Horror rpg makr Xp? ace? - Wersja do druku
Ultima Forum
Horror rpg makr Xp? ace? - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: Horror rpg makr Xp? ace? (/Thread-Horror-rpg-makr-Xp-ace)

Horror rpg makr Xp? ace? - prypek - 04-02-15 01:23

Nie oszukujmy się rpg maker XP działą g''''''nie na zdarzenia robi się tam okropnie ale ze względu na świetny maping nadaje się do przygodówek.

dlatego byłbym wdzięczny gdyby ktoś dał mi linki do dobrego polskiego horrora na ace i xp. (2k3 i 2k po prostu nie lubię)

Czym tak naprawdę jest horror?
Według mnie zazwyczaj dobry horor to nie jest tylko krew i flaki z piękną oprawą grificzną , dobry horror to przedewszystkim świetna fabuła.

Mam bardzo dobry pomysł na fabułę ale nie jestem przekonany odo Xp i Ace.
Do Ace ponieważ mam wrażenie że jest na niego horrorowych materiałów tyle co kot napłakał.
Do Xp dlatego że gdy tylko próbowałem cokolwiek zrobić! Zawsze miałem problemy z blokowaniem nienawidzę go..

RE: Horror rpg makr Xp? ace? - X-Tech - 04-02-15 02:16

(04-02-15 01:23)prypek napisał(a):  Nie oszukujmy się rpg maker XP działą g''''''nie na zdarzenia robi się tam okropnie ale ze względu na świetny maping nadaje się do przygodówek.

dlatego byłbym wdzięczny gdyby ktoś dał mi linki do dobrego polskiego horrora na ace i xp. (2k3 i 2k po prostu nie lubię)

Czym tak naprawdę jest horror?
Według mnie zazwyczaj dobry horor to nie jest tylko krew i flaki z piękną oprawą grificzną , dobry horror to przedewszystkim świetna fabuła.

Mam bardzo dobry pomysł na fabułę ale nie jestem przekonany odo Xp i Ace.
Do Ace ponieważ mam wrażenie że jest na niego horrorowych materiałów tyle co kot napłakał.
Do Xp dlatego że gdy tylko próbowałem cokolwiek zrobić! Zawsze miałem problemy z blokowaniem nienawidzę go..

Jednym z najlepszych horrorów jest przetłumaczony na j.polski przez Kleo w końcu "Desert Nightmare". "Recenzję" masz na moim blogu w podpisie od wieków. Gra jest po prostu rewelacyjna. Jest zrobiona w 2k3.
Spolszczona wersja jest na forum tsukuru.pl w dziale gry. Przetłumaczono dosłownie niedawno. Horror lepszy od większości komercyjnych i twierdzę to od dawien dawna. Żaden maker ci nie podrasuje horroru, bo horror to fabuła i spójność to przemyślane piksele z starszych makerów idealnie oddają niepewność i tajemniczość. Zmutowane postaci z VX/ACE i surowość XP wymagają kombinowania horrorów w klimatach anime, a więc opierających się na dialogach w większości postaci i ich mimice z facesetami. Trzeba się skupić na masie dialogów, aby osiągnąć spójność w czymś takim i klimat. Trzeba się jarać anime itp. inaczej to nie zadziała w takim stylu grafy. Anime to specyfika.

Horror i VX ACE i Polska ? Dobry ? Naprawdę dobry ? Nie istnieje. Horror to przede wszystkim operowanie fabułą i klimatem. Wszelakie twory tego typu z XP i VX ACE to porażki i co najwyżej namiastki średnicy (przynajmniej u nas), bo do średnicy im trochę daleko. Ogólnie polskie horrory w rmie są słabe i w najlepszych wypadkach prawie przeciętne niezależnie od makerów. Jedyne udane próby wychodziły w rmie 2k3 dzięki mnogości zasobów i wyraźnym pikselom bijącym z ekranu co podkreślało sytuacje.

Jednym z wyjątków jest krótki horror od Skacia nazywa się Gakkou jest to spójna i przemyślana produkcja. Powstała w 2k3. Opiera się na klimacie zastraszenia fabułą na początku, a później szukania. To coś krótkiego, ale zaskakującego.

Jednym z wyjątków jest Ostatnie Wakacje Aleksa tym razem grafa nie jest zbyt przemyślana i rozgrywka, ale fabuła i dialogi robią mocarny klimat.

Powinieneś też sprawdzić gry od Zombika. One nie raz zahaczają o atmosferę grozy. To solidne produkcje na swój sposób. Znów rm 2k3.

Gakkou i Ostatnie Wakacje Alexa wyróżniają się ciut ponad przeciętność polskich namiastek horrorów.

Jeszcze gra od Akiego - Hope. 2K3 Bardzo rozbudowany projekt w stylu horror z dubbingiem póki co jeszcze w fazie poprawek/testów. Jego główną wadą są bugi. Jest w stylu anime pomieszanego z klimatami z filmu BWP, ale masa bugów i pewnych zachowań bohaterki, które mi wydały się chwilami irytujące mogą dać się we znaki na obecnym etapie giery.

Nawet trochę niepewności daje "Stacja Kosmiczna Czapla" Przemyślana "łamigłówka" ale nie czuję póki co rozwoju fabuły (jeszcze nie przyszedlem) za to lokacja przemyślana, ale z udźwiękowieniem wąsko w grze pogrywa m.innymi w kółko senny kawałek z filmu "Solaris" niewiele się dzieje prawie labiryntówka.
W dodatku grafa to te karlowate smeiszne ludki z VX ACE, ale da sie przywyknac. Póki co stawiałbym na Gakkou i Ostatnie Wakacje Alexa i zastanawial nad "Stacja Kosmiczna Czapla"

Ogólnie nie licz na cuda statystycznie bardziej inteligentni ludzie używają rm 2k3 z racji szybkości i efektowności w przerzucaniu myśli i tysiecy zasobow o roznych stylach stąd masz wiecej gier zahaczających o spójność i skupienie na treści itd. w tym własnie rmie.

Jak chcesz cos z horrorem pokombinowac i spojnego na stylu grafy jaki jest w XP i VX ACE pomysl o stylistyce z anime i sproboj zrobic z niej cos mrocznego fabularnie dzieki ciekawym postaciom i dialogom. Jesli jednak masz jakies autorskie grafy w zupelnie innym stylu i zdolnosci graficzne mozesz olac stylistyke anime i uzyc wlasnej grafiki i pomyslow. W taki sposób kombinuje SNOW OWL, ale i tak najlepsze horrory powstają w 2k3 w świecie rma nie tylko w PL.

Desert Nightmare, Dungeoner to tylko nieliczne przykłady.

RE: Horror rpg makr Xp? ace? - Crashykk - 04-02-15 12:21

Jak przeczytalem post X-Techa to az mi sie smutno zrobilo :(

Jezeli chodzi o XP to nie moge wypowiedziec, ale w VX Ace moj Dawnville podobno ma niezly klimat dzieki grafice i muzyce, wiec niby sie da osiagnac cos z ta "kocia" iloscia grafik. Musisz tylko pokombinowac. Poza tym jezeli dobra fabula to i grafika nie bedzie miala znaczenia lol

RE: Horror rpg makr Xp? ace? - X-Tech - 04-02-15 17:01

Prawie zapomniałem o Under !!!!

UNDER 2K3

!!!!!!!!!!!!!
http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=4277&start=60

Ta gra. Nazywa się UNDER choć póki co to tylko demo to jak na razie dla mnie mistrzostwo polskiego horroru w rmie. Jest ponad poziomem Gakkou, oraz Ostatnich Wakacji Aleksa. To jest gra, która jeśli zostanie ukończona może śmiało konkurować z lepszymi horrorami w rmie z całego świata choć jej klimat to thiller (co tylko świadczy o inteligencji autora) Zachęcajcie autora komentarzami do pracy on nawet muzykę do tej gry sam stworzył.

!!!

Na Ultimie temat z ową grą też występuje. Jeśli ktoś ma większe ambicje niż gówna bezmógie mmorpgi czy inne crapy to zachęcam do skomentowania projektu autora i zachęcenia go do tworzenia...bo gra stoi parę klas wyżej od większości tego w co grałem na polskiej scenie rma...
http://forum.ultimateam.pl/Thread-2k3-Under

!!

P.S. ja nie wyrocznia nie mam obowiązku grać we wszystko. Jeśli dla kogoś Dawnville jest wypas to dobrze dla niego ja mam swoje oczekiwania i klimaty proste.Mnie się nie da ku

RE: Horror rpg makr Xp? ace? - ADI - 04-02-15 20:32

@X-Tech
Dobrze opisane tytuły.
Fajnie że podałeś tytuł w który nawet nie grałem - Ostatnie Wakacje Alexa XD

Masz rację Under to gra która miażdży swoim klimatem.
Obecnie do pobrania jest jakieś 15 minut rozgrywki, ale tyle w zupełności wystarcza by zakochać się w projekcie...

Świetna oprawa graficzna. Te dźwięki... Cutscenki...
Wszystko idealnie wpasowane do pomysłu.
Rekkimaru odwalił kawał dobrej roboty. A pomyśleć że to dopiero początek XD

Ze swojej listy, poleciłbym także tytuł 'Ib'.
Klimat także stworzony historią, potęgowany licznymi animacjami,
łamigłówkami, elementami zręcznościówki, i kilkoma zakończeniami.
Także świetna produkcja też wykonana w RM2000.

@CrasheR, choć w Twój projekt Dawnville mi się przyjemnie grało, to przyjąłem Go bardziej jako przygodówkę z elementami horroru, niż typowo horrorową produkcję.

RE: Horror rpg makr Xp? ace? - Crashykk - 04-02-15 21:39

ADI napisał(a):@CrasheR, choć w Twój projekt Dawnville mi się przyjemnie grało, to przyjąłem Go bardziej jako przygodówkę z elementami horroru, niż typowo horrorową produkcję.
No, bo wlasnie taka byla ta gra. Sam to pisalem w kilku juz miejscach :lol2: