[XP] Questy - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Questy - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Questy (/Thread-XP-Questy)

Questy - ziomsamsung - 30-08-14 14:43

Czy ktoś ma jakąś metodę na szybkie robienie questów, bo ja dzisiaj jednego krótkiego questa robiłem aż godzinę.

RE: Questy - Deuce - 30-08-14 14:47

Nie rozumiem, o co chodzi z szybką metodą na robienie questa, jest chyba tylko jedna.
Jeżeli masz coś przynieść, to tworzysz item, odpowiednie zdarzenia, lokacje i NPC.
Nie można prościej, chyba że posiadasz magiczną różdżkę która wszystko zrobi za ciebie, a ty się na końcu podpiszesz i wystawisz grę jako swoją.

RE: Questy - Yoroiookami - 30-08-14 15:04

Tworzenie questów to dla mnie ta przyjemna część tworzenia. :co:

RE: Questy - ziomsamsung - 30-08-14 16:07

dla mnie nie

RE: Questy - konekszyn - 30-08-14 19:00

ziomsamsung napisał(a):dla mnie nie
No to tych questów nie rób?

RE: Questy - ziomsamsung - 30-08-14 21:33

już mi zachciało XD

RE: Questy - Mateusz SSJ8 - 31-08-14 10:06

Najlepszy sposób to utworzyć questy w Bazie Danych (skryptem Ruby z zewnątrz) i w grze wczytywać je obiektem kontrolnym (Game_Quest). W MMORPG można podzielić wytyczne zadań na 4 typy:
+polowanie - masz wskazanego jednego potwora i musisz go zabić określoną liczbę razy. Czasami zleceniodawca da ci przedmiot, bez którego zadanie jest niewykonalne (coś do wywabienia potwora).
+zbieranie - masz wskazany jeden przedmiot i musisz zebrać określoną liczbę jego sztuk. Zwykle wiąże się to z zabijaniem potworów, jednak czasem trzeba rozwalić jakiś element otoczenia, z którego po zniszczeniu ten przedmiot wypadnie.
+zwiedzanie - masz wskazane jedno miejsce w całym świecie gry i musisz je odwiedzić.
+rozmowa/akcja - masz jedną postać, z którą musisz porozmawiać określoną ilość razy. Zwykle jeden.
+działanie - musisz wykonać ruch. W "Green Levithan 4-2" była jedna misja tego typu.
+poczta - musisz zanieść przedmiot otrzymany od jednej postaci do innej postaci. Zwykle zleceniodawca ci to daje, a ty masz to zanieść osobie, którą ci wskaże.

RE: Questy - Yoroiookami - 31-08-14 11:57

W starszych/nudnych mmo*. :kiti: W Guild Wars 2, jeden z questów wymaga mordowania żabek, zbierania ich martwych ciałek i umieszczenie ich w sokowirówce unikając przy tym innych potworów. W Ragnarok Online, jest quest polegający na zbadaniu sprawy zmarłej szlachcianki. (Jak detektyw).
Questy nie muszą być nudne. :lala:

Generalnie zachęcam do wymyślania ciekawych questów, typu - uratuj księżniczkę przed obżeraniem się czekoladą przed ślubem. (W przeciwnym wypadku nie zmieści się w sukni ślubnej).

Dun dun dun dun... :lol2: