[XP] Skrypt na zużywalną broń - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Skrypt na zużywalną broń - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Skrypt na zużywalną broń (/Thread-XP-Skrypt-na-zu%C5%BCywaln%C4%85-bro%C5%84)

Strony: 1 2

Skrypt na zużywalną broń - ziomsamsung - 22-09-14 06:37

Witam. Czy jest skrypt na zużywalną broń?

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - Athanor - 22-09-14 12:51

Nie za bardzo rozumiem... Grupową? W sensie jak w Power Rangersach wszyscy używają jednej broni, ale mogą jej np użyć 5 na walkę?

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - ziomsamsung - 22-09-14 14:25

Nie, sory pomyliłem się, przecież w rmxp się grupują.
Chodzi mi o broń którą można użyć raz, czyli na przykład nożyki do rzucania.

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - duganhack - 22-09-14 15:10

ziomsamsung napisał(a):Nie, sory pomyliłem się, przecież w rmxp się grupują.
Chodzi mi o broń którą można użyć raz, czyli na przykład nożyki do rzucania.

Możesz to stworzyć jako przedmiot i zamiast użyć na bohaterze to użycie na potworze no i wpisujesz ile ma tam mu hp zabrać...

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - ziomsamsung - 22-09-14 17:43

Wiem, ale na broniach to ładniej wygląda.

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - ralfek - 22-09-14 21:57

Mu chodzi chyba o to że broń ma wytrzymałość,jeśli się zużyję to nie możemy jej używać.

Nie wiem czy jest na to skrypt ale, można to zrobić na zdarzeniach.mniej więcej tak:

składniki: jedna zmienna nazwijmy ją miecz bogów
1.Wybierz umiejętność odpowiedzialną za komendę atak i dodaj jej wywołanie typowego
zdarzenia w którym: zmienna np miecz bogów-1.(oczywiście warunek że bohater ma założoną broń)
Ta część sprawi że jeśli gracz zaatakuje przeciwnika komendą atak,to wywoła zepsucie broni
o -1.
Jeśli damy że początkowo zmienna wynosi wartość 40 i po każdej walce ustalimy ten warunek:

Warunek:
Zmienna miecz bogów =0
Usuń lub zamień dany przedmiot na inny (zamiana przedmiotu jeśli jest możliwość naprawienia broni na np uszkodzony miecz bogów który będzie miał słabsze staty ale będzie można go
naprawić u kowala.W takim przypadku kowal nie będzie tylko sprzedawał broni)
jeśli warunek się nie spełni:
koniec

Mam nadzieję że mnie zrozumiałeś, możesz to zrobić inaczej na pewno szybciej jednak
ja osobiście wolę ten pierwszy sposób.

Po każdej walce:

Zmienna broń bogów-1

Warunek zmienna broń bogów=0
usuń przedmiot
jeśli warunek nie zostanie spełniony to:
koniec

Edit:źle cie zrozumiałem ech,,,,,a tak się rozpisałem.

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - ziomsamsung - 23-09-14 06:35

Cytat:Mu chodzi chyba o to że broń ma wytrzymałość,jeśli się zużyję to nie możemy jej używać.

Nie chodzi mi o to.
Mi chodzi o to, żeby były efekty rzucania bronią, czyli, że ona znika z ekwipunku.
I nie na zdarzeniach, bo to by za długo trwało, ponieważ w mojej grze będzie ponad 170 broni.

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - takikaki012 - 23-09-14 16:26

ziomsamsung napisał(a):bo to by za długo trwało, ponieważ w mojej grze będzie ponad 170 broni.
"dlugo trwało" dobre podejście dobre gry to się robi parę lat, więc wiesz. 170? broni normalnych czy do rzucania? bo wątpię, że 170 broni do rzucania by było. Pomyślmy... kunai, shuriken, nóż itp 170 to tego nie bedzie...

RE: Skrypt na grupowaną i zużywalną broń - ziomsamsung - 23-09-14 18:42

Nom, ogólnie mi chodzi. Do rzucania będzie 21.
A co to "kunai"?

RE: Skrypt na zużywalną broń - arturd - 23-09-14 21:15

Japońska broń z okresu głównie Sengoku i późniejszego (to właśnie wtedy ninja działali najgęściej). Generalnie służy do tego samego co shuriken tyle że ma kształt deltoidu zakończonego 'uchwytem' w kształcie koła. Kunai występowało w różnych rozmiarach zależnie od pełnionej roli (można było tym sprzętem rzucać lub rzucać-dźgać). Było bronią głównie osławionych wojowników cienia gdyż kasta samurajska nie uważało tego za broń (odp. bo tak).
Nie mogłem się powstrzymać :)