a):Możesz utworzyć nowy projekt i przekopiować dane.

Właśnie to robie, jedynie plika "actors" z folderu data za cholerę nie chcą współpracować

Edit: zdaje się że projekt jest już nie do odzyskania bo wszystkie pliki data są wg. makera błędne :C
Ehh... jak tu nie kochać RPGM, straciłem zapał :<

RE: Zepsuty projekt - WAŻNE! - Yoroiookami - 03-06-14 20:33

(03-06-14 20:28)ThrashHD napisał(a):  
Yoroiookami napisał(a):Możesz utworzyć nowy projekt i przekopiować dane.

Właśnie to robie, jedynie plika "actors" z folderu data za cholerę nie chcą współpracować

To chyba nie jest duży problem? smiles To zdaje się dotyczy bohaterów, a zapewne masz tylko kilku - własnych.

RE: Zepsuty projekt - WAŻNE! - ThrashHD - 03-06-14 20:35

Wszystkie pliki data są do kosza...

Nigdy więcej VX

RE: Zepsuty projekt - WAŻNE! - Szymkim213 - 26-06-14 07:41

Ja mam tylko tyle ci do powiedzenia:
- Gdy robisz jakiś projekt to odrazu kopiuj pliki.
- Jeżeli chcesz możesz z tym plikiem actors przekopiować z zainstalowanego rpg makera vx ace.
Tylko takie rozwiązania
Pozdro
Szymkim213

RE: Zepsuty projekt - WAŻNE! - Nokachi - 26-06-14 09:10

(03-06-14 20:35)ThrashHD napisał(a):  Wszystkie pliki data są do kosza...

Nigdy więcej VX
Nie rezygnuj z VXa bo to jest naprawdę (według mnie) jeden z najlepszych RMów. Zacznij od nowa robić projekt i po każdym większym kroku kopiuj pliki na pulpit. W drodze do ukończenia jakiejkolwiek dobrej gry będziesz miał jeszcze niejeden pagórek. Nie poddawaj się ;)

Możesz ew. zacząć planowaś od nowa swoją grę na papierze. To da Ci "świeże spojrzenie" na swój projekt i pozwoli wyeliminować błędy, ulepszyć coś, coś może wyrzucić. Całą fabułę rozpisz w formie scenariusza, opisz wszystkie postaci, ich cechy charakteru, wyglądu. Nawet mapy najpierw rozrysuj na papierze, potem w edytorze to będzie kwestia kilku dni, żeby wszystko razem złożyć i proces tworzenia będzie naprawdę przyjemny ;) Spróbuj jeszcze raz, i tak mało osób, które zaczynają coś tworzyć kończą to, bądź jednym z tych nielicznych :D