![]() |
|
[XP] Czcionka z RM2k w RMXP. - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Czcionka z RM2k w RMXP. (/Thread-XP-Czcionka-z-RM2k-w-RMXP) |
Czcionka z RM2k w RMXP. - Dragon Kamillo - 12-12-14 21:03 Jest jakiś sposób żeby używać tej pięknej pikselowej czcionki z RM2k w RMXP. Bo gdy wpisuję np RM2000, to czcionka się nie wyświetla. Domyślam się że może to być spowodowane typem czcionki - czcionki do RM2k mają typ Bitmap, a te z RMXP TrueType. Ale ja chcę uzyskać pełne piksele i kwadratową czcionkę w RMXP, w sumie obojętnie jakim sposobem (odpada tylko wyświetlanie obrazków - nie zamęczajcie mnie). Ma to być i już XD. A jak już się uda to jeszcze chce mieć kolorowanie czcionek na podstawie grafiki, tak jak jest w 2k/3, wyświetlanie cienia jw i możliwość zrobienia tła okna jako zapętlany wzór, a nie rozciągnięcie. Podsumowując chce w RMXP mieć taki sam system wyświetlania tekstu jak w RM2k/3 - nawet jeśli musiałbym pisać wiadomości w ruby, po prostu muszę to mieć, bo ten system z XP jest za nowoczesny i mi nie pasuje. RE: Czcionka z RM2k w RMXP. - Mateusz SSJ8 - 15-12-14 10:40 Masz 2 wyjścia. 1. Przekonwertuj czcionkę z Bitmap na TrueType 2. Istnieje taka czcionka o wdzięcznej nazwie "Emulogic". Została ona wykorzystana w grach, które w Multimedia Fusion zrobił Radosław Malinowski. Wypróbuj tę czcionkę. Ewentualnie ktoś inny już przerobił czcionkę z RPG Makera 2000 specjalnie do RPG Makera XP i nowszych. Z kolorowaniem ci nie pomogę, więc przyzwyczaj się. Chyba, że ktoś znalazł sposób. Tyle, jeśli chodzi o czcionki. Na pozostałe problemy załóż osobne tematy. RE: Czcionka z RM2k w RMXP. - Dragon Kamillo - 15-12-14 18:57 1. To nie takie proste. Trzeba tu wziąć pod uwagę że w RMXP czcionkę możemy mieć w wielu rozmiarach (w 2k3 tylko w 1), więc trzeba by było szukać na którym rozmiarze jeden piksel z czcionki RM2k3owej miałby 4 piksele w RMXP, a potem z takich dokładnych kwadracików (True Type nie składa się z pikseli, to są chyba wektory) poskładać czcionkę. Miałoby to problem - nie było by równej szerokości - więc i tak do dupy, bo bez równej szerokości to wszystko wygląda ohydnie. 2. Sprawdzę. Tak RM2000 i RMG2000 są przerobione (co prawda bez pl liter, ale je można dodać samemu), tylko, że tu pojawia się następny problem - bez kolorowania wyglądają według mnie ohydnie. |