![]() |
|
Ruby a RGSS - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Ruby a RGSS (/Thread-Ruby-a-RGSS) Strony: 1 2 |
Ruby a RGSS - Deuce - 09-09-14 15:04 Chciałem zapytać się osób bardziej doświadczonych w pisaniu skryptów. Naukę zaczynaliście od Ruby czy od razu RGSS, pisanie skryptów w RGSS wymaga samego poznania RGSS czy przydała by się znajomość Ruby z poznaniem metod, klas itp. z RGSS. Moje ostatnie pytanie dotyczy tego czy lepiej zacząć uczyć się Ruby czy po prostu przerabiać poradniki pod pisanie w RGSS. RE: Ruby a RGSS - Dragon Kamillo - 10-09-14 21:42 Z tego co kojarzę. Z czystego ruby będziesz mógł korzystać spokojnie w RM, ale nic sensownego raczej nie napiszesz, no chyba że całkowicie od zera. RGSS zawiera już to co podstawowo potrzebne jest do gry (system map, system okien, itp) więc będziesz musiał się tylko douczyć linijek kodu którymi możesz sobie z tego korzystać. A podstaw ruby (choć nie wiem czy w 100%) i tak się nauczysz ucząc się RGSS. Przynajmniej tak myślę - bo intensywna nauka rgss jest mi na razie nie potrzebna - i raczej tak zostanie XD. RE: Ruby a RGSS - X-Tech - 10-09-14 21:46 Wolę zdarzenia. Rgss3 to ogromna ilość rzeczy zbudowanych za pomocą Ruby, których trzeba się na bieżąco uczyć, aby robić co rusz jakieś skrypty - nawet proste. Robienie czegoś rozbudowanego za pomocą Ruby to dla mnie koszmar, bo wymaga gigantycznej znajomości RGSS3. Choć nauczyłem się Ruby, aby rozumieć skrypty to jak pomyślę, że mam jeszcze wkuwać co rusz RGSS3, by coś robić to mi łapy opadają. Sama znajomośc ruby się może przydać i niektóre rzeczy przyśpieszyć w vx ace ale nie jest koniecznością wg. mnie. Jeśli robić jakąś rozbudowaną grę to nie wyobrażam sobie jej całego skomplikowania zrobić inaczej niż za pomocą zdarzeń. To autor musi rozumieć wszystko co robi. Żaden skrypt nie ogarnie za kogoś wszystkiego co musi zrobić, aby gra trzymała się kupy. RE: Ruby a RGSS - Deuce - 10-09-14 21:59 X-Tech chyba nie zrozumiałeś pytania. RE: Ruby a RGSS - X-Tech - 10-09-14 22:05 (10-09-14 21:59)Deuce napisał(a): X-Tech chyba nie zrozumiałeś pytania.Ja nie zrozumiałem pytania ? To ty nie zrozumiałeś odpowiedzi. Napiszę prościej: Najlepiej się uczyć ruby poprzez przykłady skryptów z rgss3 tak jest najszybciej. RE: Ruby a RGSS - Deuce - 10-09-14 22:12 Rozpisałeś się o tym jakim to koszmarem jest tworzenie gry przy pomocy skryptów dodatkowo standardowa gadka o zdarzeniach. I naprawdę nie zrozumiałeś, interesuje mnie opinia osób które korzystają i znają RGSS, dzięki temu mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego z pewnego źródła. @X-Tech Cytat:Jeśli robić jakąś rozbudowaną grę to nie wyobrażam sobie jej całego skomplikowania zrobić inaczej niż za pomocą zdarzeń. To autor musi rozumieć wszystko co robi. Żaden skrypt nie ogarnie za kogoś wszystkiego co musi zrobić, aby gra trzymała się kupy.To jest stek bzdur, do napisania skryptu również potrzeba wiedzieć co się pisze i też sam musisz wiedzieć co robisz nikt ci tego nie powie. RE: Ruby a RGSS - X-Tech - 10-09-14 22:20 Ale oprócz tego jest odpowiedź ;P Już w samym pytaniu widać, że nie wiesz co to jest RGSS, a co to jest Ruby, a ja na to odpowiedzi udzieliłem + jak się za to zabrać. Ja od dawna umiem Ruby i względnie poruszam się po RGSS3. Nauczyłem się głównie patrząc na netowy tutorial ruby i gotowe skrypty także nie wiem o co ci caman, ale ja już skończyłem pisać w tym temacie, bo za chamstwem tego rodzaju nie przepadam. Chcesz z innych źródeł OK. Ja już skończyłem tu pisać. RE: Ruby a RGSS - Deuce - 10-09-14 22:26 Ok, przyznaje jest odpowiedź ale nadal jest mało satysfakcjonująca, chyba najbardziej chciałbym wiedzieć jak zaczynały takie osoby jak Ayene czy Narzew. Wiem co to jest ruby i RGSS odróżnić też potrafię, interesuje mnie po prostu co jest lepiej się wyuczyć, czy nie zmarnuje czasu na Ruby jeżeli chce po prostu pisać tylko pod RM. RE: Ruby a RGSS - X-Tech - 10-09-14 22:31 Już wiesz, bo o tym napisałem, ale pierwszy post tego nie pokazuje, a czy marnujesz czas to napisałem też już zanim zadałeś to pytanie dużo wcześniej XD W końcu ono też musiało być zadane więc napisałem odpowiedź nim zadałeś to pytanie XD + Odpowiedź na twoje pytanie była tu wczoraj, ale ją usunąłem żeby nie zdemotywować do RGSS3 i Ruby, bo wkrótce się przekonasz, że to całe Ruby to pikuś przy tym ile trzeba wkuć z RGSS3 żeby robić własne co raz to lepsze skrypty, a jak te osoby się uczyły - musiały się nauczyć oglądając skrypty i zadając pytania w google. Zresztą wkrótce się przekonasz XD Innej metody przynajmniej na rgss3 nie widzę. Jest jeszcze nie-najgorszy plik help w samym programie. RE: Ruby a RGSS - Deuce - 10-09-14 22:38 Dobra ja się poddaje, ty i tak będziesz zawsze wiedział co myślałem, co wiem lub wiedziałem, a tak dla twojej wiadomości lubię wkuwać sprawia mi to radość więc mnie nie zdemotywujesz :) |