![]() |
|
Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) (/Thread-Pomys%C5%82y-na-ciekaw%C4%85-walk%C4%99-na-mapie-Niezr%C4%99czno%C5%9Bciow%C4%85) Strony: 1 2 |
Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - X-Tech - 01-09-14 14:44 Jako że gotowe systemy walki w grach na rma nie mają żadnego klimatu i są słabo wykorzystywane i przeważnie niezbyt pasują do gier, a fakt że autor nie jest autorem systemu walki pokrywa się z jego cienkim wykorzystaniem - Wychodzę z inicjatywą na temat z pomysłami na walkę na mapie, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie i podzielić się pomysłami i mógł zrealizować ją sam w grze i tym samym zrobić lepszą grę z oryginalnym systemem walki. Pomysły różne proste i złożone. Dla mnie niezły pomysł to walka na mapie, która jest podobna do tej, która jest w podstawowym systemie, walki. Walka rozpoczyna się kiedy postać zbliży się do przeciwnika lub grupy przeciwników. Kolejne postaci wykonują na przemian ataki. Drużynami. Występują skille/atrybuty. Tp Inny pomysł to dodatkowe pojedynki na mapie wg. schematu papier/kamień/nożyce na miecze lub inne bronie. Choć już wystąpił w kilku znanych grach bywa niezłym urozmaiceniem i zawsze można go jakoś ulepszyć np: dodać skille. Inny pomysł na walkę na mapie to walka, która odbywa się wg. ataków o określonym zasięgu/polu w którym to w trakcie walki postaci ruszają się wg. ograniczonej ilości punktów - mogą się przemieszczać po mapie, ale zużywa to tyle punktów ile zrobimy kroków. Jakie macie jeszcze pomysły ? RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Adrapnikram - 01-09-14 15:44 Trzy typy ataków np. siła, magia, zwinność. I trzy typy obrony takie same nazwy jak wcześniej. Ustawiamy np. Atak: Magia,Magia,Magia Obrona: Magia,Magia,Magia A przeciwnik Atak: Siła,Magia,Magia Obrona: Siła,Zwinność,Siła W takiej sytuacji trafiamy trzy razy A przeciwnik dwa razy bo raz się bronimy Wszystko w takim sysetmie jak opisał X-Tech RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Viuu - 01-09-14 16:10 Adrapnikram, to co napisałeś strasznie mi przypomina Fate/Extra :P Ogólnie pomysł nie taki zły, ale ja jakoś nigdy nie lubiłem systemów walki na mapie. Po prostu w makerze zawsze wychodzą jakieś takie sztywne i niewygodne. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Adrapnikram - 01-09-14 16:12 (01-09-14 16:10)Viuu napisał(a): Adrapnikram, to co napisałeś strasznie mi przypomina Fate/Extra :PCo to jest? Mogę dostać linka? @Down Dzięki, ale nie obejrzę bo nie mam na tą chwilę HTML5 Miałem wczoraj formata i pooglądam sobie recenzje RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Viuu - 01-09-14 16:15 Chociaż może przegiąłem że strasznie, sam nie pamiętałem tej gry aż tak xD Losowy filmik z yt https://www.youtube.com/watch?v=2MeAWOfqEQU RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - X-Tech - 01-09-14 16:28 @Adra: Ten pomysł na rozwinięcie jest spoko. To rozwinięcie papier/kamień/nożyce. Widzisz ? Niezłe. Kto ma więcej pomysłów ? RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Kosmik123 - 24-09-14 03:11 Pomysł na fajny system walki. Potwory chodzą sobie po mapie. Gdy jakiegoś spotkasz obraz się przybliża i zaczyna się walka. Mechanika podobna do standardowej tylko że side view. Jednocześnie wszystko dzieje się na mapie. Nie ma przeniesienia do innej sceny, więc nie rozpraszasz się, po walce od razu kontynuujesz podróż, a nie próbujesz sobie przypomnieć gdzie byłeś i dokąd zmierzałeś. Ograniczeniem jest tylko walka z pojedynczymi przeciwnikami. Chyba że pojawi się jakiś zaawansowany skrypciarz, który będzie potrafił zrobić skrypt wykrywający, które zdarzenia znajdują się w zasięgu zoom-u. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - X-Tech - 02-10-14 17:59 Pomysł podobny do walk z Chrono Trigger. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Mateusz SSJ8 - 04-10-14 10:06 Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową)? Na początek zacznę od tego, że to nie zawsze przejdzie. Przykład? W "Chrono Trigger" część obiektów na mapie mogłaby być ustawiona tak, że postać po otrzymaniu polecenia "Atak" ruszyłaby na przeciwnika stojącego za kupą kamieni (przeskoczyć się nie da, a samym chodzeniem postać będzie się "biczować"). Jedynym wyjściem w tej sytuacji byłby zapis w dowolnym momencie pozwalający graczowi zapisać przed walką, a potem w środku walki, jak tylko ci się to zdarzy, zrestartować grę i wczytać jej stan, po czym znowu wejść do walki (gdzie tym razem uczestnicy są inaczej rozstawieni, przez co nie ma mowy o zablokowaniu się na kamieniach). Dobrze jednak, że twórcy wiedzieli o tego typu problemach i z góry ustawili każdą walkę w grze. Można, oczywiście, sprytnie ominąć ryzyko tej sytuacji poprzez wywoływanie walki następujący sposób. #werble czas="5 sekund"/# Po dotknięciu przeciwnika mapa zostaje skopiowana do bitmapy i użyta jako tło do walki na osobnym ekranie. Przejście z ekranu mapy na ekran walki odbywa się BEZ ŚCIEMNIANIA EKRANU, A NASTĘPNIE JEGO ROZJAŚNIANIA. Tak samo powrót z walki na mapę. Wady graficzne takiego rozwiązania są takie, że: -uczestnicy walki nie są przykrywani przez np. drzewa. -postacie są widziane w dwóch miejscach jednocześnie -nie ma animacji wody -postacie mogą chodzić po tym, po czym nie powinny chodzić. Jednak to rozwiązanie ma takie zalety, że: +uczestnicy walki na niczym się nie zablokują +nawet, jeśli są lagi, to rzadziej występują, niż bezpośrednio na mapie (w RPG Makerze XP lub nowszym może to całkowicie wyeliminować konieczność zmniejszania szybkości odświerzania grafiki) +Przed powrotem na właściwą mapę gracz ma czas, żeby wrócić do wątku straconego w wyniku rozpoczęcia się walki +Zapis w dowolnym momencie nie jest potrzebny do walk. Rozwiązanie to można jednak wprowadzić dopiero w RPG Makerze XP. Algorytm w zdarzeniach byłby tak długi, że szybko by twórcę zniechęcił do dalszej pracy nad grą. Co jednak nie oznacza, że robienie tego w algorytmie zniechęci twórcę do ukończenia gry. RE: Pomysły na ciekawą walkę na mapie (Niezręcznościową) - Deuce - 04-10-14 13:05 Ja zawsze chciałem zobaczyć system walki w którym zamiast czarów mamy magiczne karty, coś w stylu Yu-Gi-Oh. Przykładowo wybrałem klase wojownika, na start do dyspozycji dostaję trzy karty, np. Legion, wzmocnienie i Rycerz Cienia. System: -Każdy bohater i przeciwnik ma poziom umiejętności, im wyższy poziom umiejętności tym więcej kart może przyzwać. Walczyć może bohater przeciwko karcie i na odwrót. -Każda karta zużywa się po upływie iluś tur, kiedy karta zniknie nie może zostać użyta drugi raz w tej samej walce. -Karty bojowe można wyposażać w ekwipunek jak bohatera. Wygląd walki: --------------------------------------------------------------------------------------------| Przeciwnik:np.Lodowy Czarodziej _____________________Poziom Umiejętności:3 Karty na polu: -Szlam ![]() --------------------------------------------------------------------------------------------| Gracz:Nick_______________________________________ Poziom Umiejętności:5 Karty na polu: -Rycerz Cienia ![]() Menu --| |Atak| |Karty| |Plecak| |Ucieczka| --------------------------------------------------------------------------------------------| |