![]() |
|
Ulubiona Rasa w RPG? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: Śmietnik (/Forum-%C5%9Amietnik) +--- Dział: Inne (/Forum-Inne) +--- Wątek: Ulubiona Rasa w RPG? (/Thread-Ulubiona-Rasa-w-RPG) Strony: 1 2 |
Ulubiona Rasa w RPG? - Yoroiookami - 19-01-15 15:03 Podobnie jak w tym wątku, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o waszych preferencjach. Proszę o szczerze odpowiedzi i nie sugerowanie się tym, co wybierają inni. Pogrupowałem te rasy na grupy ze względu na ograniczoną ilość możliwych pól. Także proszę o rozpisanie się w temacie. Upiór to inaczej "Ghoul". Nekomimi to rasa Ludzi-Kotów (w wersji japońskiej). Na Pół-Smoków zwyczajnie nie miałem innej nazwy. Upiór, Wampir i Wilkołak to w sumie takie rasy "nabyte", nie mniej chciałem je tu umieścić. Dodatkowo przypadku wybrania opcji "Inne", także proszę o napisanie w temacie co macie na myśli. RE: Ulubiona Rasa w RPG? - Kryzz333 - 19-01-15 15:21 Nie lubię w grach RPG innych ras oprócz ludzkich, bo zazwyczaj biednie są zrobione i/lub wieją kiczem. Za dużo jest już gier które opierają się na brutalnych orkach, pijanych krasnalach i dostojnych elfach. Zaznaczyłem jednak oprócz "Człowieka", "Inne", bo jestem otwarty na dobre propozycje. Całkiem ciekawe są np.: Khajity z Elder Scrolls... RE: Ulubiona Rasa w RPG? - Yoroiookami - 19-01-15 15:23 (19-01-15 15:21)Kryzz333 napisał(a): Nie lubię w grach RPG innych ras oprócz ludzkich, bo zazwyczaj biednie są zrobione i/lub wieją kiczem. Za dużo jest już gier które opierają się na brutalnych orkach, pijanych krasnalach i dostojnych elfach.Zrozumiałe. Dziękuję za wypowiedź. (Też lubię kotki z Elder Scrolls RE: Ulubiona Rasa w RPG? - Lartarin - 19-01-15 15:35 Ja też lubię kotki, tylko długo się gotują RE: Ulubiona Rasa w RPG? - X-Tech - 19-01-15 15:59 To proste. Nie cierpię kiczu i tandety. Lubię kiedy dana rasa jest świetnie opracowana tak jak klasa, ale na ogół sam wybór klas i ras mi kojarzy się z niedopracowaniem rasy/klasy i tępą łupanką a nie ciekawą grą fabularną, bo przecież sama rasa i klasa w rzeczywistości jest odpowiednikiem zupełnie innej historii i sprzymierzeńców, ale nie w komputerowych crpg gdzie niby wybór stroju ma wmówić komuś, że on gra w inną zupełnie historię...dla mnie bullshit totalny. Chcę grać ninją, który kosi mieczem muchy na 3236326 kawałków i stosować jego taktyki walki, aby w ogóle kogoś pokonać. Jeśli jednak gra ma się opierać na tępej łupance a te klasy różnią się tylko statami a nie sposobem walki i możliwymi akcjami jak i opowiadaną fabułą tyczącą się postaci - to wybór klasy nic nie daje i można to porównać do wyboru oblicza i ubioru jedynie...Dlateeggo choć fanem crpg nie jestem mam szacunek do polskiej gry Wiedźmin za to, że wyciska soki z jednej postaci i klasy/rasy którą świetnie przemyślano opowiadając jej historię i oddając techniki walki i fabularność postaci zamiast dawać parę strojów i oblicz w tępawej łupance przepełnionej zadaniami typu przynieś, oddaj. Koty - podobno przyjaciele inteligentnych.... RE: Ulubiona Rasa w RPG? - Adrapnikram - 19-01-15 16:06 Krasnoludy (No weźmy takiego renborga) No i wampiry jakoś wprowadzają we mnie nastrój grozy. No i są bardziej dostojne od elfów. A jeśli już piszecie o kiczu to według mnie żadna rasa nie jest kiczowata jeśli jest dobrze zrobiona. Nawet taka musze miki mogłaby być ciekawą rasą jakby okazało się że zabijają i torturują inne rasy RE: Ulubiona Rasa w RPG? - X-Tech - 19-01-15 16:12 Ja sobie nie umiem tego wyobrazić. Jak w dobrej grze fabularnej ma istnieć wybór rasy i klasy skoro w dobrej grze fabularnej kluczem jest właśnie główna postać. Przykładowo fabuła ma opowiadać o gościu, który coś tam...i co mam wybrać sobie wilkołaka lub włóczniczkę z południowego lasu. Dla mnie bez sensu. Jeśli jednak to ma się wiązać z wyborem fabuły - wybór postaci to jak najbardziej. Jak mam wybierać z tego co jest to chcę Wilkołaka. Dobry motyw przemieniać się w coś chorego pod przykrywką czegoś normalnego. RE: Ulubiona Rasa w RPG? - Adrapnikram - 19-01-15 16:28 Kto pisał o wybieraniu ras? Chyba tylko ty x to nie wiem do czego się przyczepiasz. Ale jesli wybieranie ras to takie jak w elder scrolls RE: Ulubiona Rasa w RPG? - X-Tech - 19-01-15 16:41 Przecież autor tematu pisze o wybieraniu ras w grach typu rpg zastrzegam na co mam uczulenie, bo ma to dla mnie mało sensu. RE: Ulubiona Rasa w RPG? - takikaki012 - 19-01-15 17:30 Człowiek jest the best, ale krasnolud lekko-zbrojny (a nie taki grubas, ze stalową zbroją jak są zwykle przedstawiane( także może być |