![]() |
|
[Dowolny] paralaxing mapping help - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [Dowolny] paralaxing mapping help (/Thread-Dowolny-paralaxing-mapping-help) |
paralaxing mapping help - ralfek - 01-09-14 23:12 Witam chciałbym stworzyć mapę w gimpie którego kompletnie nie ogarniam, Mam kilka pytań mam nadzieję że mi pomożecie. 1.Jak zaimportować jakiś tileset tak żeby móc z niego swobodnie korzystać podczas tworzenia mapy. 2,Czy można zaimportować kilka tili? 3.Jak zachować autotile wie cie rysowanie trawy itd. Nie dawajcie linków do poradników po englishu. Z góry dziękuję. RE: paralaxing mapping help - arturd - 01-09-14 23:17 Najpierw przyucz się w gimpie bo bez tego to i najlepszy poradnik ci nie pomoże. Mimo to tu masz poradnik oczywiście po polsku (wybaczcie za link do obcej strony) http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2224 A, i nie zapomnij podzielić nanieść siatki na mape o rozmiarach 32x32 (Z resztą pytań ci nie pomogę, źle je zadałeś :] ) EDIT: Ci panowie ( i panie! ) pomogą ci ze wszystkimi twoimi gimpowymi pytaniami: http://www.gimpuj.info/ RE: paralaxing mapping help - kanumerki - 01-09-14 23:22 Cytat:1.Jak zaimportować jakiś tileset tak żeby móc z niego swobodniePo prostu otwórz sobie ten plik z tilesets przy okazji ustawiając kratkę 32x32 i przyciąganie do kratki. Będzie ci się łatwiej wycinać z tilesets'a Cytat:2,Czy można zaimportować kilka tili?To pytanie trochę dziwne tak jak powiedział arturd, ale tak można kilka. Jeśli zaimportowanie to chodzi ci o otworzenie go i skopiowanie paru rzeczy. Cytat:3.Jak zachować autotile wie cie rysowanie trawy itd.No z tym może być problem, ale nie gdy używasz parralax to tworzenie autotitle w kratkach to błąd moim zdaniem. Warto sobie zapisać kawałem środka np. trawy jako deseń. Potem użyć narzędzia Klonowanie + zapisany deseń i zabrać się za malowanie terenu ;) Pamiętaj o pracy na wielu warstwach. Przyda ci się to bardzo gdy część parralaxów zapiszesz jako te co są pod bohaterem jak i te co go zakrywają jak wejdzie w jakieś drzewo czy ciuś. RE: paralaxing mapping help - ralfek - 02-09-14 18:44 NIEAKTUALNE ZDJĘCIA DOBRA DZIĘKUJE BARDZO WIESZ RE: paralaxing mapping help - Altan - 02-09-14 19:05 To pasuje? RE: paralaxing mapping help - Adrapnikram - 02-09-14 20:43 Napewno mu nie pasuje bo, JEST PO ANGIELSKU I DOBRA DZIĘKUJE BARDZO WIESZ. 1. Wystarczy GO otworzyć. Zaznaczasz to co chcesz skopiować (Ctr+C) i wklejasz do mapy (Ctr+V) 2. Wystarczy JE otworzyć. 3. Parallex Mapping jest intuicyjne. Wystarczy skopiować kwadrat z trawą, znaleść narzędzie desenie i użyć go. (wypełnij deseniem) Musisz pamiętać aby na samym początku skopiować podłoże jest w autotilesecie. Możesz też zrobić screen podłoża z gry i na nim robić mapę. Po co ci kwadratowe podłoże? Nie lepiej użyć różnych podłoży i zrobić np. coś okrągłego? W dziwny sposób wyrażasz się do osób które tracą swój czas i pragną ci pomóc. Bezinteresownie. |