![]() |
|
Postanowienia noworoczne/podsumowanie - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Postanowienia noworoczne/podsumowanie (/Thread-Postanowienia-noworoczne-podsumowanie) |
Postanowienia noworoczne/podsumowanie - X-Tech - 31-12-14 17:55 Temat z zapisami miał na celu pokazać co współtworzy grywalność i nagradzanie gracza w rozgrywce z mocno ograniczonym zapisem. Jeśli jednak ktoś chce stosować możliwość ciągłego zapisywania gdzie gracz chce twórca powinien raczej skupić się na tym aby fabuła szybko się rozwijała i dużo się w niej działo a sama rozgrywka wymagała rozw. zagadek., bo za wiele nie zostaje. Porażki RM pokazały mi, że Angius nie interesuje się grami na rma, ale co najwyżej wyżywaniem na półmózgach, którzy trollują projektami. Nie uważam, że to dobre robić taakie nagrywki skoro ktoś gry na rma ma gdzieś. Taki syf na forum powinni zjechać użytkownicy. Od tego jesteśmy i od tego jest forum, a nie pseudospec, który ogólnie ma gdzieś gry na rm. Niejeden projekt z porażek mimo, że naprawdę cienki przy dozie odpowiedniej krytyki mógłby stać się czymś niezłym (wiadomo jednak, że spora część to syf zrobiony w 15 minut nie warty oplucia) Liczne incydenty i zniknięcie "adminów" z tego sajtu i brak jakiś inicjatyw rm i ich wspierania niedobrze wpłynęły na mój odbiór forum ( wiem że to dla was najważniejsze ;p) Tolerancja na syfiaste projekty trollerskie i pisanie o jakiejkolwiek możliwości rozwijania się trolli który taki syf wrzucają są dla mnie śmiechu warte i tak fałszywe jak osoby, które taki syf udają, że biorą serio. Jeśli ktoś na forum wrzuca crapy zrobione w 15 minut (dosłownie) taka osoba jedyne co robi to trolluje graczy i pomocników i pisanie o konstruktywnej krytyce w przypadku takiego syfu to powód dla beki z osób, które się wypowiadają - samego autora trollerskiego projektu jak i postronnych którzy grami prezentują dużo wyższy nie raz poziom. Fora o rm mogą pomóc zrozumieć szybciej działanie programu, ale nie sprawią że ktoś bez wyobraźni i pasji zacznie robić lepsze gry. Pomogą komuś kto już od początku zacznie pokazywać swoim demem/grą, że jego gra to ciekawa fabuła i grywalność, a nie zbitek syfu. Dobrych gier przybyło, a nie ubyło od kiedy stężenie trolli na forum (znudzonych faktem że nie mają co robić) się zmniejszyło i nie z powodu banów, ale z faktu że trudniej jest im zwracać na siebie uwagę. Gry niejednego twórcy pokazały że jeśli się chce można zrobić gry przyzwoite i niezłe. Postanowienie na przyszły rok: Myślę o zmobilizowaniu się do zrobienia jednego, a nawet kilku projektów jeśli tylko złapię odpowiednie nastawienie. Jeśli się uda być może lada dzień pojawi się zapowiedź wartej ogólnej uwagi gry czego nie robiłem od lat - od czasu 8bit quest. |