[XP] Skill Shop - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Skill Shop - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Skrypty (/Forum-Skrypty)
+---- Dział: RGSS (/Forum-RGSS)
+---- Wątek: [XP] Skill Shop (/Thread-XP-Skill-Shop)

Strony: 1 2

Skill Shop - Deuce - 07-09-14 14:45

~ Easy Skill Shop ~

Krótki opis:
Skrypt pozwala na kupno umiejętności za złoto

Autor:
imapro

Tłumaczenie:
Deuce

Skrypt:
Spoiler: (Otwórz)
Screeny:
Spoiler: (Otwórz)
Dodatkowe informacje:
Aby wywołać sklep w zakładce script wpisz:
Kod:
$scene = Scene_Skill_Shop.new
$skill_shop = [1]
1 oznacza ID sklepu, sklepy definiujemy od linijki 68 poniżej przykład sklepu:
1 => [
[1,4],[2,3],[3,1],[7,1],
],
1 - Oznacza ID skilla, 4 - Oznacza Lewel wymagany do nauczenia się umiejętności

RE: Skill Shop - Adrapnikram - 13-09-14 16:14

Czy ja wiem czy to komu do czego trzebne...
Można zrobić księgi, a gdy się je "przeczyta" dostaje się umiejętność.
Tak jest bardziej logicznie.
Fajny by był efekt jakby nie wyglądało to (sklep) jak podstawowy z XP.
Według mnie mało przydatne.

RE: Skill Shop - Deuce - 13-09-14 16:19

Wiesz robiąc na tym skrypcie oszczędzasz czas a i ma możliwość nauki danej umiejętności od lewela, na zdarzeniach zajmuje to o wiele więcej czasu jak i miejsca, sam zrobiłem porównanie.

Ten skrypt jest logiczny to jest sklep z zaklęciami nie wiem gdzie tu jest coś nie logicznego?

RE: Skill Shop - Adrapnikram - 13-09-14 20:44

W takim razie pójdę jutro do sklepu i dam kasjerce 50 zł i natychmiastowo nauczę się grać na gitarze.

RE: Skill Shop - Deuce - 13-09-14 20:50

Więc idź do sklepu i naucz się grać na gitarze.
Skrypt jest prosty i naprawdę nie rozumiem co w tym trudnego żeby załapać że można kupić umiejętność.

RE: Skill Shop - Dr Man - 13-09-14 22:21

W Tibii też się kupuję u NPC Czasu pokroju "Exura" "Utamo Vita" xD
Może i nie logiczne, ale przecież to gra, nie musi być realistyczna.
Jak by była logiczna i bardzo realistyczna to odbiło by się na grywalności, czyli nie było by rzucania czarami np. kulą ognia, ponieważ to nie jest realistyczne a tym bardziej logiczne, moc nieznanego pochodzenia którą doładowujemy sokiem z gumijagód, dodatkowo dzięki takiej mocy możemy strzelać płomieniami. Wat? I z tego wniosek, im bardziej gra realistyczna tym więcej traci na grywalności.

RE: Skill Shop - Adrapnikram - 13-09-14 22:49

Ja się niczego nie czepiam nawet realistyczności skryptu, tylko mówię że przykład z książką był bardziej logiczny, choć nadal nie realistyczny, bo nie można otworzyć książki i w sekundę się czegoś nauczyć XD.
Takie zakupy były możliwe w FF i się nie czepiam. Po prostu powiedziałem że jest mniej logicznie, to wszystko.
Skoro ma możliwość kupna od lv to plus. Jest powód aby tego użyć. Czy obsługuje również klasy itd.?

RE: Skill Shop - Deuce - 13-09-14 23:27

To wcale nie są książki, przedstaw to sobie w ten sposób:
Magia to odpowiednie skupienie i wykorzystanie many a zaklęcie to technika wykorzystania magii, jeżeli raz pokażę ci jak machać mieczem to będziesz pamiętał to do końca życia.

Czyli wyobraź sobie że NPC u którego wywołujesz skrypt to trener magicznych technik, wymagany Lewel to taki poziom trudności przyswojenia techniki.

Co do klas to sam skrypt tego nie posiada, ale można to łatwo zrobić w ten sposób:
Kod:
-Tworzymy NPC i warunki do poszczególnych klas np.
#W skrypcie definiujemy sklep np. dla wojownika, ustawiamy w nim skille leczenie, szybki atak i coś jeszcze.
Następnie jeżeli zdefiniowany sklep będzie zestawem pierwszym to jego wywołanie będzie następujące:
$skill_shop = [1]
#Warunek:Bohater to Wojownik
-Wywołaj skrypt:
$skill_shop = [1]
Tym sposobem jeżeli bohater będzie wojownikiem będzie mógł kupić skille tylko z zestawu 1, który według twoich potrzeb będzie miał umiejętności dla wojownika.
Jeżeli warunków ma być więcej tworzysz nowe zestawy tak jak to pisałem w opisie skryptu i zmieniasz warunki.

Co do samej definicji magii, najlepiej jest przedstawić ją na początku gry, wtedy osoba grająca wie czy magia w twojej grze bierze się sama, uczymy się jej z ksiąg, dostajemy specjalne lekcje technik magicznych czy zesłał ją nam sam Bóg.
Manę tez lepiej określić od razu, często jest to coś czerpane z niesamowitych przedmiotów lub nasza wewnętrzna energia przekształcana na moc, albo zwyczajna siła umysłu która po odpowiedniej koncentracji nabiera wyglądu i siły fizycznej przez co możemy zadawać fizyczne obrażenia.

Inaczej mówiąc logika gry zależy od interpretacji i określenia systemu i świata przez samego twórce.

RE: Skill Shop - takikaki012 - 14-09-14 10:55

A dało by sie zrobić tak, że zamiast płacić złotem płaci się punktami inteligencji

RE: Skill Shop - Deuce - 14-09-14 11:01

Do tego potrzeba przerobienia skryptu.
Ale odradzam płacenie punktami INT, nie jestem pewien czy wiesz ale te punkty są doliczane do ataku przy używaniu skila więc są potrzebne, jak kupisz sobie 5 umiejętności i zostanie 1 INT
to twój magiczny atak mocno spadnie.