[VX] Proszę o pomoc! - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Proszę o pomoc! - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Proszę o pomoc! (/Thread-VX-Prosz%C4%99-o-pomoc--1778)

Proszę o pomoc! - Hobar - 13-09-14 19:17

Mam problem z "zmień zmienną" oco chodzi z tym i oco chodzi z poszczególnymi trybami ?

RE: Proszę o pomoc! - Gorn5 - 13-09-14 19:22

Na czym polega problem? Dam Ci radę, ja osobiście nigdy nie tworzę gier ns zmiennych lecz na przełącznikach. Zmienne mogą narobic problemów. :roll:

RE: Proszę o pomoc! - Hobar - 13-09-14 19:26

Dziękuje za rade ale tak wgl do czego one służą jakie mają zadanie ?

RE: Proszę o pomoc! - kanumerki - 13-09-14 22:58

Cytat:Na czym polega problem? Dam Ci radę, ja osobiście nigdy nie tworzę gier ns zmiennych lecz na przełącznikach. Zmienne mogą narobic problemów.
Ale ty jesteś hipokrytą Gorn5 :roll:
Przecież większość skryptów domyślnego RPG makera korzystają ze zmiennych wszelakiej maści. Od globalnej, klasowa i tak dalej.
Zresztą opcja zmień zmienną jest opcją wręcz najbardziej używaną! tuż po przełącznikach(uwaga przełączniki też można traktować jak zmienne tylko one przyjmują wartości prawda lub fałsz)
Jak chciałbyś w prosty sposób stworzyć skrypt gdzie koleś ma przynieść komuś przedmioty? Prosty sposób. Masz jedną zmienną na którą przypisujesz/przepisujesz ilość danego przedmiotów na ową zmienną. Potem sprawdzasz warunkiem czy ilość się zgadza i proszę bardzo. A to dopiero początek do czego te zmienne się przydają.
-Można nawet wykonywać proste operacje na zmiennych takie jak dodawanie,odejmowanie,dzielenie,mnożenie i reszta z dzielenia.
-Losowanie liczb na danej zmiennej.
-Przepisywanie z innej zmiennej wartość do drugiej zmiennej.
-Przypisanie położenia gracza, ID mapy na jakiej jest, ilość forsy, ilość danego przedmiotu jaki gracz posiada.
-Jest tego od groma że aż szkoda czasu na wypisywanie bo nie starczy mi czasu na życie.
Bez zmiennych nie ma programowania! :)

RE: Proszę o pomoc! - Altan - 14-09-14 01:01

Czyli zmienna to liczby ;)

RE: Proszę o pomoc! - Gorn5 - 24-09-14 14:18

Zmienne to dno. I na moje wcale nie są takie ważne, przecież można się obejść i bez skryptów nieprawdaż? Natomiast jeśli chodzi o inne rzeczy niezwiązane z RM, to tak. Zmienne są ważne.

RE: Proszę o pomoc! - Adrapnikram - 12-10-14 00:43

Zrób ABS, światło, bez zmiennych. Nie znam skryptu Ruby bez zmiennych. Pozatym przełącznik to też zmienna tylko może przyjąć dwie wartości 0 i 1 (ON i OFF) (true/false)