![]() |
|
[VXAce] Wywołanie przez nazwe zdarzenia - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Wywołanie przez nazwe zdarzenia (/Thread-VXAce-Wywo%C5%82anie-przez-nazwe-zdarzenia) |
Wywołanie przez nazwe zdarzenia - X-Tech - 02-08-14 21:08 Jak wygląda komenda, która sprawdzi czy zdarzenie o podanym id nazywa sie "noworodek" to ma być warunek: jeśl event o id .... nazywa sie "noworodek" (nazwa jest w pole górne w lewej części eventa zwykle tam pisze jego numer id ale można to zmienić na co sie chce ja zmieniłem na "noworodek") może zajść akcja: RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - Ayene - 02-08-14 21:54 Dopisz do klasy "Game_Event" definicję: Kod: def nameKod: if $game_map.events[ID].name == "noworodek"RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - X-Tech - 02-08-14 21:55 Dzięki. Pewnie to działa, ale nie rozumiem zapisu. Nie rozumiem co się tutaj dzieje. RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - Ayene - 02-08-14 22:17 Sprawdź klasę Game_Map. Widnieje tam odwołanie do hasha z events. Hash ten wrzuca do tej klasy nową klasę - Game_Event, która z kolei w initialize przywołuje zmienną event. Zmienna ta odwołuje się z kolei do ukrytej w RGSS3 klasy RPG::Event, która ma atrybut name. Żeby zatem odwołać się do niego bezpośrednio trzeba było dodać definicję. RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - X-Tech - 02-08-14 22:44 a już czaje hashe to są te elementy w {} powoli to ogarniam. Jeśli dobrze ogarniam hashe to są tablice, w których się przyporządkowuje jakimś elementom zupełnie inne elementy. RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - Ayene - 03-08-14 10:38 Hashe to takie faktycznie nieco inne tablice, które pozwalają na przypisanie wartości (value) tzw. kluczom (keys). Kod: hash{ key => value }Kod: hash = {}RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - X-Tech - 03-08-14 11:16 No właśnie to ogarnąłem, że Hashe to tablice z szybszym dostępem do środka. Wystarczy po nazwie elementów lecieć. Fajne to jest akurat. Teraz tylko ogarniam hierarchie. Poczytam o nowym tego rodzaju elemencie i zastanawiam się od zera jaki dostęp do środka mają z zewnątrz inne elementy/klasy i jak z wewnątrz sięgać na zewnątrz, bo o ile wiem że mamy dziedziczenie/aliasy/super i działają podobnie/inaczej to teraz hashe dodały nową komplikacje. Ciężko określić położenie np: kiedy doda się hasha w klasie, która dziedzieczy, albo w klasie od której inna dziedziczy. Pytanie teraz jak tam sięgać i jaki jest zasięg i na odwrót. Nie cierpię tego. Chyba muszę znowu eksperymentować od zera, aby sprawdzać zasięg i położenie. RE: Wywołanie przez nazwe zdarzenia - Ayene - 03-08-14 11:24 Masz taki zasięg hasha, jaki sobie wybierzesz. Przecież, jeśli deklarujesz, że hashem czy tablicą jest zmienna instancji, to zasięg masz zmiennej instancji... Ale hashem może myć też zmienna globalna... itd. |