![]() |
|
[XP] Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia (/Thread-XP-Poruszanie-si%C4%99-NPC-w-zale%C5%BCno%C5%9Bci-od-pory-dnia) Strony: 1 2 |
Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia - duganhack - 07-08-14 11:02 Witam jestem na forum nowy :P poszukuje pewnego skryptu który umożliwiłby poruszanie npc się w zależności od godz itp. Jeśli nie ma takiego skryptu może ktoś stworzył to z przełączników Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi :D RE: Skrypt poruszania się w zależności od pory dnia - HeRand - 07-08-14 21:07 Na pewno da się do zrobić. Wystarczy stworzyć system dnia i nocy a następnia ustawić warunek od zmiennej. Nie wiem konkretnie jak cchesz aby one się poruszały, czy w innych kierunkach, czy też z inną prędkością. RE: Skrypt poruszania się w zależności od pory dnia - duganhack - 07-08-14 21:44 (07-08-14 21:07)HeRand napisał(a): Na pewno da się do zrobić. Wystarczy stworzyć system dnia i nocy a następnia ustawić warunek od zmiennej. Nie wiem konkretnie jak cchesz aby one się poruszały, czy w innych kierunkach, czy też z inną prędkością. Taki system mam utworzony dzieli się na : -ranek -południe -wieczór -noc Chciałbym aby postacie, gdy nadejdzie wieczór szły do domków i znikały aby następnie pojawić się rankiem :D i żeby to był taki cykl trwający w nieskończoność. Próbowałem to zrobić przełącznikami ale jak wiadomo nie można powrócić z wyższej strony do niższej ( np z 7 na 1 ) RE: Skrypt poruszania się w zależności od pory dnia - Yoroiookami - 07-08-14 22:35 (07-08-14 21:44)duganhack napisał(a): Taki system mam utworzony dzieli się na :Można, można. Zamiast przełączników, użyj zmiennych. Powiedzmy że: 1 = ranek 2 = południe 3 = wieczór 4 = noc Kiedy nadchodzi ranek, niech zmienna nr. 1 = 1, kiedy nadchodzi południe, niech zmienna nr. 1 = 2 i tak dalej. Odpowiednie strony zdarzeń(postaci na mapie) podepnij pod te zmienne. RE: Skrypt poruszania się w zależności od pory dnia - duganhack - 07-08-14 22:51 Wielkie dzięki czegoś takiego szukałem już zabieram się do pracy :D @edit A mógłbyś dać mi screena jak byś to zrobił bo próbuje i mi nie wychodzi :( RE: Skrypt poruszania się w zależności od pory dnia - duganhack - 08-08-14 13:12 Nawiązując do poprzedniego posta może ktoś wie jak bardziej to wytłumaczyć :P z zmiennymi się tak mocno nie bawiłem :/ raczej używałem przełączników ... Może ktoś wstawić screeny jak to zrobić ??? RE: Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia - duganhack - 11-08-14 16:35 Udało mi się już zrobić tak aby npc poruszały się w zależności od dnia :) Teraz mam jednak kolejny problem mianowicie jak zrobić aby one zostały na miejscu ... znaczy się że jak np. wejdę do budynku i wyjdę to cały czas npc zaczyna od miejsca zdarzenia i znowu idzie do miejsca które mu ustawiłem :/ RE: Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia - Yossarian - 11-08-14 18:39 Raczej ciężko będzie Ci zrobić coś takiego. Mógłbyś pobawić się w zapisywanie zmiennych x i y kolejnych celów, ale z tym miałbyś naprawę sporo roboty. Z resztą, zawsze można powiedzieć że ów postać przesunęła się podczas Twojej nieobecności ;p RE: Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia - duganhack - 11-08-14 19:13 No trudno :P Niech będzie tak jak jest :D RE: Poruszanie się NPC w zależności od pory dnia - Rave - 11-08-14 19:27 (11-08-14 16:35)duganhack napisał(a): Udało mi się już zrobić tak aby npc poruszały się w zależności od dnia :) Teraz mam jednak kolejny problem mianowicie jak zrobić aby one zostały na miejscu ... znaczy się że jak np. wejdę do budynku i wyjdę to cały czas npc zaczyna od miejsca zdarzenia i znowu idzie do miejsca które mu ustawiłem :/ Używasz XP, tak? No to pamiętam że na to był skrypt. Niestety nie pamiętam autora i nazwy skryptu, musiałbyś poszukać. Ale pamiętam że był taki skrypt. |