![]() |
|
Podstawowy kurs języka ruby - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Tutoriale (/Forum-Tutoriale) +--- Wątek: Podstawowy kurs języka ruby (/Thread-Podstawowy-kurs-j%C4%99zyka-ruby) |
Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 25-05-13 08:33 Witam! Napisałem kurs programowania w języku RGSS dla RMXP. Jest on dostępny w wersji pdf: http://rpgmaker.pl/rpgmaker/rpgxp/poradnik-rgss(rpgxp).zip oraz html. Uwaga! W tej drugiej nie bawiłem się zbyt bardzo formatowaniem i nie jest tak przejrzysta jak wersja PDF. Wersja html: Spoiler: (Otwórz) Dawid Pieper Stara wersja wpisu: Spoiler: (Otwórz) RE: Podstawowy kurs języka ruby - Deuce - 25-05-13 15:53 Porządny i przejrzysty takich poradników trzeba,mam nadzieję że druga część wyjdzie :) RE: Podstawowy kurs języka ruby - Multi0 - 25-05-13 20:48 Przyszły redaktor o którym tyle słyszałem od Reptile. Miło mi w końcu poznać. Obejrzałem, w sumie działam na 2k3 który nie posiada ruby, ale z ciekawości zajrzałem i stwierdzam że jest przejrzyście, i bez jakiegoś lejwoctwa i mieszania :) Pozdrawiam. RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 25-05-13 21:17 Witam! Dziękuję za tyle dobrych opinii. Szczerze mówiąc spodziewałem się większej krytyki. Jeśli chodzi o drugą część, to narazie napisałem jeśli dobrze pamiętam sześć z piętnastu lekcji. Pozdrawiam Dawid Pieper RE: Podstawowy kurs języka ruby - NatsuDragneel - 28-05-13 21:03 Bardzo fajny i przydatny kurs. Mi przydaje się głównie do edycji skryptów, bo jakoś na własne się nie porywam ;P RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 28-05-13 21:31 Ponownie dziękuję za dobre opinie. Już prawie skończyłem drugą część, ale dzisiaj siadła płyta główna od laptopa, na którym pisałem ten kurs. Teraz korzystam z komputera stacjonarnego, jednak niestety nie wykonałem kopii bezpieczeństwa. Jak odzyskam dane dokończę szybko kurs, a na prawdę nie wiele pozostalo, i wyślę. Na razie napisałem jak: otwierać inne pliki rejestrować moduły korzystać z klasy each zmieniać profil (opisałem sześć profili) Zapisywać i odczytywać dane do/z plików metodą marshal korzystać z pętli while Pozdrawiam Dawid Pieper RE: Podstawowy kurs języka ruby - Ayene - 29-05-13 00:03 Świetna sprawa, że ktoś wziął się za coś więcej niż opisywanie podstaw podstaw. Widziałam wiele tutków. Większość kończyła się na drugiej lekcji, choć pewnie wiedzy autorom nie brakowało, w przeciwieństwie do motywacji. Warto tylko w części odnośnie wywoływania Scene wspomnieć, że opisana metoda nie działa w VXAce. No i 'menu wyborowe' kojarzy się bardziej ze strzelcem lub wódką RE: Podstawowy kurs języka ruby - Dragon Kamillo - 29-05-13 00:12 Mnie najbardziej cieszy to - Jakiś czas temu napisałem kurs języka ruby dla twierdzy rpg maker. A tak przy okazji jakby mi się wymarzył kiedyś powrót do rm xp to na pewno skorzystam - gdyż nadal przyjmuję zasadę albo se sam napisze skrypty albo nie będzie ich w ogóle. RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 29-05-13 18:45 Witam! Właśnie skończyłem część drugą kursu. Opisałem tutaj: jak otwierać inne pliki jak sprawdzać ich istnienie jak kopiować i przenosić pliki jak zmieniać profil procesowy jak zakładać foldery jak rejestrować moduły jak obsługiwać o tworzyć siatki liczbowe jak obsługiwać i tworzyć siatki tekstowe jak zmieniać parametry dźwięku (stopniowe ściszanie) Jak korzystać z komentarzy o czym ostatnio napisać zapomniałem Jak zmienić zmienną klasową Jak uruchamiać aplikacje wsadowe MS-DOS BAT Link: http://dpieper.webd.pl/ruby2.html może się przyda. Pozdrawiam Dawid Pieper PS. Edytowałbym poprzedni wpis, ale nie mogę odkryć jak to się robi, gdyż jak najeżdżam na link edytuj i naciskam enter nic się nie dzieje, a przynajmniej screenreader nic nie mówi. RE: Podstawowy kurs języka ruby - dawidpieper - 06-06-13 17:34 Witam! Już wkrótce skończe pracę nad częścią trzecią poradnika. Myślę, że nie będzie ona już podstawowa. Chyba opiszę tutaj: moduły zewnętrzne i wewnętrzne biblioteki zewnętrzne Pełną obsługę klawiatury ograniczanie siatek pętlę for polecenieraise polecenie puts polecenie gets Pozdrawiam Dawid Pieper |