![]() |
|
[VX] Proszę o pomoc! - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Proszę o pomoc! (/Thread-VX-Prosz%C4%99-o-pomoc--1778) |
Proszę o pomoc! - Hobar - 13-09-14 19:17 Mam problem z "zmień zmienną" oco chodzi z tym i oco chodzi z poszczególnymi trybami ? RE: Proszę o pomoc! - Gorn5 - 13-09-14 19:22 Na czym polega problem? Dam Ci radę, ja osobiście nigdy nie tworzę gier ns zmiennych lecz na przełącznikach. Zmienne mogą narobic problemów. RE: Proszę o pomoc! - Hobar - 13-09-14 19:26 Dziękuje za rade ale tak wgl do czego one służą jakie mają zadanie ? RE: Proszę o pomoc! - kanumerki - 13-09-14 22:58 Cytat:Na czym polega problem? Dam Ci radę, ja osobiście nigdy nie tworzę gier ns zmiennych lecz na przełącznikach. Zmienne mogą narobic problemów.Ale ty jesteś hipokrytą Gorn5 Przecież większość skryptów domyślnego RPG makera korzystają ze zmiennych wszelakiej maści. Od globalnej, klasowa i tak dalej. Zresztą opcja zmień zmienną jest opcją wręcz najbardziej używaną! tuż po przełącznikach(uwaga przełączniki też można traktować jak zmienne tylko one przyjmują wartości prawda lub fałsz) Jak chciałbyś w prosty sposób stworzyć skrypt gdzie koleś ma przynieść komuś przedmioty? Prosty sposób. Masz jedną zmienną na którą przypisujesz/przepisujesz ilość danego przedmiotów na ową zmienną. Potem sprawdzasz warunkiem czy ilość się zgadza i proszę bardzo. A to dopiero początek do czego te zmienne się przydają. -Można nawet wykonywać proste operacje na zmiennych takie jak dodawanie,odejmowanie,dzielenie,mnożenie i reszta z dzielenia. -Losowanie liczb na danej zmiennej. -Przepisywanie z innej zmiennej wartość do drugiej zmiennej. -Przypisanie położenia gracza, ID mapy na jakiej jest, ilość forsy, ilość danego przedmiotu jaki gracz posiada. -Jest tego od groma że aż szkoda czasu na wypisywanie bo nie starczy mi czasu na życie. Bez zmiennych nie ma programowania! :) RE: Proszę o pomoc! - Altan - 14-09-14 01:01 Czyli zmienna to liczby ;) RE: Proszę o pomoc! - Gorn5 - 24-09-14 14:18 Zmienne to dno. I na moje wcale nie są takie ważne, przecież można się obejść i bez skryptów nieprawdaż? Natomiast jeśli chodzi o inne rzeczy niezwiązane z RM, to tak. Zmienne są ważne. RE: Proszę o pomoc! - Adrapnikram - 12-10-14 00:43 Zrób ABS, światło, bez zmiennych. Nie znam skryptu Ruby bez zmiennych. Pozatym przełącznik to też zmienna tylko może przyjąć dwie wartości 0 i 1 (ON i OFF) (true/false) |