![]() |
|
[VX] Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VX] Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu (/Thread-VX-Adv-Crafting-System-Problem-z-uruchomieniem-skryptu) |
Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - kMarek - 25-09-14 19:34 Witam. Problemów nigdy u mnie dość. I tym razem potrzebuje drobnej pomocy. Ostatnio przymierzam się do skryptu ACS LINK który do gry wprowadza system craftingu. Ściągnąłem demko i się szczerze zachwyciłem, niestety skrypt coś nie "pyka" razem z moim projektem. Pojawia się taki oto komunikat: Cytat:Script 'Recipe' line 48: NoMethodError occurred. Wnioskuje że błąd znajduje się w 48 linijce, jednak ja na skryptach ruby się nie znam i jełop jestem totalny. Jeżeli ktoś się zna będę naprawę wdzięczny bo z tego skryptu nie mam zamiaru tak łatwo zrezygnować. RE: Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - kanumerki - 25-09-14 20:44 kMarek można prosić o plik "Scripts" ? RE: Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - kMarek - 25-09-14 23:34 Ależ proszę bardzo LINK RE: Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - Mateusz SSJ8 - 26-09-14 18:06 Plik "Scripts" nie jest potrzebny, kanumerki. Wystarczyłoby, gdyby podał, co ma w linijce 48. Wiadomość brzmi, że funkcja "name" miała zostać wywołana dla "nil" w linijce numer 48 w skrypcie "Recipe", przez co nastąpił błąd polegający na tym, że brakuje funkcji. Z resztą, jak podczas testu w RPG Makerze wyskoczy ci informacja o błędzie, to wejdź w edytor skryptów. Kursor jest w problematycznej linijce. RE: Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - kMarek - 27-09-14 14:14 (26-09-14 18:06)Mateusz SSJ8 napisał(a): Plik "Scripts" nie jest potrzebny, kanumerki. Wystarczyłoby, gdyby podał, co ma w linijce 48. Świetnie... Tylko co ja mam z tym zrobić? Jak na razie nie powiedziałeś mi nic co było by mi w stanie pomóc... Co mam zrobić z tą funkcją? I dlaczego w demku ACS wszystko działa, a u mnie są drobne kłopoty? RE: Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - kanumerki - 29-09-14 18:27 Cytat:Plik "Scripts" nie jest potrzebny, kanumerki. Wystarczyłoby, gdyby podał, co ma w linijce 48.Rzeczywiście mi się nie przydał, ale chodziło mi bardziej o sam skrypt. Cytat:Wiadomość brzmi, że funkcja "name" miała zostać wywołana dla "nil" w linijce numer 48 w skrypcie "Recipe", przez co nastąpił błąd polegający na tym, że brakuje funkcji.Mateusz SSJ8 brawo że znasz się na Rgss i Ruby, tylko wiesz.. nie wszyscy umieją, a więc trzeba doradzić niż powiedzieć coś w stylu: "zobacz to, dalej sam powinieneś dać radę". Znalazłem tez rozwiązanie problemu. Tak jak stwierdził mateusz funkcja została wywołana na nil(nic), a więc nie pobrał on wartości name(nazwy przedmiotu), bo nie może go pobrać z prostego powodu... twoja lista przedmiotów nie obejmuje pewnie ilości przedmiotów do 264. Rozwiązaniem jest powiększenie bazy przedmiotów(Powiększenie danych) do liczby 264 (najłatwiejsze) Lub zmiana pliku recipes.txt. (chodzi tu o zmianę Identyfikatorów tworzących przedmiot jak i ich produktów). Sorki za zwłokę. ;) Pewnie gdyby była Aeyne to by szybciej ci powiedziała. Ja się zbytnio obijam ;d RE: Adv. Crafting System - Problem z uruchomieniem skryptu - kMarek - 02-10-14 15:00 STOKROTNE DZIĘKI! Działa świetnie, miałem teraz troszkę czasu więc wbiłem, sprawdziłem i śmiga świetnie! Naprawdę wielkie dzięki! |