![]() |
|
[Dowolny] Zwoje Lokacji [Zdarzeniówka] - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Skrypty (/Forum-Skrypty) +---- Dział: Zdarzeniowe (/Forum-Zdarzeniowe) +---- Wątek: [Dowolny] Zwoje Lokacji [Zdarzeniówka] (/Thread-Dowolny-Zwoje-Lokacji-Zdarzeni%C3%B3wka) |
Zwoje Lokacji [Zdarzeniówka] - Deuce - 08-07-14 21:46 Chciałem przedstawić poradnik jak zrobić zwoje lokacji które pozwolą zapisać nam pozycje i do niej powrócić. Rozpisze proces zrobienia tego prostego systemu w punktach dla jaśniejszego zrozumienia. Dla osób nie lubiących czytać zamieszczam demo DEMO 1.Wchodzimy w Narzędzia 2.Zakładka Typowe zdarzenia W niej tworzymy: dwa typowe zdarzenia ![]() Pierwsze typowe zdarzenie: -Tekst z pytaniem o zapisanie lokalizacji -Wybór (Tak/Nie) W opcji "Tak" przypisujemy kolejno zmienne: -Następnie dla upiększenia dodajemy animację -Po animacji wyświetl tekst z treścią"Lokalizacja zapisana" ![]() Drugie typowe zdarzenie: -Wyświetl wiadomość z treścią: ![]() \v[1] oznacza zmienną do której jest przypisane ID mapy -Następnie wyświetl wybór Tak/Nie przy opcji "Tak" wywołaj teleport: Ustaw położenie przez zmienną ID Mapy - Zmienna odpowiadająca za ID mapy Współrzędna X - Zmienna odpowiadająca za współrzędną X Współrzędna Y - Zmienna odpowiadająca za współrzędną Y ![]() 3.Zakładka przedmioty/Items W niej tworzymy dwa przedmioty o dowolnej nazwie, moje nazwałem tak: Pierwszy przedmiot musi mieć opcje -Używalne=Walka i menu -Zużywalny=Tak -Typowe zdarzenie=Zapisanie Lokacji Drugi przedmiot -Używalne=Walka i menu -Zużywalny=Tak -Typowe zdarzenie=Wczytanie lokacji Wady: Wadą tego systemu jest to że można przypisać tylko 1 mapę na zmienną(po zapisaniu innej mapy stary zapis zostaję zastąpiony) nie można też przy wczytywaniu wyświetlić nazwy mapy tylko jej ID. Informacja: Poradnik tworzony przy pomocy polskiej wersji RMa ze względu na to iż nie korzystam z niego na co dzień, mam nadzieję że to nie sprawi problemu ponieważ moim celem jest pomoc innym użytkownikom a nie komercyjne produkcje w polskim programie. Poradnik zadziała w każdym Rpg Makerze w którym są zmienne ;) RE: Zwoje Lokacji [Zdarzeniówka] - Kensei - 08-07-14 23:56 Dzięki, właśnie tego szukałem RE: Zwoje Lokacji [Zdarzeniówka] - Deuce - 09-07-14 10:54 Ciesze się że komuś to pomogło :) jeżeli ktoś ma problem z jakimiś zdarzeniówkami to piszcie na PW, chętnie napisze jeszcze jakiś poradnik. |