![]() |
|
Pomysł na ciekawy konkurs ;) - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Ultima (/Forum-Ultima) +--- Dział: Forum (/Forum-Forum) +--- Wątek: Pomysł na ciekawy konkurs ;) (/Thread-Pomys%C5%82-na-ciekawy-konkurs) Strony: 1 2 |
Pomysł na ciekawy konkurs ;) - NiedzwiedzHT - 26-10-14 12:37 Ahoj. Nudziłem się ostatnio i bawiłem się RPG Makerem, tworząc jak najmniejsze gry. Wpadłem na taki pomysł: może by tak zrobić konkurs na najlepszą, najbardziej grywalną grę, do powiedzmy, 5mb? Myślę że mógłby to być ciekawy eksperyment. Z tego co się orientuje jeszcze nikt w RM niczego takiego nie zrobił, więc czemu nie? RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - Yoroiookami - 26-10-14 12:57 5mb to zajmuje chyba pusty projekt. Tak czy inaczej, trochę tęsknię za konkursami. Można by coś zorganizować. RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - NiedzwiedzHT - 26-10-14 13:05 Yoroiookami napisał(a):5mb to zajmuje chyba pusty projekt. No w sumie trochę się przeliczyłem :P RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - X-Tech - 26-10-14 14:11 Pomysł niegłupi. Bardzo fajny wręcz - tylko dwie kwestie: w regulaminie powinien być warunek: a) gry konkursowe nie mogą być rozrzucane pojedynczo po scenie po konkursie, ale jeśli będą to tylko w paczce zrobionej przez organizatorów która będzie zawierać wszystkie przyzwoite gry konkursowe - w jednej. To ma sens, bo na scenie nie zrobi się syf jak kiedyś, że dobre i rozbudowane gry powstające parę tygodni minimum zaczną ginąć w gąszczy konkursowych popierdółek zrobionych od niechcenia, a scena zacznie gnić. b) gra musi być robiona na pustym startowym projekcie bez rtp aby każdy znalazł sam grafiki. c) gatunek gry - zręcznościowa. Wiadomo. Cel wspólny dla wszystkich a więc da się porównać gierki. d) rozgrywka musi się toczyć na mapach z rma, A OBIEKTAMI gierki muszą być eventy na mapie. e) projekty tylko jedno osobowe. Można korzystać z ruby, ale tylko własne skrypty zrobione do gry f) ograniczenie gry do 5mb to genialny pomysł, który wzmaga kreatywność. 5MB jest idealne. Autor musi zdecydować czy woli dobrać parę genialnych utworów midi, a nawet kilkanaście/dziesiąt czy jeden utwór mp3 i zając większość itd. Zdecydowanie kreatywna idea. Do tego dobór dźwięków, które zwykle zajmują kilkanaście/dziesiąt kilobajtów. Owszem wiele wielkich gier powstało w rmach i zajmują max 5mb. Taki konkurs naprawdę może mieć sens. Ograniczenie do 5mb to dobry pomysł wzmaga kreatywność. Taką grę można by opracować w parę dni. Konkurs nie może trwać długo - może być sporo reklamowany, ale sam temat pracy (tematykę na grę zręcznościową) zostanie podany i tylko 4 dni maks będzie na zrobienie gry od podania tematu gry zręcznościowej - to ma sens bo nikogo nie znudzi i nie zniecheci zbyt długim wymogiem robienia gry. Jeśli ktoś to zacznie wydłużać itp. to do d*y z takim nieuczciwym konkursem, który pozwala oszukiwać i ulepszać prace tym którzy zaczęli wcześniej. 4 dni maks to aż za dużo. Liczy się kreatywność. Tydzień to absolutnie za dużo i może demotywować na prostą grę zręcznościową większość osób, ale 4 dni to okres wręcz dobry i zachęcający dla wszystkich, bo nie jest za długo aby ją robić i nie za krótko aby zostać kreatywnym do maks do zrobienia prostej gry. (w sieci są konkursy na zrobienie gry w ciągu 24 godzin i w ciągu czasem paru godzin także 4 dni to aż za dużo ale nie za długo aby konkurs był nudny jak na scene rm) RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - ADI - 31-10-14 15:30 Ostatnio dość pusto na scenie, więc fajnie byłoby zobaczyć coś nowego. Ale pod warunkiem, że będą uczestnicy, i że projekty nie będą robione "na odwal się", a ich autorzy się przyłożą. Więc też jestem na tak. Ale co do warunków... -5mb to trochę zbyt mało jak dla mnie XD Chociaż jakby nie patrzeć to dodatkowy poziom trudności - a lubię wyzwania XD -Jestem zwolennikiem rozwiązań za pomocą eventów, jednak używanie tylko własnych skryptów? Nie każdy się na tym zna, a mnie osobiście, nie przeszkadzałoby mi gdyby ktoś użył gotowych. RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - X-Tech - 31-10-14 15:52 Kiedy ostatnio widzieliście adminów na tym sajcie. Pół roku temu ? Czy to nie tak że sobie olali sajcik ? W ostatnim czasie pojawiło się wiele dobrych inicjatyw, które mogłyby poprawić działanie sajtu, ale zero reakcji chyba piszecie/piszemy sobie do ściany i w tym i wielu innych wypadkach. Sami zorganizujmy taki konkurs. Proste. RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - Adrapnikram - 01-11-14 15:46 Jestem za najlepiej zacząć tworzyć w weekend bo jest więcej czasu. Przydałby się jeszcze z jeden dzień na zbieranie materiałów. Myślę że od poniedziałku do niedzieli wieczór to odpowiedni czas do zrobienia gry powiedzmy 7-8 Mb bo według mnie powinno być tyle czasu na przyjemną zręcznościówkę. RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - X-Tech - 01-11-14 15:50 (01-11-14 15:46)Adrapnikram napisał(a): Jestem za najlepiej zacząć tworzyć w weekend bo jest więcej czasu. Przydałby się jeszcze z jeden dzień na zbieranie materiałów. Myślę że od poniedziałku do niedzieli wieczór to odpowiedni czas do zrobienia gry powiedzmy 7-8 Mb bo według mnie powinno być tyle czasu na przyjemną zręcznościówkę. Żartujesz ? Prostą i dobrą zręcznościówkę można zrobić w kilka godzin. W większości wypadków zajmie około 2-3 mb. 5mb max to git opcja. Te 4 dni max to aż za dużo, ale nie za dużo, aby rzygać nadmiarem czasu na tworzenie gry. Niestety, albo stety ja nie mam zamiaru organizować tego konkursu bo po prostu mi się nie chce - przymierzam się do skupienia się na swojej gierce w rm i nie potrzebuję do tego żadnych konkursów. Wiem jak to zrobić żeby było perfect (konkurs) - dałem wam przynajmniej podpowiedź jak to zrobić, aby było perfect. RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - Adrapnikram - 01-11-14 16:06 No to super, ale nie wszyscy muszą mieć akurat ten wybrany dzień wolny, albo wolny na tyle aby zrobić grę i ją wysłać ok. 4,5 godzinki. No i fajnie by było mieć czas na sprawdzenie czy nie ma bugów. I jeszcze trzeba by było zrobić głosowanie ew. jakieś nagrody (tu nie ma nic innego oprócz satysfakcji no chyba, że jakaś administracja przyznałaby nagrodę zręcznej dłoni czy coś. Ew. można byłoby jakiś obrazek w sygnaturę wkleić. RE: Pomysł na ciekawy konkurs ;) - Czytaj Nol Fejs - 01-11-14 23:27 Moim zdaniem świetny pomysł, a 5 Mb to (jak już pisał X-Tech) idealny rozmiar. Jeżeli by ten konkurs wystartował (czytaj "znalazłby się chętny do jego zorganizowania") to z pewnością wezmę udział w nim. No chyba, że go przegapię. ;) Cytat:ADI napisał: Cóż, jak ktoś nie zna się na pisaniu skryptów w Rubby (jak na przykład ja), to niech ich może nie używa? Ostatecznie to konkurs c'nie? Zręcznościówka to dobry pomysł na tak małą grę, choć według mnie można by dopuszczać również i gry logiczne (To jednak tylko moja sugestia). Ogólnie jako iż to mój pierwszy post: Witam. :-) |