![]() |
|
[VXAce] Napisy nad eventami - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Napisy nad eventami (/Thread-VXAce-Napisy-nad-eventami) |
Napisy nad eventami - Rave - 25-05-13 03:15 Od razu mówię, że mi nie chodzi o nazwy eventów. Chodzi mi o coś takiego jak jest w niektórych MMO 2D (nie to żebym robił MMO) przy np. podniesieniu poziomu czy obrażeniach zanikające po pewnym czasie. Nie chodzi mi też o powyższe szczególne przypadki, tylko o ogólny tego typu skrypt, gdzie można ustalić dowolny tekst i jak długo ma się nad eventem wyświetlać. RE: Napisy nad eventami - Ayene - 25-05-13 11:36 Czyli komendą w zdarzeniu chcesz wyświetlić napis nad dowolnym zdarzeniem, po czym po jakimś czasie ten napis ma się wygasić? Nie lepiej zrobić to na zdarzeniach? RE: Napisy nad eventami - X-Tech - 25-05-13 12:13 proste do zrobienia na zdarzeniach wystarczy przygotowac mini obrazki stanów parę cyferek i wyswietlac jako obrazki hp mozna tez w formie procentowego paska dodatkowo. RE: Napisy nad eventami - Rave - 25-05-13 13:03 Może, ale problem w tym, że chcę tam wyświetlić wartość zmiennej. Więc statyczne obrazki nie podołają. RE: Napisy nad eventami - Ayene - 25-05-13 14:03 A ta wartość zmiennej jest aż tak rozpięta? To lepiej dać ją w postaci jakiegoś paska. Zresztą, wykorzystując tylko 10 cyfr (0...9), możesz spokojnie wyświetlić każdą zmienną, odpowiednio dzieląc (z resztą) liczbę przez 1000, 100, 10 itd. RE: Napisy nad eventami - Rave - 25-05-13 20:52 Wiem, ale później są problemy z dobrym ustawieniem, aby się kilka obrazków "równo" wyświetlało, po za tym chcę aby to się z mapą przewijało (w vx nie można obrazka "przypiąć" do mapy jak to można było w 2k3). Zresztą jak będę chciał np. zmienić czcionkę czy jej kolor (bo np. będzie w grze gorzej wyglądało niż w edytorze grafiki) będę musiał na nowo robić obrazki. |