Język oprogramowania :) - Wersja do druku
Ultima Forum
Język oprogramowania :) - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik)
+--- Dział: Inne (/Forum-Inne)
+--- Wątek: Język oprogramowania :) (/Thread-J%C4%99zyk-oprogramowania)

Język oprogramowania :) - Euforia - 20-07-14 04:02

Witam. Ostatnio liznąłem język VB6 lecz pomyślałem, że jest to bardzo stara technologia której nie warto się uczyć. Z tego powodu od razu pomyślałem o VB.NET, jest to nieco nowsza technologia która nie jest wcale zła. Według was jest to dobry pomysł? Myślałem też nad Ruby ale nie miałem z nim nigdy styczności. Nie jestem wymagający. Chciałbym napisać swój 1 poważny projekt 2D. Oczywiście potem będę dalej poznawał języki. Proszę o pomoc przy wyborze... Próbowałem już c++ ale dla mnie było zbyt ciężko po vb6.

RE: Język oprogramowania :) - Rave - 20-07-14 11:35

Po pierwsze, nie język oprogramowania, tylko język programowania. Po drugie BASIC (każdy, szczególnie z dopiskiem Visual) to ZUO. Polecałbym Pascala, np. z biblioteką/środowiskiem BareGame (wbrew nazwie, bardzo zaawansowana biblioteka, obsługuje większość potrzebnych rzeczy, nawet w tym można gry 3D pisać).
"Czyste" ruby (bez rzeczy typu RGSS które wszystko typu renderowanie robią w kodzie maszynowym) jest dość wolne, np. shmupa w czystym ruby nie zrobisz, nawet jak użyjesz Gosu (tzn. zrobisz ale fps to będzie jakieś 8).

Na koniec, możesz spróbować użyć jakiegoś dobrego edytora gier 2D nie ograniczonego do jednego gatunku (jak RM). Game Develop jest dobry, darmowy, a od pewnego czasu również open-source. Tego typu programy naprawdę ułatwiają pracę, bo np. mają wbudowane dobre wykrywanie kolizji (jedna z trudniejszych do zakodowania rzeczy, zaraz po AI).