![]() |
|
[XP] Zmienne - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Zmienne (/Thread-XP-Zmienne) |
Zmienne - takikaki012 - 07-08-14 23:04 Boze chodziło mi o etykiety! Sorry was bardzo! Pisałem o 23:00 mozg śpiący itp. Jeszcze raz sorry! RE: Zmienne - Yoroiookami - 07-08-14 23:07 Nie znam definicji, ale są w zasadzie jak przełączniki...takie wypasione przełączniki, wygodniejsze i w ogóle... RE: Zmienne - Euforia - 07-08-14 23:33 Zmienna czyli jakaś wartość. Ta wartość może to być liczba, potwór, bohater itd. Możesz ją także zmieniać. Najlepiej samemu pokombinować tak jak Yoroiookami powiedział. RE: Zmienne - Angius - 08-08-14 00:14 Przełącznik może mieć dwie wartości - 0 lub 1 Zmienna może mieć X wartości - 0, 1, 19, 25541823674, ile tam chcesz RE: Zmienne - takikaki012 - 08-08-14 12:26 Aha, to chociarz jakis przykład zastosowania? co mozna na nich zrobic RE: Zmienne - Deuce - 08-08-14 12:28 Przykładowo możesz przypisać do zmiennej lewel bohatera i ustawić teleport na daną mapę od lewela 20 lub jakiego tam sobie zażyczysz. Tu masz link do opisu zmiennej, ja dzięki temu zrozumiałem ;) Zmienne Wikipedia RE: Zmienne - takikaki012 - 08-08-14 13:11 Poprawka :p sORRY chodziło mi o etykiety RE: Zmienne - Deuce - 08-08-14 13:14 Etykiety to jak dobrze pamiętam jest czymś w stylu odnośnika, np ustawiasz etykietę o nazwie "ogień" w tym zdarzeniu dajesz wywołaj animacje "ogień" później dzięki etykietom możesz przejść do zdarzenia które jest pod etykietą. Zdarzenie człowiek ma ustawione wywołaj etykietę "ogień" wtedy na zdarzeniu człowiek wywołasz to co jest przypisane pod etykietę "ogień" Mam nadzieję że dobrze pamietam. RE: Zmienne - X-Tech - 08-08-14 14:08 Zmienne to są "zbiorniki" na liczby. Co z tym robisz ? Gry i programy. Przykłady ? Każda gra na rpgmakera. Sam rpgmaker. Switche to też zmienne ale mają 2 wartości - prawdę i fałsz. Nie możesz porównywać tych wartości z sobą (zmiennych ze switchami) bo to inny typ wartości w praktyce oznaczają switche 0 lub 1 można tę wiedzę wykorzystać. Etykiety to są zaznaczone miejsca na stronach eventów, do których wskoczymy jeśli wywołasz te etykiety w tych samych stronach eventów. RE: Zmienne - Angius - 08-08-14 15:33 Etykiety: Kod: Handlarz się z tobą witaWywołanie etykiety przenosi cię do etykiety. Przydatne na przykład przy robieniu sklepu na zdarzeniach, po zakupie handlarz nie powtarza przywitania, tylko przechodzi od razu do dalszej części - do wyboru przedmiotu. |