Jaką grę zrobić najlepiej? - Wersja do druku
Ultima Forum
Jaką grę zrobić najlepiej? - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: Jaką grę zrobić najlepiej? (/Thread-Jak%C4%85-gr%C4%99-zrobi%C4%87-najlepiej)

Strony: 1 2

Jaką grę zrobić najlepiej? - Sunshine - 15-05-13 21:16

Witajcie
Jestem nowa na forum oraz w środowisku tworzenia gier. Będę wdzięczna za fachowe opinie na temat rodzaju gry, który przyciągnie potencjalnych graczy. Mam wiele pomysłów, ale chciałabym poczytać wasze sugestie. Jeśli bylibyście tak mili i podzielili się ze mną swoją wiedzą, to zrobicie dobry uczynek.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Yoroiookami - 15-05-13 21:19

Jeżeli jesteś nowa...to witoj mrgreen mam nadzieję że nieprofesjonalnej opinii też wysłuchasz. :I Według mnie, na początku najlepiej rób krótkie gry. Jeżeli chcesz je zamieścić na forum, licz się z ostrą krytyką ze strony niektórych buców, dla których nie istnieje coś takiego jak 'newbie'. Nie trzymaj się schematów(łatwo powiedzieć :ehe: ) i ten, no... ^_^ nie poddawaj się. Twórz dla radochy.

Aha, jakbyś miała jakieś problemy z tworzeniem - spamuj na forum. Pomożemy. smiles

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Feniks - 15-05-13 21:49

To prawda, yorek dobrze tobie radzi. Po avatarze zgaduję, że fanka anime, zostaniesz miło przyjęta przeze mnie ;.; Przynajmniej z projektami.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Viuu - 15-05-13 21:58

Najbardziej mile widziane byłoby jakieś jRPG, tego tu najbardziej brakuje.
Ale rób co chcesz. Nie opieraj się na tym, co ktoś chce. Rób co sama uważasz za ciekawe ^ ^

Yoroiookami napisał(a):licz się z ostrą krytyką ze strony niektórych buców
Zgaduję, że mówisz też o mnie, więc...
Dziękuję Yorciu, jaki ty słodki :*

Feniks napisał(a):Po avatarze zgaduję, że fanka anime, zostaniesz miło przyjęta przeze mnie ;.;
Ciekawe podejście... -.-

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Feniks - 15-05-13 22:26

żartobliwe, nie sądzisz? ;c

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - X-Tech - 15-05-13 22:53

W Rpgmaker:

*Gry JRPG
*Przygodówki (np: horror, humorystyczna i jaka tylko chcesz)
*Taktyczne
*Ekonomiczne
*Karciane/Planszowe
*Opowiadanie (Visual Novel) [Dla większości może okazać się nudne]
*Strategiczne (nie w takim typowym znaczeniu masowych walk i sterowania oddziałami myszką)

Ogólnie wszystko co nastawione na fabułę i pomysły z nią związane z podanych typów powinno wyjść dobrze i bardzo dobrze przy odpowiednim nakładzie odpowiednich umiejętności.

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Maker Owiec - 16-05-13 14:46

Ja lubię gry RPG, tak jakoś coś do nich czuję :kiti:
Ale dla mnie może to być cokolwiek,byleby miało fajną fabułę i dobry mapping...i parę innych rzeczy mrgreen

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Draken - 16-05-13 14:52

Radziłbym Ci tworzyć na początek kilka odmiennych gatunkowo i fabularnie projektów i wybranie tego, w którym się czujesz najlepiej...

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - Sunshine - 16-05-13 18:31

Oczywiście dziękuję za dotychczasowe rady, i oczekuję kolejnych. Miałabym jednak zapytanie, czy w grze konieczne są jakiekolwiek walki? Nie jestem zwolenniczką zabijania pszczół i innych insektów ale obawiam się, że bez tego projekt będzie niegrywalny. Co wy o tym myślicie?

RE: Jaką grę zrobić najlepiej? - X-Tech - 16-05-13 18:42

W ogóle walki nie są potrzebne (!) natomiast zagadki czyli łamigłówki jak najbardziej, by się przydały.

Bzdura. Podążaj za gatunkiem, który najbardziej lubisz i do tej pory cię interesował jeśli pasuje do rpgmakera od razu próbuj tworzyć w gatunku, który lubisz najbardziej. Z czasem będzie coraz lepiej i lepiej...