[VXAce] Pomoc z zaklęciami - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Pomoc z zaklęciami - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Pomoc z zaklęciami (/Thread-VXAce-Pomoc-z-zakl%C4%99ciami)

Pomoc z zaklęciami - Valdali - 09-07-14 18:50

Witajcie! :D
Mam pytanie do skrypterów (sam troche się na tym znam ale z tym nie umiem sobie poradzic :c )

Więc... czy istnieje możliwość ukrycie jakiejś zdolności, gdy nasz bohater otrzyma inna? Na takiej zasadzie, że np. na poziomie pierwszym ma zdolność A, i kiedy po awansowaniu na lvl drugi umiejętność A znika i pojawia się umiejętność B.
Bardzo proszę o pomoc :c
Z góry dzięki i pozdrawiam c:

RE: Pomoc z zaklęciami - Ayene - 09-07-14 19:16

Bez konieczności bawienia się w okno notatek, możesz skorzystać z tego:
Kod:
class Game_Actor < Game_Battler

# Konfiguracja
  SKILL_UP = {
  # NOWY SKILL => SKILL DO ZAPOMNIENIA;
  27 => 26,
  28 => 27,
  }

def learn_skill(skill_id)
    unless skill_learn?($data_skills[skill_id])
      @skills.push(skill_id)
      if SKILL_UP.include?(skill_id)
        @skills.delete(SKILL_UP[skill_id])
      end
      @skills.sort!
    end    
  end
end

RE: Pomoc z zaklęciami - Valdali - 09-07-14 19:21

Ok, dziękuje Ci bardzo Ayene działa tak jak trzeba C:

RE: Pomoc z zaklęciami - Mateusz SSJ8 - 09-07-14 19:52

Można to też zrobić za pomocą umiejętności (abilities). Nigdy tego nie próbowałem, ale, kiedy robisz w skrypcie (od zera) umiejętności (skills), możesz odpowiednim skryptem (osobiście napisanym) ustawić punkty udziału umiejętności (ability) w wymagającej jej umiejętności (skill) i ta umiejętność (ability), która ma najwięcej punktów udziału w danej umiejętności (skill), jest główną umiejętnością (ability) wpływającą na umiejętność (skill). W ten sposób możesz stworzyć umiejętność (skill) tylko raz, a dzięki swojej głównej umiejętności (ability) będzie ona zachowywać się tak, jakbyś w chwili nauczenia się umiejętności (skill) B zapomniał umiejętność (skill) A. Tyle, że jeśli robisz grę z systemem rozwoju jak w grze dostępnej obecnie tylko na http://js.x-legend.com.tw/ , będziesz musiał kombinować w tym wypadku, jak zwiększać poziom głównej umiejętności (ability) tej umiejętności (skill) za punkty energii/techniki.

RE: Pomoc z zaklęciami - Valdali - 09-07-14 19:54

ym jeśli chciałeś zrobić mi mętlik w głowie właśnie ci się udało ;x
skorzystam z pomocy Ayene...

RE: Pomoc z zaklęciami - Mateusz SSJ8 - 11-07-14 13:32

Dobra. Powtórzę zdanie po zdaniu. Może zrozumiesz.

1. robisz w skrypcie (od zera) umiejętności (skills)
Za to odpowiada klasa "RPG::Skill"

2. odpowiednim skryptem (osobiście napisanym) ustawić punkty udziału umiejętności (ability) w wymagającej jej umiejętności (skill)
Musisz w utworzyć możliwość ustawienia, ile udziału w umiejętności (skill) ma dana umiejętność (ability). Abs to najłatwiejsza droga, ale możesz też użyć procentów.

3. ta umiejętność (ability), która ma najwięcej punktów udziału w danej umiejętności (skill), jest główną umiejętnością (ability) wpływającą na umiejętność (skill)
Dobrą praktyką jest nazwać główną umiejętność (ability) umiejętności (skill) od umiejętności (skill), w której jest ona główną umiejętnością. Przyjmijmy, że ustawiasz abs. Możesz każdej umiejętności (ability) w umiejętności (skill) ustawić wartości 1 dla umiejętności (ability) w ogóle potrzebnej do tej umiejętności (skill) i 1000000 dla umiejętności (ability) głównej.

4. możesz stworzyć umiejętność (skill) tylko raz, a dzięki swojej głównej umiejętności (ability) będzie ona zachowywać się tak, jakbyś w chwili nauczenia się umiejętności (skill) B zapomniał umiejętność (skill) A
Istotne jest, żeby umiejętność (ability), szczególnie główna miała poziomy.
W grze, z którą ci poprzednio tu wyjechałem, było tak, że na przykład miałeś atak* "Krwawy miecz poziom 4" i jak nauczyłeś się ataku* "Krwawy miecz poziom 5", to "Krwawy miecz poziom 4" znikał i twoja postać nie mogła go już używać. Nie mogłeś się nawet nauczyć go ponownie. Gdy spojrzałem na twój pierwszy post w tym temacie, od razu skojarzyłem, że chodzi ci o coś z tej gry.

*"atak" - w grach z serii "Miasteczko Nowoczesne" tak nazwałem czary i techniki. Użyłem tu tego słowa, żeby nie dawać tych nawiasów.

I jeszcze jedno. Klasa "RPG::Ability" nie istnieje w standardzie RPG Makera, więc musisz ją napisać. Efekty jednak zależą od ciebie.