![]() |
|
[XP] Błąd tilsetów - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Błąd tilsetów (/Thread-XP-B%C5%82%C4%85d-tilset%C3%B3w) |
Błąd tilsetów - Pokuta - 15-09-14 23:42 Witam. Właśnie testuję RPG Makera XP i już na dzień dobry natrafiłem na problem który skutecznie opóźnia jakiekolwiek tworzenie gry :/ W tillsetach mam zamiast koloru czarnego (tło) to różnokolorowe (zmienia się przy każdym uruchamianiu), w dodatku nieważne jakbym nie poprzestawiał w ustawieniach zawsze obiekt który chcę wstawić wycina kawałek podłogi/ściany zastępując go czarnym polem. A więc np. drzewo ma w okół siebie "czarną poświatę" :/ Mam też pytanie co do tillsetów, zawsze można używać tu tylko jednego na jedną mapę? Gdy próbuję zmienić na inny wtedy wszystko się zmienia (czyli to co zrobiłem na mapie). A tak poza tym to zna ktoś link do samego spolszczenia? Bo nigdzie nie mogę znaleźć patcha spolszczającego :/ Pozdrawiam. RE: Błąd tilsetów - Deuce - 15-09-14 23:46 1. Wgrałeś tilesets poprzez: zarządzaj grafiką --> Import 2.Można mieć tylko jeden tilesets, czego się spodziewasz po zmianie tilesetsu jeżeli mapa zrobiona jest np. na Drodze a ty zamienisz ją na Las który ma całkowicie inne grafiki. 3.Coś mi się wydaje że jesteś nowym użytkownikiem RM, jeżeli tak jest to pewnie nawet nie dotknąłeś podstawowego poradnika. Podstawa podstawy RE: Błąd tilsetów - Pokuta - 15-09-14 23:56 @Deuce 1. Mówię o tilsetach z podstawowego RPG Makera XP, nic nie wgrywałem :( 2. Zastanawiałem się czy jest taka opcja jak w VX gdzie można mieć na jedną mapkę kilka tillsetów naraz, stąd to pytanie. No nic, jakoś poradzę sobie z jednym :) 3. Jestem nowym użytkownikiem RPG Maker XP ale ogarnąłem już VX i VX Ace (po prostu przed zakupem testuję wszystkie RPG Makery), z tego poradnika który mi wysłałeś raczej nie dowiedziałem się nic czego bym nie wiedział :( PS: Dzięki za chęć pomocy. RE: Błąd tilsetów - Deuce - 16-09-14 00:00 Co do koloru spróbuj: Narzędzia --> Opcje --> Ustaw na przezroczysty Wiem że istnieje skrypt pod VX i XP na zmianę tilesets podczas gry, może to coś pomoże. Co do wstawiania, ustawiasz przedmioty z tilesets na odpowiednich warstwach? RE: Błąd tilsetów - Pokuta - 16-09-14 00:07 No popatrz, jednak zapomniałem o warstwach :P Dzięki za superszybką pomoc, temat do zamknięcia :) RE: Błąd tilsetów - Deuce - 16-09-14 00:10 Teraz na to wpadłem jak wspomniałeś o użytkowaniu VX tam nie ma warstw, więc można nie wiedzieć jak korzystać z XP :) RE: Błąd tilsetów - Dragon Kamillo - 17-09-14 20:34 Pamiętaj o warstwach, jeśli się nauczysz z nich korzystać to pokochasz ten system tak bardzo, jak bardzo będziesz nienawidził tego z VX/ACE Tileset jest tylko jeden, ale możesz mieć go tak długiego jak tylko se chcesz, więc masz więcej tile niż przy kilku w VX/ACE Autotilesów masz tylko mniej, ale są one w lepszym formacie i mają większe możliwości aby zrobić wielu klatkowe animacje - co jest utrudnione w ACE, niemożliwe w VX. Spolszczenia takiego jak do VX/ACE nie ma, bo program jest inaczej napisany i takie spolszczenie jest niemożliwe do wykonania. Jest za to polska wersja, która jednak jest oparta na starszej wersji makera - niedługo powinna jednak wyjść nowsza wersja PL - można więc zawsze ją ściągnąć, tworzyć w niej, a potem w angielskim tylko otworzyć i zapisać gotowy projekt. |