![]() |
[2k / 2k3] Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [2k / 2k3] Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach (/Thread-2k-2k3-G%C5%82%C3%B3wny-posta%C4%87-robi-jedynie-jednej-ruch-w-zdarzeniach) |
Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - tkisluk91 - 11-12-14 18:48 Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć :D. Jak w zdarzeniu mam zrobioną jakąś ścieżke ruchu głównego bohatera ona robi jedną czynność z tej ścieżki np ruch w prawo i zdarzenie idzie dalej. RE: Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - X-Tech - 11-12-14 18:53 "Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć :D. Jak w zdarzeniu mam zrobioną jakąś ścieżke ruchu głównego bohatera ona robi jedną czynność z tej ścieżki np ruch w prawo i zdarzenie idzie dalej. " Okej pomimo bezsensowności tego co tu napisałeś - 0 składni i sensu - no prawie, że debilizm w najczystszej postaci wyłapałem sedno problemu. xd Zdarzenia kroków występują równolegle. Musisz dać czekaj np: 5 sek zaraz po wstawieniu komendy kroków, aby następne wykonało się po 5 sekundach. Inna opcja to czekać aż uaktywni się przełącznik na końcu kroków - w krokach możesz go przełączyć i warunkować zaistnienie kolejnej strony zdarzenia kiedy przełącznik po zrobieniu serii kroków zostanie włączony. RE: Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - Mateusz SSJ8 - 11-12-14 19:57 Zgaduję, że ścieżka jest w równoległym zdarzeniu. Wykonywanie w kółko jednego i tego samego ruchu to częsty błąd w takich sytuacjach. Musisz ustawić po prostu po tej ścieżce (ewentualnie w niej samej), żeby czekało, aż zdarzenie przejdzie całą ścieżkę raz. RPG Maker XP ma komendę zdarzenia "Kontynuuj poruszanie", która właśnie tak działa. W nowszych musisz w samej ścieżce zaznaczyć "Czekaj na koniec ruchu". Możesz więc albo zmienić RPG Makera na XP lub nowszego i w nim pracować, albo poprzestać na używaniu "Czekaj" w celu niedopuszczenia do tego typu sytuacji. Chyba, że pod "Czekaj" w RPG Makerze, którego OBECNIE używasz, masz opcję podobną do "Kontynuuj poruszanie" z XP. Osobiście ostrzec musze, że kalkulacja, po ilu klatkach postać już przejdzie całą ścieżkę, może sprawiać problemy. Z własnych doświadczeń z RPG Makerem XP wiem, że jeśli ustawisz za długie czekanie, to postać na kawałek sekundy stanie, a jak dasz za mało, to może zacząć przechodzić ścieżkę od nowa, nie czekając na koniec obecnie przechodzonej. RE: Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - Dragon Kamillo - 11-12-14 21:04 Tak mateusz w 2k/3 jest ta opcja XD. Jest nawet przerwij poruszanie - co działa jako przerwanie ruchu bez względu gdzie postać stoi - a tego w XP nie ma Buhahaha. RE: Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - Mateusz SSJ8 - 11-12-14 22:02 Hej-Hej-Hej. Wyluzuj, DK. Przesiadka tkisluka91 na RPG Makera XP to była ostateczność. Nie muszę chyba nikomu przypominać, że odkąd udzielam się na Polskiej Scenie RPG Makera, prawie nigdy nic w 2000 czy 2003 nie dłubałem. Nie byłem zatem pewien, czy można w RPG Makerze używanym przezmającego problem zrobić coś takiego, więc w razie, gdyby nie było, mogłem mu zasugerować, żeby przeszedł na RPG Makera XP lub nowszego. XP znam najlepiej ze wszystkich począwszy od niego. Skoro opcja jest, to w porządku. RE: Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - X-Tech - 11-12-14 22:35 Musisz zrozumieć, że 2k3 jest po prostu najlepszym rpgmakerem XD. Obecnie robie w VX ACE i tez wymiata. RE: Główny postać robi jedynie jednej ruch w zdarzeniach - Adrapnikram - 25-12-14 18:02 Jest taka opcja w drugim przedziale przerwij ruch czy jakoś tak albo zatrzymaj zdarzenie. |