![]() |
|
Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? (/Thread-Co-s%C4%85dzicie-o-Rpg-Maker-VX-ACE) |
Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - X-Tech - 16-07-14 21:41 Zrobiłem trochę więcej testów i kilka rzeczy bardzo mi się podoba, a kilka nie: plusy: +Selfswitche, które oszczędzą czas na kopiowaniu +dodatkowa warstwa dźwiękowa odpowiadająca za tło (np: deszcz) +zdarzenia działają nieźle i nie tworzą lagów tak bardzo jak można się było tego spodziewać (Przy 50 na mapie gra nadal nie traciła na klatkach - spore straty były dopiero od około 100) +Nie musisz kuć Ruby, ani RGSS żeby zrobić względnie złożone rzeczy. Sporo funkcji z instrukcjami, stworzyli nerdzi programowania w języku Ruby. Łatwo ich użyć w grach +bardzo dużo prostych skryptów ruby zastępujących funkcje zdarzeniowe do rozszerza możliwości tworzenia gier bez znajomości języków programowania (instrukcje i opisy) +strefy na mapie +rozbudowane opcje w podstawowym systemie walki - nawet bardzo. Można budować skomplikowane walki i łamać ten podstawowy system na wiele sposobów minusy: -brak totalny brak podawania wartości zmiennej przez zmienną oo adresie podanym przez inną zmienną (!!!!!!) niewybaczalne. Wyklucza robienie wielu podstawowych i zaawansowanych rzeczy na zdarzeniach (ale jest to do obejścia) TO jedna z podstaw rpgmakera 2k3 (to jak wskaźniki z c++) -totalny brak podawania przełączników do zmiany przez adres zawarty w zmiennej (!!!!!!!) niewybaczalne Wyklucza robienie wielu podstawowych i zaawansowanych rzeczy na zdarzeniach (ale jest to do obejścia) TO jedna z podstaw rpgmakera 2k3 (to jak wskaźniki z c++) -opanowanie ruby i rgss jest zabawą dla nerdów programowania. Jest to zbyt zajmujące i trudne jak na program, który służy do tworzenia gier bez skilla do programowania, ale to nie jest problem brak znajomości ruby i rgss w przypadku tego rpgmakera ponieważ nie dość, że zdarzenia działają nieźle to w necie są setki prostych skryptów ruby, które dodają nowe możliwości i łatwo tych skryptów użyć bez znajomości programowania np: (możliwe użycie stref do walk do wywołania typowych zdarzeń - ciekawy skrypt. Są setki takich prostych, ale genialnych dające nowe możliwości - trzeba myśleć i to wciąga) - dość dziwaczny sposób tworzenia map i importowania do nich zasobów, ale da się przyzwyczaić NEUTRALNE: *Wszystko jest tu dość kwadratowe (w tilesetach), ale wymaga kreatywności - nadaje się do wielu zaskakujących gatunków i pomysłów na gry (taktycznych i wielu innych...) ale do niektórych trzeba totalnie zmienić grafikę i koncepcje, bo ten styl nie jest uniwersalny *RTP jest do bólu jrpgowe jak cały styl VX ACE co prawie nie pozwala odbiec od tego stylu tworząc gry w innych gatunkach, aby były przekonujące na podstawowej grafice. TRZEBA wykazać się kreatywnością w klimatach japońskich gier 2-d stosując podstawowy styl grafiki RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - Mateusz SSJ8 - 17-07-14 09:22 W ogóle w RPG Makerze XP i nowszym selfswitche i druga warstwa dźwięków na tło to ogromny plus. W starszych mogłeś mieć albo odgłosy, albo muzykę. A regiony w VX Ace pozwalają wstawić losowe walki na mapę TYLKO w miejscach oznaczonych jako odpowiedni region. A modyfikowanie skryptów Ruby, choć może odstraszać, to jednak zaawansowani użytkownicy programu z pewnością sobie tam poradzą. http://www.youtube.com/watch?v=nw_34U6Myos - for advanced users = dla zaawansowanych użytkowników Jedyne wady programu to to, że są tylko 2 warstwy pierwszeństwa, oraz, że Tilesety są z góry przypisane do określonej warstwy mapy. W RPG Makerze XP jak chciałeś wstawić podstawę góry (bez tła), a w pierwszej warstwie miałeś już ustawione, że w tym miejscu jest trawa, po prostu wstawiałeś sobie podstawię góry w drugiej warstwie. A tutaj tak się nie da. Wszystkie Tilesety A należą do pierwszej warstwy, podczas, gdy Tilesety B, C, D i E do drugiej. Zależy, dla kogo jest to irytujące, ale dla mnie na pewno. RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - X-Tech - 17-07-14 10:41 Dla mnie zaawansowani użytkownicy makera VX ACE w twoim słowa znaczeniu (modyfikujący skrypty Ruby) nie istnieją. Są raczej ludzie, którzy po prostu ich używają (ale chodzi mi o te proste, a nie gotowce jak ABS itd. )Zauważyłem, że w VX ACE albo są osoby, które robią gry, albo właśnie skrypciarze, którzy gier nie robią, ale tworzą skrypty Ruby dla tych co robią gry. To jest w sumie OK. RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - Viuu - 17-07-14 15:31 Hmm... Iksiu... ja ci powiem, że Luna sama w sobie teraz (w trakcie revampu) posiada ok. 70-80% skryptów oryginalnych napisanych pod tą grę (a chyba wiele osób wie jak dużo skryptów jest w lunie :I), więc ciężko tu powiedzieć coś w stylu "gra robiona pod skrypty". Poza tym znalezienie kogoś kto zrobiłby ci skrypt czy dwa za darmo za granicą to dosłownie kilka minut, nie musisz sam ruby znać by mieć pożytek z tej opcji ^ ^ Wiem, że w naszym przypadku jest to skrypter "należący" do naszej grupy... ale są też tacy który po prostu robią requesty :P RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - takikaki012 - 17-07-14 16:42 Jak dla mnie VX-VX Ace są BADZIEWNE. Za to XP wymiata RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - X-Tech - 17-07-14 17:32 Viuu gra pod skrypty ? Jak ? Ja mam na myśli skrypty, które pozwalają wykorzystać podstawy inaczej np: użyć stref wywołujących walki do wywoływania common events - zapełniają potrzeby wykorzystania podstaw inaczej. Robienie gier z gotowców jest dla noobów zwykle powstają same crapy np: gotowe systemy walki w większości używane bez rozumu i bez pomysłów. Oczywiście da się z głową, ale to rzadkość, bo na ogół wprawiony korzysta z tego co montuje sam od zera. A co do porównania makerów to dla mnie sprawa wygląda tak: Niezmiennie najlepszy jest rpgmaker 2k3 Ma wszystkie niezbędne funkcje i nie potrzeba go edytować edytorem skryptu, aby zrobić praktycznie wszystko. Jest lepszy od VX ACE, XP jedyna kwestia to taka, że każdy ma inną zajawkę na grafikę. Poza samym rodzajem grafiki w 2k3 wszystko działa lepiej i łatwiej wszystko kontrolować + ma wszystkie niezbędne funkcje do eventów, a inne makery są z tego wybrakowane i trzeba je obchodzić trudnym edytorem skryptu. VX Ace ogólnie jest OK XP ma świetne możliwości w budowaniu map, ale to chyba jedyna jego zaleta XD RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - Viuu - 17-07-14 17:44 (17-07-14 16:42)KacpiPL napisał(a): Jak dla mnie VX-VX Ace są BADZIEWNE. Za to XP wymiata Cóż, zawsze znajdzie się ktoś kto lubi się babrać w gównie, w końcu ktoś musi ^ ^ Tylko wiesz, wytrzyj potem. A tak ogólnie to dziękuję za recenzję, sprawiłeś że teraz czuję się gorszy korzystając z tych "badziewi" :I Iksiu... co do ciebie, ja tobie odpowiedziałem na kwestię "nieistnienia zaawansowanych użytkowników bla bla bla", a ty odpowiedziałeś coś zupełnie innego... Nie wiem, jakiś misunderstanding tu mamy :I W każdym razie walić to, myślę że teraz zrozumiałeś o co mi chodziło, więc koniec tematu :P RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - takikaki012 - 17-07-14 17:49 Mówie o sobie.... Napisałem JAK DLA MNIE. Wiem są wiele osób, ktore tworzą dobre gry w vx i vx ace, ja poprostu uważam, że w XP jest więcej możliwości, a w vx wszystko jest od razu (szybkie zdarzenie, od razu pojazdy zaprogramowane itp) Mowie nie o grach, a o programie RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - Viuu - 17-07-14 18:05 Ciekawe podejście "wiem że są dobre gry ale ja uważam że są słabe, bo to nie xp", rozumiem że ja dla przykładu mam np. źle oceniać gry z XP bo uważam, że to gówno? Już sobie wyobrażam tą sytuację - ktoś stworzył grę w vx na grafikach xp "jakie fajne, ej świetna gra... zaraz zaraz... czy to ikonka VX? CO TO ZA GÓWNO?!". Masz problemy ze sobą chłopie, to jest już dalekie stadium fanboyostwa ^ ^ Poza tym co z tego że napisałeś "jak dla mnie". Wciąż jest to opinia bez argumentów i mam prawo ją zakwestionować. Przypominam - to jest forum DYSKUSYJNE. Skoro masz opinię i się nią dzielisz to czemu boisz się o tym dyskutować? Boisz się że nie masz argumentów? RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - Dragon Kamillo - 17-07-14 20:40 Tak naprawdę nie można zrobić w VX ACE gry która korzystała by z maksymalnych możliwości zasobów RTP RMXP bez ich edytowania (nie liczę innego ułożenia i posklejania). To znaczy da się - są w końcu panoramy - ale to znowu nam odejmuje z użycia panoramę w tle - no chyba że w ruby. Ale gra wtedy rośnie oj rośnie - chodzi o wagę. Po za tym czcionki są zupełnie inaczej wyświetlane. RM VXACE ma jedną niewybaczalną wadę - system map. Dlaczego by nie połączyć RMXP z RM ACE - przecież jedyny plus RMXP jest jedynym minusem RM ACE? I tak w sumie to zgadzam się z ostatnim postem X-Techa - 2k/3 best, ACE - OK (ale pod względem map - gówno nad gównami), XP - dobre mappowanie. I ocenianie gry po rm jest głupie, ale dodawszy do tego że prawie każda gra z RMVX ma ten głupi cukierkowaty styl - mogę zrozumieć KacpiPL |