[VX] Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób (/Thread-VX-Pro%C5%9Bba-o-skrypt-rozdzielaj%C4%85ca-przedmioty-w-odpowiedni-spos%C3%B3b)

Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - kMarek - 20-09-14 12:34

Witam po raz drugi. mrgreen

Piszę tutaj temat ponieważ po raz drugi potrzebuje pomocy. W czym problem? Otóż tym razem rozwijam w grze kwestie alchemii i mam drobny problem. Nie, to nie jest problem Craftingu, bo znalazłem całkiem ciekawy skrypt i wygląda dość obiecująco. Problem dotyczy tego że chciałbym aby składniki dało się wyciągać z potworków/zwierząt grasujących po różnych mapkach za pomocą książek. Tzn. Jeżeli chcesz otrzymać skórę wilka musisz posiadać książkę na temat skór wilka. I z tym właśnie nie ma większych problemów gdy pozyskuje się jeden składnik, gorzej jak się chce pozyskać ich więcej po gdy stawiam w zdarzeniach warunek, do tego warunku trzeba dodać nowy warunek i tak w kółko macieja. Idzie oszaleć...:evil: Człowiek gubi się i denerwuje a gier na wkurzonego lepiej nie robić dlatego postanowiłem raz jeszcze poszukać tutaj pomocy. Czy ktoś mógłby poratować mnie prostym skryptem który po udanej walce obdarowałby bohatera przedmiotami, ale tylko pod tym warunkiem że posiada na nie potrzebne książki/przedmioty? Np. Pokonałeś wilka. Możesz otrzymać skórę, szpony i zęby. Posiadasz książki na temat skór i szponów dlatego zębów nie dostaniesz.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. mrgreen

RE: Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - Deuce - 20-09-14 13:02

Jeżeli się gubisz to oznaczaj warunki komentarzami, bo naprawdę nie opłaca się dodawać takiego skryptu do projektu, jedynie spowolni on grę a to samo masz na zdarzeniach.

RE: Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - Mateusz SSJ8 - 21-09-14 08:22

Lepiej zrób to w zewnętrznym skrypcie Ruby, a następnie włącz do RPG Makera. Sposób jest następujący.
1. Zdefiniuj klase "RPG::Enemy"
2. Skonfiguruj potwora.
3. Jeśli używasz klasy "Array" do ustawiania zdobyczy, to w pojedynczym obiekcie zdefiniuj:
+Łup upuszczany przez przeciwnika
+Warunki do upuszenia tego łupu (najlepiej użyć "Skrypt" do złożonych)

Wątpię, żeby nie zadziałało.

RE: Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - kMarek - 22-09-14 13:06

(21-09-14 08:22)Mateusz SSJ8 napisał(a):  Lepiej zrób to w zewnętrznym skrypcie Ruby, a następnie włącz do RPG Makera. Sposób jest następujący.
1. Zdefiniuj klase "RPG::Enemy"
2. Skonfiguruj potwora.
3. Jeśli używasz klasy "Array" do ustawiania zdobyczy, to w pojedynczym obiekcie zdefiniuj:
+Łup upuszczany przez przeciwnika
+Warunki do upuszenia tego łupu (najlepiej użyć "Skrypt" do złożonych)

Wątpię, żeby nie zadziałało.

Eeeeee...

Że jak?

Sry stary, ale na ruby to ja się nie znam kompletnie. Liże tam czasami trochę język C, ale na ruby to ja głupek totalny...

RE: Prośba o skrypt rozdzielająca przedmioty w odpowiedni sposób - Ayene - 08-11-14 11:46

Czy problem nadal jest aktualny?