![]() |
[XP] Jedna opcja w menu - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [XP] Jedna opcja w menu (/Thread-XP-Jedna-opcja-w-menu) |
Jedna opcja w menu - ziomsamsung - 14-01-15 10:37 Witam. Jak zrobić, żeby w menu była tylko jedna opcja wyboru, czyli na przykład rozpocznij grę? Potrzebne mi to, ponieważ zaplanowałem zrobić menu w którym się chodzi. A skrypt na pominięcie ekranu tytułowego mi nie działa. RE: Jedna opcja w menu - Mateusz SSJ8 - 14-01-15 11:21 Po prostu znajdź okno, w którym ma być TYLKO jedna opcja (w podanym przez ciebie przykładzie zmienna "@command_window" w klasie "Scene_Title") i postaw "#" na początku każdej linijki, która ma zostać pominięta przy wykonywaniu skryptu. Z inicjalizacji klasy "Window_Command" w klasie "Scene_Title" z argumentu "commands" usuń każde sx, którego nie chcesz mieć w oknie. Następnie w funkcji "update" klasy "Scene_Title" usuń wszystkie "when x then y" (dobrą praktyką jest wstawić na początku tych linijek "#"), które nie odnoszą sie do działań, które chcesz zachować. I miej na uwadze, że numer odpowiadający pierwszej pozycji w obiekcie klasy "Window_Selectable" to 0 (zero). RE: Jedna opcja w menu - ziomsamsung - 14-01-15 12:19 Nie rozumiem. RE: Jedna opcja w menu - Venesard - 14-01-15 22:39 Wiesz co ziomsamsung, jeśli chcesz to spakuj mi swój projekt, bądź też sam plik "Scripts.rxdata" i podeślij na priv, zamiast kombinować z tłumaczeniem przez forum mogę ci to przerobić. :) |