![]() |
|
[VX] Zmiana indeksu bohatera - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Zmiana indeksu bohatera (/Thread-VX-Zmiana-indeksu-bohatera) |
Zmiana indeksu bohatera - Ambroz - 19-06-14 12:19 Hej wszystkim. Jak wiadomo przy pracach z grami zawsze znajdzie się jakiś problem i tu mam kolejny: Mianowicie chodzi o możliwość zmiany id bohatera, ponieważ jak wpisuje w wiadomości [\n[1]] to wyskakuje mi imię Kamil, nawet jeśli zmieniłem imię bohatera. Od razu mówię, że nie mam zamiaru zmieniać tej jedynki w inne ID kiedy mam 42 bohaterów do wyboru przez gracza. A co do zmiennych w RPG Maker VX to szczerze powiem, ze nie rozumiem jak one działają. Więc proszę o jakaś podpowiedź lub rozwiązanie w formie skryptu lub innej. Pozdrawiam. RE: Zmiana indeksu bohatera - Yoroiookami - 19-06-14 12:23 (19-06-14 12:19)Ambroz napisał(a): Hej wszystkim.Obstawiam, że zmieniasz imię niewłaściwego bohatera. RE: Zmiana indeksu bohatera - Ambroz - 19-06-14 12:38 Jak wybierze bohatera z listy to Kamil jest usuwany i zmieniam imię nowego bohatera. Kiedy zmienię imię pierwszego bohatera to zmienia się tez imię wyświetlane w wypowiedzi. Teraz jest inny problem: http://youtu.be/Uq8hEnn8qT8 RE: Zmiana indeksu bohatera - Ayene - 20-06-14 10:57 Zauważ, że wybierając opcję zmiany imienia musisz podać, któremu bohaterowi właśnie chcesz imię zmienić. Pewnie ustawiłeś pierwszego na liście. Ale podczas gry wybrałeś już Łucznika, który nie jest przecież wskazanym bohaterem. Dlatego są dwie opcje. Albo ustawiasz w zdarzeniu warunki, że jeśli Łucznik w drużynie, to zmień imię Łucznika..., a jeśli Rycerz w drużynie to zmień imię Rycerza... Albo możesz wkleić ten krótki skrypt nad Main, który zmienia imię automatycznie pierwszej osobie w drużynie. Jednak z chwilą, gdy będziesz chciał zmienić imię drugiego członka drużyny, to się to nie uda. Oczywiście można go jeszcze podrasować, że będziesz sam ustalał którego z kolei bohatera edytować. Daj wówczas znać. Kod: class Game_InterpreterRE: Zmiana indeksu bohatera - Mateusz SSJ8 - 23-06-14 10:43 Można też spróbować ustawić w skrypcie, że po wybraniu postaci ma wywołać ekran wprowadzenia imienia dla tej, która właśnie jest w drużynie. W końcu od czego są skrypty. Ambroz. Skoro nie rozumiesz, jak działają zmienne, to daruj sobie RPG Makera w ogole. Zmienne i przełączniki to podstawa tworzenia gry w RPG Makerze, który jest najprostszym znanym mi programem do tworzenia gier. Szczególnie proste w obsłudze są XP i nowsze. Skoro w VX nie rozumiesz podstaw obsługi RPG Makera, to już jepiej omijaj tworzenie gier szerokim łukiem. Przy próbie stworzenia jednej można popełnić samobójstwo, jak się nie ma podstaw we krwi. |