[Dowolny] Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - Wersja do druku
Ultima Forum
[Dowolny] Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [Dowolny] Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? (/Thread-Dowolny-Jaki-program-polecacie-do-robienia-animowanych-sprite%C3%B3w)

Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - X-Tech - 09-08-14 21:32

Chodzi mi o prostotę obsługi , ustawienie odpowiedniej siatki itd.
Paint jest spoko. Gimp upierdliwy i nieintuicyjny. Chodzi o coś w miarę prostego z dodatkami specjalnie pod robienie sprite/edycji tilesetów. dARMOWY

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - duganhack - 09-08-14 21:55

Photoshop'a pewnie nie chcesz bo to bardziej rozbudowana wersja gimpa, jeśli można tak to porównać ... Może Pixia chociaż sam nie używałem, ale proponowałbym ci abyś po prostu skorzystał z jakiś poradników i przekonał się do gimpa bo to najlepszy darmowy program tego typu ...

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - X-Tech - 09-08-14 22:08

Photoshopa nie chce bo nie jest darmowy, a możliwości gimpa/photoshopa/coreldrawa są zbliżone tyle to ja wiem.
Po prostu Gimp czasem nie jest zbyt intuicyjny wiele funkcji jest ukrytych. Do PIXELI to dla mnie paint jest całkiem OK, ale czy ktoś nie zna czegoś bardziej wspomagającego pracę.
Gimp przydaje się do zalewania efektami dużych obrazów i zdjęć.

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - kanumerki - 09-08-14 22:17

Jak tak lubisz Paint'a do weź zobacz Paint.NET.

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - X-Tech - 09-08-14 22:43

Propozycja ciekawa, ale na moim systemie (windows xp) nie odpala, a ostatnia wersja, która działa z xp wymaga service pack 3 do windows xp.

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - kanumerki - 09-08-14 22:47

Cytat:która działa z xp wymaga service pack 3 do windows xp.
Nie masz zainstalowanego sp3 :shock:
Do poprawnego działania jest potrzebny Net. Framework, który jest darmowy.

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - X-Tech - 09-08-14 23:34

Nie mam, ale dzięki za propozycję. Program sobie ściągnąłem i jak kiedyś podrasuję windowsa pewnie sobie sprawdzę. Tymczasem polecam Graphic Gale, oraz Asperite są genialne.

http://www.rpgmaker.pl/?co=download&typ=programy&id=graphicsgale

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - Mateusz SSJ8 - 10-08-14 08:39

A kto ci, X-Tech, każe używać TYLKO jednego programu do robienia wszystkich grafik. Zawsze możesz animowane sprite'y zrobić w CharaMaker1999, a następnie ładnie je sobie wykończyć w GIMPie. Mnie to akurat pomaga, kiedy muszę sobie zrobić Charseta do gry. Przy Tilesetach to też się przydaje. Raz nawet zrobiłem w ten sposób animację do walki do RPG Makera XP. Po prostu w CharaMakerze1999 robisz sobie grafikę animacji klatka po klatce (bez możliwości przypadkowego wjechania na inną klatkę). W GIMPie też możesz edytować pojedynczą klatkę bez możliwości nanoszenia kolorów poza nią,ale wymaga to ciągłego zaznaczania rozmiaru klatki, co jednak przydaje się, kiedy robisz spriteseta na jakiś konkretny ekran.

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - Ayene - 10-08-14 10:07

Tak, Graphics Gale jest bardzo dobry. Intuicyjny i prosty w obsłudze.

RE: Jaki program polecacie do robienia animowanych spriteów ? - X-Tech - 10-08-14 11:47

(10-08-14 08:39)Mateusz SSJ8 napisał(a):  A kto ci, X-Tech, każe używać TYLKO jednego programu do robienia wszystkich grafik.
Siła wyższa.

(10-08-14 08:39)Mateusz SSJ8 napisał(a):  Zawsze możesz animowane sprite'y zrobić w CharaMaker1999, a następnie ładnie je sobie wykończyć w GIMPie.
Wolę je ładnie sobie wykończyć w paintcie, albo w tym graphic gale.
Po co mi gimp w pixelach ? Gimp jest dobry do robienia całych map i wielkich grafik.