![]() |
|
Na czym się skupić? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: Na czym się skupić? (/Thread-Na-czym-si%C4%99-skupi%C4%87) Strony: 1 2 |
Na czym się skupić? - Yoroiookami - 12-10-14 20:19 Nie grałem w zbyt wiele na RPG Makera z wyjątkiem produkcji TagTeamu i kilku innych fajnych gier. (No i wliczając w to wszystkie gry konkursowe) Mam więc pytanko dla wszystkich osób, zarówno tych które grają głównie w gry 2d/makerówki, jak i tych grających w najnowsze gry 3d. Jakie macie zdanie na temat rzeczy poniżej, gdy przychodzi o gry spod RPG Makera? - Zmiana wyglądu postaci zależnie od ekwipunku; tworzenie wizerunku własnej postaci na początku gry, - Mini-gierki, puzzle i zagadki. - Walki z bossami. (Mam na myśli walkę na mapie) - Preferowany system walki w grach; walka ogółem. (Głównie chodzi mi o XP i VX Ace) Pytam ze względu na to, że nie jestem pewien na czym się skupić. Niektóre rzeczy podane powyżej są dla mnie męczarnią i pracowałbym nad nimi jedynie ze względu na większą radochę dla gracza. Dlatego też pytam...co można sobie odpuścić? Co jest niezbędne według was? Zauważyłem, że największy problem jaki mam, dotyczy wybrania i ustawiania systemu walki i rozwiązanie związanymi z nim problemów. Mam nadzieję, że pytanko zrozumiałe. RE: Na czym się skupić? - X-Tech - 12-10-14 20:45 Moje zdanie jest takie: 1 - Postać w grze fabularnej jak sama nazwa wskazuje to treść, a nie zlepek tabelek i statystyk. Wiedźmin ? Patrz np: symulatory tutaj można faktycznie sobie podać kogo się chce, ale w grach fabularnych typu Wiedźmin i Final Fantasy nie gra się zlepkiem statów, ale właśnie postaciami z przeszłością i problemami, a nie sługusami. 2 -Minigierki takie, które są wbite w grę - to znaczy np: jazda wózkami w mapie kopalni, albo inne takie atrakcje - uwielbiam w zaskakujących momentach. Poza tym zagadki itd. to dla mnie mogą być co 10 metrów. 3 - Walki z bossami. Jeśli umiesz robić bossów do zręcznościowego ABS i zręcznościowy ABS to tak. Bossowie powinni być zagadką do rozwikłania. Jeśli to ma być taktyczny abs dla kilku postaci to jeszcze lepiej. Z tego co ogarniam to jakiś freak robi system taktyczny na rgss i ruby od paru lat do vx ace to może sobie daruj no chyba że jesteś inteligentniejszy od niego i nie zrobisz absa z pierdół w rgss i ruby, ale na zdarzeniach to pewnie nawet da radę zrobić w parę dni , a nawet godzin jakiś prosty taktyczny system walk. 4 - Preferowany system walki ? Raczej dobrze zrobione ETAPY walk w czasie rzeczywistym - z kopem i mocną muzyką. Najlepsze pole do popisu daje własnej roboty system walk na mapie nie inaczej, ale pamiętaj że zręcznościowy abs to brak kierowania paroma postaciami na raz w drużynie...ale zawsze można się przełączać lub chodzić z nimi w formie jeden za drugim co oferuje vx ace. Jeśli walki mają się opierać na taktycznym myśleniu to własnej roboty system taktyczny czy własnej roboty przeróbka podstawowego systemu walki patrz np: Alter Aila Genesis czy seria The Way, a nawet Czasoprzestrzeń 3. Jeśli nie taktyczne myślenie to zręcznościówo. Bez ogródek jednak napiszę, że zawsze w walce najatrakcyjniejsza jest w walkach eksploracja - ona musi mieć znaczenie nieważne jaki system walki. Wyważony poziom trudności i rosnący wraz z nowymi skillami to podstawa. Jeśli robisz kolejną scenówkę to nie wiem co ja mam tobie radzić XD Ogólnie gry ważne żeby były spójne, dość proste w swojej konstrukcji (nieprzekombinowane) i niemonotonne. RE: Na czym się skupić? - ReetzO - 12-10-14 20:58 1 - tworzenie od nowa wyszło w TES, poza tą serią wolę jak jest jedna postać ew. do wyboru (oczywiście każda z inną historią) 2 - zawsze i wszędzie 3 - połączone z zagadkami, jak najbardziej 4 - zręcznościowy abs lub turowa walka side view, ale z ciekawymi animacjami RE: Na czym się skupić? - ~Nakhitto - 12-10-14 22:53 I. Niby fajnie jest robienie postaci gdzie można się z nią utożsamić choć wolę taki wybór jak jest w Finalach czyli każda postać ma swoją odrębną historię, przeżycia itp. II. Mini-gierki bardzo cenię w grach. Są takim rozluźnieniem np. w tzw. "napierdzielankach" gdzie mashujemy jeden przycisk. III. Ciekawe byłyby walki takie jak w Shadow of Colossus na PS2 bardziej postawione na rozgryzienie słabych punktów przeciwnika i zabijanie go. Czy to jest możliwe w RM'ie? Tego nie wiem ale jeśli chodzi o "gatunek" walk to bardziej zręcznościowy i spleciony z jakimiś rozmowami i przemyśleniami. IV. Turówki każdego rodzaju (Sideview itd.) a jeśli gra miałaby być jak punkt 3 i bardziej taka zręcznościowa to preferowałbym ABS'a. RE: Na czym się skupić? - Yoroiookami - 13-10-14 18:37 Wielkie dzięki za wypowiedzi Bardzo możliwe, że użyję domyślnego systemu walki, tyle że po prostu w czasie rzeczywistym, z jakiegoś rodzaju cooldownem. Jeżeli nie będzie mi się podobało, pewnie zrobię jakiś ABS'ik. btw. Co myślicie o facesetach? RE: Na czym się skupić? - ReetzO - 13-10-14 18:40 Omiijam je w XP i 2k3. W VX i Ace lubię, gdy są. RE: Na czym się skupić? - ~Nakhitto - 13-10-14 19:20 Facesety mogą być nie muszą. Sądze tak, że lepiej używać facesetów tylko dla głównych bohaterów i ważniejszych postaci a np. sąsiadce nie dawać bo to nie jest potrzebne. RE: Na czym się skupić? - X-Tech - 13-10-14 21:18 Ciekawe walki taktyczne to rzecz dla mózgowców (nawet na standardowym) zrobić ciekawe, ale naprawdę niemonotonne to mózgowa kwestia i na poziomie tworzenia zagadek - oczywiście myślę o dobrych walkach. Co do samego ABS ciekawe, naprawdę ciekawe sytuacje i walki i niepowtarzające się to znów mózgowa kwestia na poziomie tworzenia zagadek. Natomiast twarze postaci a szczególnie ich mimika to super kwestia dla głównych postaci, ale i kluczowych napotkanych. RE: Na czym się skupić? - Adrapnikram - 13-10-14 21:25 - Zmiana wyglądu postaci zależnie od ekwipunku; tworzenie wizerunku własnej postaci na początku gry, - Może być jednak fajniej by było jakby wygląd wybierało się wraz z np. klasą - Mini-gierki, puzzle i zagadki. - Tak mniej więcej co 15-20min. - Walki z bossami. (Mam na myśli walkę na mapie) - TAK. Tylko żeby liczyło się to jak rozpracuje się BOSSA - Preferowany system walki w grach; walka ogółem. (Głównie chodzi mi o XP i VX Ace) - VX Ace ABS (na XP może się ciąć) XP (Zręcznościowy lub Taktyczny TBS) RE: Na czym się skupić? - X-Tech - 13-10-14 21:30 Zagadki co 15 minut ? W dobrych grach rpg w dungeonach i innych lokacjach zagadki/pułapki są co pół minuty gry/minutę i częściej/rzadziej natomiast różnorodne wyzwania minigrowe to zależy ile masz pomysłów jedynie - im więcej tym lepiej. |