![]() |
|
[XP] Savepointy - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Savepointy (/Thread-XP-Savepointy) Strony: 1 2 |
Savepointy - ziomsamsung - 31-08-14 15:02 Jak wywalić z menu opcję ''zapisz grę'' ale żeby były savepionty czyli że można zapisywać na przykład przy jakimś ołtarzu. RE: Savepointy - Altan - 31-08-14 15:25 Wchodzisz do projektu, robisz kopię zapasową "Scene_Menu". (No chyba że się nie boisz że ci projekt rozwali xD) Teraz wchodzisz w 23 linijkę i zaznaczasz do końca linijki 25. I zastępujesz tym: Kod: s4 = "Stan"Tha da. Koniec. PS:Zapisujesz oczywiście w zdarzeniu. 3 Strona prawy dolny róg i tam gdzieś jest coś w stylu "wyświetl menu zapisu" RE: Savepointy - ziomsamsung - 31-08-14 15:55 Nie ma tej opcji w menu, ale jak wchodzę w opcję wyjście to wyświetla mi się okno zapisu gry. RE: Savepointy - kanumerki - 31-08-14 16:07 Ponieważ nie zmieniłeś co ma być dalej. Koniec przejął funkcję zapisu. zamień ten kod w Scene_menu: Kod: when 4 # セーブKod: when 4 # セーブPS. To nie wszystko. W Scene_end musisz zamienić jedną linijkę kodu: bodajże 56 linijka. Kod: $scene = Scene_Menu.new(5)Kod: $scene = Scene_Menu.new(4)RE: Savepointy - Altan - 31-08-14 16:12 Aha, popełniłem błąd w tym że należy do 25 lininijki ;__; Należy do 26. RE: Savepointy - ziomsamsung - 31-08-14 16:39 Dzięki wszystkim dwóm daję ''pomógł'', ale jest jeszcze jeden problem. Jak wybieram opcję "Wyjście" i biorę "anuluj to mi się tworzy nowa opcja bez tekstu. RE: Savepointy - Altan - 31-08-14 16:40 No bo widzisz... na górze musisz naprawić ten błąd który to ja popełniłem. Musisz do 26 linijki a nie do 25 jak wcześniej pisałem. Chyba. @Down Ale serio wystarczyło to co napisałem, pomyliłem tylko liczby. ;__; Mam pokazać SS z dowodem? RE: Savepointy - kanumerki - 31-08-14 16:44 Jeszcze jedna linijka w Scene_end, która odpowiada za anuluj nie została za pewnie zmieniona i stąd ten problem. linijka 106: Kod: $scene = Scene_Menu.new(5)Kod: $scene = Scene_Menu.new(4)RE: Savepointy - ziomsamsung - 31-08-14 17:11 Cytat:Zrobiłeś to?Tak. Dzięki wszystko działa leci 'pomógł' drugi raz ;D RE: Savepointy - Altan - 31-08-14 17:30 Mi starczyło ;__; Dobra koniec, bo zaraz będą mówić że posty nabijamy. :> Pomogliśmy i jest ok. |