[Dowolny] Pomysły na grę - Wersja do druku
Ultima Forum
[Dowolny] Pomysły na grę - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [Dowolny] Pomysły na grę (/Thread-Dowolny-Pomys%C5%82y-na-gr%C4%99)

Strony: 1 2

Pomysły na grę - TheKed - 04-01-15 16:38

Cześć. Być może mnie pamiętacie. Jestem początkującym RPG Makerem i chcę stworzyć grę swoich marzeń - wyścigówkę 3D. Jednak wyczytałem, że ten program nie ma takich możliwości więc postanowiłem stworzyć jakiś rpg. Czy chcielibyście zagrać w coś konkretnego? Może gra religijna, w której główny bohater ejst księdzem ...?

RE: Pomysły na grę - Reginald33 - 04-01-15 16:41

W.. z tej strony. Rpg makerem? XD Prędzej debilem który będzie robił porażki, które taki angius-c*a zrecenzjuje. Won mi z tym swoim g*m. Nie zagrałbym.

RE: Pomysły na grę - X-Tech - 04-01-15 16:56

@up: Nie podoba mi się, że ktoś użył mojego starego avatara wycinka z mojego projektu w rmie 2k3 aby pisać takie rzeczy. W każdym razie dzięki za skomentowanie 8bit Quest.

Do autora tematu...zagram chętnie w gre z dobrą fabułą, ale jak powstanie crap to nie licz na moją przychylność. Najbardziej lubię horror/przygodówki/sci-fi.

RE: Pomysły na grę - Mateusz SSJ8 - 04-01-15 17:02

TheKed.

Jeśli chcesz zrobić jakąś grę w RPG Makerze, to musisz ogarniać podstawy obsługi programu (plus Ruby, jeśli używasz RPG Makera XP lub nowszego) i mieć własne pomysły na oryginalną grę. Jeśli chcesz, żeby twoja gra sama się zrobiła, to daruj sobie tworzenie gier, bo program, który wyręczy cie z całą pracą nad grą nie istnieje.

Poza tym religia i polityka to bardzo niebezpieczne tematy. TUTAJ grozi za to nawet BAN. Więc poszukaj innego tematu.

RE: Pomysły na grę - TheKed - 04-01-15 17:06

Mateusz SSJ8 napisał(a):Poza tym religia i polityka to bardzo niebezpieczne tematy. TUTAJ grozi za to nawet BAN. Więc poszukaj innego tematu.
Czy uważasz nieskończoną miłość Jezusa Chrystusa za niebezpieczną?

RE: Pomysły na grę - Venesard - 04-01-15 17:14

Nie, nie tyle niebezpieczną, co mogącą się spotkać z nieprzychylnymi opiniami. Religia to taki temat, że nawet najmniejszy szczególik może kogoś urazić. Ze względu na to właśnie robienie religijnej gry nie jest trafionym pomysłem. Zresztą sam jestem zdania że nie byłbym zbytnio chętny do grania w takiego typu grę.
Zgodzę się z X-Techem, spróbuj przygodówkę bądź horror. Da się zrobić dobrą grę w takim klimacie jednocześnie nie używając superskomplikowanych mechanizmów, więc to dobra opcja na start.

RE: Pomysły na grę - TheKed - 04-01-15 17:36

Venesard napisał(a):Nie, nie tyle niebezpieczną, co mogącą się spotkać z nieprzychylnymi opiniami. Religia to taki temat, że nawet najmniejszy szczególik może kogoś urazić. Ze względu na to właśnie robienie religijnej gry nie jest trafionym pomysłem. Zresztą sam jestem zdania że nie byłbym zbytnio chętny do grania w takiego typu grę.
Jak można mieć nieprzychylną opinię wobec samego Boga, stwórcy całego świata?

RE: Pomysły na grę - X-Tech - 04-01-15 17:39

SSJ8: http://www.ultimateam.pl/viewtopic.php?t=8324 poczytajcie sobie te komentarze o jego gierce.

@Venesard:
Przygodówki mają zróżnicowane mechanizmy i zmieniającą się fabułę i do niej dostosowane zagadki. Po prostu lubię te gatunki np: Blair Witch Project Rustin Paar świetny horror. Slender to nie horror. Horror jest najtrudniejszym gatunkiem fabularnym, ale kto lubi ten gatunek nie ma problemów z robieniem horrorów. Przygodówki horror łączą fabułę z zróżnicowaną rozgrywką. Dla mnie najlepszy gatunek, a jeśli w klimatach sci-fi to mistrzostwo.

@autor tematu:
http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=4944 tak wygląda pierwsza gra osoby zajaranej jrpgami szczególnie Final Fantasy. Da radę. Masz jakieś zainteresowanie konkretne w grach ? + Nie słuchaj rad osób pokroju mateusza ssj8 którzy są jedynie autorami crapu którego wartość jest zbliżona do 0 no chyba, że chcesz skończyć jak on. Nie musisz się uczyć Ruby tak jak on to napisał, aby zrobić świetną grę i bez ruby da się programować w rmie i nie trzeba się uczyć żadnego języka programowania, aby robić najlepsze gry.

Od tego by ocenić co stworzysz są gracze, a to wróżenie z fusów jest nic nie warte. Rób grę w klimatach w jakich się czujesz. Ocenimy jak wrzucisz.

Gry robimy jako hobby więc robimy gry w klimatach jakie lubimy. POLECAM robić grę, a jak uznasz, że to co stworzysz ma grywalną i fabularną wartość ( w rmie najważniejsza jest fabuła/dialogi + zróżnicowana rozgrywka i szacunek do gracza) to wrzucaj zapowiedź lub grę.

RE: Pomysły na grę - TheKed - 04-01-15 18:29

X-Tech napisał(a):Masz jakieś zainteresowanie konkretne w grach ?
Uwielbiam grać w gry pełne akcji - wyścigi, bijatyki, strzelanki i podobne.

RE: Pomysły na grę - X-Tech - 04-01-15 18:41

W dobrych grach w rmie akcja jest dodatkiem do fabuły i dialogów i ich dopełnieniem. Bez fabuły i dialogów na poziomie te gry nie spełniają roli w większości wypadków, bo rm jest do gier fabularnych a te różne urozmaicenia akcji są tylko dodatkiem dzięki którym lepiej się wczuć w to co się dzieje w fabule jakby się działo w rzeczywistości, bo rm jest do gier fabularnych głównie w stylu przygodówek/jrpg/rpg.

Jak chcesz czyste wyścigi i czyste bijatki takie jakie znasz z konsol to raczej szukaj innych programów jak chcesz mieć " z górki " Jeśli jednak główny trzon gry to fabuła można kombinować.

Wyjątki gier które nie opierają się na fabule, ale są intensywne w akcji i rozgrywce i dość dobre wg. opinii. Jednak żeby robić takie gierki trzeba mieć agorytmikę w jednym palcu tj. sposób myślenia z programowania *matma itp.

Mój 8Bit Quest http://forum.ultimateam.pl/Thread-2k3-8-Bit-Quest-Zr%C4%99czno%C5%9Bci%C3%B3wka-ARCADE-2009

Touhou Wandering Souls !!! http://rpgmaker.net/games/4732/

Nie ma prawie fabuły za to jest intensywna akcja. Musisz jednak zrozumieć, że jak widzisz to są gry oparte na pewnych schematach i mechanikach, które trzeba sobie najpierw zaprogramować. Zrobienie bijatyki w rmie byłoby nie lada hardkorowe wymagało by stworzenia punktów kolizji i programowani animacji - dodatkowej nauki algorytmów. itd. To program do gier fabularnych więc część minigierek akcji stanowi raczej zwykle jedynie dodatek główna rozgrywka w takich grach to zagadki/turowe walki/eksploracja itp. Bardziej szachowe myślenie, a nie zręcznościowe...