![]() |
|
Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Ultima (/Forum-Ultima) +--- Dział: Forum (/Forum-Forum) +--- Wątek: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe (/Thread-Dzia%C5%82-na-forum-Skrypty-Zdarzeniowe) Strony: 1 2 |
Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - X-Tech - 14-10-14 16:42 Elo. Chciałem tylko o czymś napisać. Za pomocą zdarzeń pisze się skrypty i tak od zawsze powstają dobre gierki w we wszystkich wersjach rmów. Autorzy dobrych gier mają obcykaną na potrzeby swoich gier obsługę zdarzeń. Są ludzie, którzy tworzą zdarzeniowe skrypty do swoich gier ( w zasadzie robią to wszyscy) ale są osoby, które chętnie się tym dzielą np: Adrapnikram. Warto zrobić dział w Skryptach - Skrypty Zdarzeniowe. Po to żeby pokazać że łatwo jest myśleć i tworzyć gry i skrypty do nich bez przymusu wkuwania rgss1,rgss2,rgss3. Dział skrypty może wprowadzać większość użytkowników w błąd bez dodatkowego poddziału o nazwie "Skrypty Zdarzeniowe". Dodanie działu obok tych rgss - skrypty zdarzeniowe może pokazać jak prosto tworzyć różne systemy do swoich gier za pomocą zdarzeń co od zawsze pokazuje m.innymi twierdza rpgmakera, bo jakby nie było to przecież w zdarzeniach też pisze się skrypty i każdy kto ich używa tak naprawdę pisze SKRYPTY, ale nie jest o tym uświadamiany jak należy. Skrypty zdarzeniowe nie pasują do tutoriali ponieważ są skryptami i każdy może ich używać w swoich grach, a nawet na zdarzeniówkach zaczać robić własną grę - to są skrypty i nie da się tego zaprzeczyć. Wiele użytkowników także z Ultimy wrzucało na twierdzę swoje skrypty zdarzeniowe. Warto taki dział dorobić obok tych całych rgss1,2,3 które tak naprawdę nie są wymagane do robienia świetnych gier o czym każdy kto zrobił coś świetnego mógł przekonać się na własnej skórze. W dodatku skrypty zdarzeniow tworzy się 10x szybciej niż skrypty w ruby i rgss. Te całe RGSS1,2,3 niech sobie są ponieważ faktycznie niektórych rzeczy nie da się zmienić zdarzeniami - no właśnie. RGSS1,2,3 są do zmieniania gotowych już elementów w programie do tego powstały np: do dodania pikselmovementu czy obsługi myszki, ale nie powstały do tego, by na tym robić gry. Do tworzenia nowych elementów rozgrywki są zdarzenia - tworzy się w nich wszystko 10x szybciej i łatwiej. Warto to pokazać innym działem Skrypty Zdarzeniowe. Jestem w stanie zsupportować taki dział dodając różne własne skrypty zdarzeniowe pokazujące, że większość rzeczy da się zrobić 100x szybciej i prościej i krócej niż grzebiąc w Ruby i RGSS w ten sposób wiele osób będzie w stanie stworzyć swoje wymarzone gierki w rmie. RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - Dr Man - 14-10-14 17:02 Co tu dużo pisać, jestem za, przydał by się taki dział. Sam chętnie lubię operować na zdarzeniach i tworzyć własne systemy. RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - ReetzO - 14-10-14 17:28 Dobry pomysł :) Jednak ja bym nazwał go np. Zaawansowane zdarzenia lub Zdarzenia++. Nazwa jest jednak jeszcze do ustalenia :) RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - X-Tech - 14-10-14 17:37 (14-10-14 17:28)ReetzO napisał(a): Dobry pomysł :) Jednak ja bym nazwał go np. Zaawansowane zdarzenia lub Zdarzenia++. Nazwa jest jednak jeszcze do ustalenia :) ReetzO nie warto wprowadzać innych w błąd - bez wątpienia to co zrobił Adrapnikram za pomocą zdarzeń są to skrypty tak jak pozostali użytkownicy, którzy tworzą je na zdarzeniach. (ABS, Menusy, systemy walki, systemy pogody i inne rzeczy - to wszystko jest robione na zdarzeniach i są to skrypty) Zdarzenia to też język programowania różni się tylko tym od tych pisanych (ruby) , że jego składowe elementy wybieramy z listy, a nie piszemy suchy kod z pamięci. To pozwala oszczędzić czas na naukę jego składni i przejście od razu do tworzenia. W dodatku nie trzeba uczyć się RGSS ponieważ jego elementy, które są niezbędne z rgss są spojone z tym językiem zdarzeniowym np: obsługa charsetów, obrazków itd. Zdarzenia są genialne ponieważ pozwalają tworzyć skrypty 10-100 razy szybciej i prościej niż przy użyciu rgss i ruby. rgss i ruby powstały do rozszerzania możliwości programu czego nie da się robić zdarzeniami. To jedyna różnica tak naprawdę. RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - Adrapnikram - 14-10-14 17:42 Dobry pomysł polać mu. Co do nazwy może Eventscript Możnaby ew. dodać trudność tych Eventscriptów RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - X-Tech - 14-10-14 17:45 Prawidłowa nazwa nie umniejszająca wkładu tych skrypterów to skrypty zdarzeniowe ponieważ zdarzenia są językiem programowania jednak nie wymaganym do nauki na pamięć, ale którego składania jest wybierana z listy. Obrazą jest nazywać skrypty zdarzeniowe zdarzeniówkami. Nikt nie nazywa skryptów ruby rubywkami ale skryptami ruby. Tak samo powinno być ze zdarzeniami zrozumcie to proste. Za pomocą zdarzeń powstają te same elementy, które powstają w Ruby i RGSS. Ruby różni się tylko tym, że pozwala włamywać się do rgss z rpgmakera celem zmieniania funkcji programu, ale same zdarzenia mimo, że na to nie pozwalają są nadal językiem programowania który pozwala tworzyć różne systemy takie same jak tworzone przez ruby i rgss (abs, menu itp.) bo zdarzenia to też język programowania, a za pomocą języków programowania pisze się skrypty. Menusy i ABS itp. to są skrypty. RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - Yoroiookami - 14-10-14 18:00 To w takim razie jestem świetnym skrypterem. Nie znam się na tym RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - X-Tech - 14-10-14 18:03 Skrypty zdarzeniowe z linkami to nie są żadne tutki. To są gotowe skrypty. Jeśli potrafisz robić na zdarzeniach dobre menusy, hudy, świetne systemy walki itd. to owszem jesteś. Jeśli za pomocą zdarzeń wyświetlał byś tylko okna wiadomości i dawał przełączniki npc to jeszcze skrypterem dobrym nie jesteś. Jak ktoś zrobi dobre menus czy abs na zdarzeniach to nie są żadne tutoriale tylko skrypty do użycia. Tyle się z tego można nauczyć co z czytania suchych skryptów ruby i rgss, a są jednak w skryptach. Jak najbardziej to co robi Adrapnikram i inni skrypterzy tworzący na zdarzeniach zasługuje i wymaga osobnego działu ponieważ ich praca nie może iść na marne i zginąć, a tutoriale to to nie są - tych rzeczy można użyć w swoich grach. Czy tylko dlatego, że ktoś jest inteligentny i robi swoje skrypty na zdarzeniach 100x szybciej obchodząc kucie rgss i ruby ma oznaczać, że jest marnym skrypterem ? Raczej że jest inteligentny i potrafi znaleźć proste rozwiązania w zdarzeniowym języku programowania bez kucia rzeczy, które w większości wypadków są do niczego niepotrzebne. Warto się tym dzielić co zaowocuje powstawaniem szybko wielu świetnych gier w genialnym programie jakim jest rpgmaker. Nie tylko Adrapnikram, ale kolejne osoby chętnie zrobią kolejne zdarzeniowe skrypty do użycia wkrótce pojawią się menusy i absy i nie tylko, ale trzeba to wrzucić do jednego działu, żeby nie zginęło, bo tutoriale to to nie są żadne. RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - Deuce - 14-10-14 18:16 Masz rację, przydał by się osobny poddział, tylko że w dziale tutoriale, ale mylisz się co do nazwy. Małe info z wikipedi: Tutorial: Tutorial (z ang. korepetycje, samouczek) – artykuł typu „krok po kroku” tak właśnie są przedstawiane zdarzeniówki, więc są tutorialami, na pewno nie skryptem. Skrypt: Skrypty – programy napisane w językach skryptowych – wykonywane są wewnątrz pewnej aplikacji, w odróżnieniu od programów ("normalnych", nieskryptowych), które wykonują się niezależnie od innych aplikacji. Języki skryptowe są to często języki interpretowane zaprojektowane z myślą o interakcji z użytkownikiem. Niejednokrotnie polecenia używane w skryptach są bardzo skomplikowane, na przykład w systemach UNIX w języku sh większość poleceń to samodzielne programy. Języki te są często używane do jednorazowych zadań, na przykład administracyjnych. RE: Dział na forum Skrypty Zdarzeniowe - X-Tech - 14-10-14 18:21 Nie mylę się do nazwy. Proszę o pisanie tylko ze strony osób, które naprawdę coś rozumieją....Deuce to największy spamiarz na tym forum gier nie robi, w gry ludzi na forach nie gra, ale udaje że coś wie na każdym kroku klikając losowe rzeczy z google. Co na tym forum robi ? Nie wiem, ale nie obchodzi mnie to. Zdarzenia w rpgmaker są językiem programowania i to skryptowym. Wykonywane są w aplikacji jaką jest exe gry z rpgmakera. Czy mam coś jeszcze dodać ? Skrypty zdarzeniowe - są przedstawiane na zasadzie link + opis działania. To, że autor dopisze sposób działania to akt jego woli, ale nie musi tego robić. Czy jeśli napiszemy do skryptu ruby krok po kroku to też jest tutorial i powinien lecieć do tutoriali. 0 logiki. Na ogół krok po kroku nie ma, bo osoby które wrzucają gotowe z ruby wrzucają linki zagranicznych twórców nie mając pojęcia tak naprawdę jak działa dany skrypt, bo go nie zrobili. Jeśli ktoś nadal nie rozumie, że zdarzeniowe skrypty to skrypty mogę tylko współczuć jego inteligencji. Przecież to totalnie oczywiste że skrypty tworzone za pomocą zdarzeń są skryptami. ABS to nie jest skrypt ? Menu to nie jest skrypt ? Litości. Jeśli ktoś będzie wpajał innym że jest inaczej, że skrypty tworzone na zdarzeniach to nie skrypty będzie największym kłamcą jaki chodzi po scenie rma. Przykładowo cały język zdarzeniowy z 2k3 ma więcej wspólnego z profesjonalnym językiem do tworzenia gier (c++) niż samo ruby z rgss w kolejnych wersjach rm co zauważył sam geniusz programowania cherry i stworzył do 2k3 w c++ system który pozwala uruchamiać na nim skrypty zrobione w języku c++, a nawet system który pozwala kopiować całe partie kodu i przesuwać je o x, zmiennych y, przelacznikow. Inne rmy tego nie dostały bo nie miały tak genialnego systemu zdarzeniowego. W VX ACE można (co przedstawiłem) PROSTO zastępować oryginalne komendy zdarzeń z 2k3 (po tym jak ogarnąłem to całe ruby) jest to możliwe w innych rmach. Poza tym zdarzenia to uniwersalny język programowania wszystkich rmów. Jak może nie mieć własnego działu ze skryptami na forum. To niedorzeczne. Nie dość, że stanowią użytkową wartość jako skrypty to w dodatku użytkownicy różnych rmów mogą się z nich uczyć pomiędzy różnymi wersjami xp/vx/vxace/2k/2k3- bo zdarzenia to uniwersalny język dla wszystkich rm i działa w nich w niemal 100% identycznie natomiast rgss zmienia się co makera. Brakującą jak na razie (odkryłem tylko jedną brakującą) komendę z 2k3 w VX ACE można zawsze łatwo zastąpić o czym napisałem już pierwszy tutek do vx ace, którego można się nauczyć w 2 minuty... |