[XP] 2 pytania - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] 2 pytania - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] 2 pytania (/Thread-XP-2-pytania)

2 pytania - takikaki012 - 21-06-14 19:55

1. Znacie jakiś skrypt na drzewko umiejętności? PODAJCIE PROSZE!
2. Czy da się zrobić tak aby np. wszystkie klasy miały dostęp do łuku, ale klasa Łowca będzie zadawał łukiem o 25% więcej obrażeń mimo, że to ten sam łuk? POWIEDZCIE JAK!!!!

RE: 2 pytania - atakujonc - 21-06-14 20:24

(21-06-14 19:55)KacpiPL napisał(a):  1. Znacie jakiś skrypt na drzewko umiejętności?
2. Czy da się zrobić tak aby np. wszystkie klasy miały dostęp do łuku, ale klasa Łowca będzie zadawał łukiem o 25% więcej obrażeń mimo, że to ten sam łuk?

1. Tak, znamy.
2. Tak, da się.

RE: 2 pytania - Yoroiookami - 21-06-14 21:10

(21-06-14 20:24)atakujonc napisał(a):  
(21-06-14 19:55)KacpiPL napisał(a):  1. Znacie jakiś skrypt na drzewko umiejętności?
2. Czy da się zrobić tak aby np. wszystkie klasy miały dostęp do łuku, ale klasa Łowca będzie zadawał łukiem o 25% więcej obrażeń mimo, że to ten sam łuk?
1. Tak, znamy.
2. Tak, da się.
A nagroda za kompletny spam i nie wnoszenie nic do tematu otrzymuje...atakujonc. :klaszcze: Dobra robota, bucu.

(21-06-14 19:55)KacpiPL napisał(a):  1. Znacie jakiś skrypt na drzewko umiejętności? PODAJCIE PROSZE!
2. Czy da się zrobić tak aby np. wszystkie klasy miały dostęp do łuku, ale klasa Łowca będzie zadawał łukiem o 25% więcej obrażeń mimo, że to ten sam łuk? POWIEDZCIE JAK!!!!
1. Niestety nie znam konkretnego skryptu zbyt dobrze. Najłatwiej to zrobić na zdarzeniach.
Tutaj skrypcik, który dopiero co znalazłem:
http://www.mediafire.com/download/d7h72vv4ahn26kv/MicKoSkill.zip

2. Najłatwiej zdaje się ustawić to na stanach(states), ale długi czas nic nie robiłem w XP, także nie jestem pewien.

Jeśli jesteś na tyle nowy, że nie kojarzysz takich rzeczy - myślę, że powinieneś ograniczyć ilość takich dodatków. :ehe:

RE: 2 pytania - takikaki012 - 21-06-14 21:24

Pewnie masz rację, ale serio chciałbym wiedzieć

A co do drzewka o to właśnie mi chodziło tylko jest problem jak w demku wybieram umiejętność to mi daje na drugiego bohatera (chodzę Aluxes'em a umiejętność daje się 2 w drużynie

RE: 2 pytania - Yoroiookami - 21-06-14 21:48

(21-06-14 21:24)KacpiPL napisał(a):  Pewnie masz rację, ale serio chciałbym wiedzieć

A co do drzewka o to właśnie mi chodziło tylko jest problem jak w demku wybieram umiejętność to mi daje na drugiego bohatera (chodzę Aluxes'em a umiejętność daje się 2 w drużynie

Obstawiam, że jest to w konfiguracji skryptu.

RE: 2 pytania - Ayene - 22-06-14 09:08

No, ten skrypt łatwy w konfiguracji nie jest... Żeby wywołać drzewko pierwszego bohatera (nie jest to równoznaczne z ID bohatera) musiałbyś wywołać skrypt:
Kod:
$scene = Scene_SkillTree.new(0, true)
Musisz dobrze przejrzeć konfigurację, zwłaszcza zmienne SKILLS_ROWS i SKILLS_TABS, bo to w nich deklarujesz drzewka.

RE: 2 pytania - takikaki012 - 22-06-14 13:04

W Polskim Rpg Maker xp nie ma napisów do skilli. Czy jest linijka żeby ustawić napisy zmienić je czy coś w tym stylu?

Screenshot
http://i.imgur.com/oGEb23I.png