![]() |
|
[VX / VXAce] Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: [VX / VXAce] Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach (/Thread-VX-VXAce-Czy-widzicie-zastosowanie-dla-urz%C4%85dze%C5%84-motion-capture-w-swoich-grach) Strony: 1 2 |
Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - spartanPAGE - 07-02-15 15:43 Mamy już 2015 rok, coraz częściej spotyka się wszelkiego rodzaju ,,kinekty'' i inne bajery. Jak to jest u was? Czy w swojej grze zastosowalibyście wyłapywanie ruchu do systemów walk, minigier, innych? RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - X-Tech - 07-02-15 15:49 (07-02-15 15:43)spartanPAGE napisał(a): Mamy już 2015 rok, coraz częściej spotyka się wszelkiego rodzaju ,,kinekty'' i inne bajery. Jak to jest u was? Czy w swojej grze zastosowalibyście wyłapywanie ruchu do systemów walk, minigier, innych? W grze fabularnej gracz musi skupić się na fabule. Nasze zadanie to ułatwić to jemu przez wciągające dialogi i sytuacje, w których bierze udział głównie myśląc zagadki/eksploracja/walki jako dodatek (teoretycznie tak powinno być i autorzy dobrych gier się do tego stosują). Przymus wstawania od klawiatury co walkę W GRACH fabularnych z własnymi zasadami i fabuła byłby dziwny i średnio praktyczny. Spora część grubasów chcąca ogarnąć grę fabularną miała by problem z dalszym graniem przy takim natłoku wymogów ruszania się. XD Myślę, że jestem w stanie wymyślić coś ciekawego do gry fabularnej z tą zabawką, ale jest to ogólnie raczej niepraktyczne jak dla mnie do gier fabularnych, a do tego jest rpgmaker. RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - Amelanduil - 07-02-15 16:00 Umm... chciałbym zauważyć mo-cap jest też wykorzystywany jako wsparcie do animacji. I jest to dość stara technologia, fakt faktem używana do dzisiaj, ale stara. Poza tym, boom na gry wykorzystujące systemy kinectów, move-ów czy tym podobne wygasł. W każdym razie nie za bardzo się o tym teraz słyszy. Wpełzło w jakąś niszę i większość o tym zapomniała. Bardziej aktualnym tematem jest wirtualna rzeczywistość i towarzyszący jej wyścig zbrojeń... RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - spartanPAGE - 07-02-15 16:02 @XTech To prawda, myślałem trochę o tym; Jednym z wyjść byłoby zunifikowanie urządzeń wejścia (ograniczenie wyłącznie do przechwytywania ruchu), ale nie lada wyzwaniem byłoby poruszanie się w ten sposób po dwuwymiarowym świecie. Z drugiej strony całkiem interesujące wydaje mi się przykładowe mieszanie zawartości fiolek i dosypywania proszków przy biurku :) @Amelandiul jestem tego w pełni świadom, jednakże do pomniejszych zastosowań jest to całkiem niezła zabawka. (Btw, to normalne, że zjada mi wszystkie ''szybkie'' odpowiedzi?) RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - Dragon Kamillo - 07-02-15 22:47 https://www.youtube.com/watch?v=8CTJL5lUjHg - tak się porusza po świecie 2D XD. Jak dla mnie trochę to nietrafione. Nie chciałbym kupować jakiejś pierdoły specjalnie żeby sobie pomachać rękami... RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - X-Tech - 07-02-15 23:31 (07-02-15 22:47)Dragon Kamillo napisał(a): https://www.youtube.com/watch?v=8CTJL5lUjHg - tak się porusza po świecie 2D XD. Hahah XD Poza tym fakt. Problemem byłby dla gry przymus kupowania drogiego gadżetu tylko po to, aby w tę jedną grę zagrać, ale może ktoś coś wymyśli. Ciekawe jak grać w Final Fantasy 6 z tym kontrolerem XD RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - spartanPAGE - 08-02-15 00:30 @{Dragon Kamillo} Gra może pozwalać(nie zmuszać!) na użycie tego typu bajeru oferując zamiennik, w ten sposób osoba wyposażona w taki sprzęt ma trochę miejsca na zabawę, a osoba bez niego nie czuje się specjalnie poszkodowana. RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - X-Tech - 08-02-15 15:58 Mam pytanie do SPARTAN. Temat jest ok, ale mam pytanie. Jakie gry na rma przeszedłeś i w jakie grałeś dotychczas ? RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - spartanPAGE - 10-02-15 09:03 garść RE: Czy widzicie zastosowanie dla urządzeń motion-capture w swoich grach - mmaks00 - 11-02-15 15:23 spartanPAGE napisał(a):Mamy już 2015 rok, coraz częściej spotyka się wszelkiego rodzaju ,,kinekty'' i inne bajery. Jak to jest u was? Czy w swojej grze zastosowalibyście wyłapywanie ruchu do systemów walk, minigier, innych?Nie widzę sensu, ani możliwości korzystania z Motion Capture w enginie na którym wszystko opiera się na spriteach. Jak już mówimy o enginach typu Unity, to tak :) Ale przede wszystkim trzeba się zastanowić do czego? Np. w niektórych modach do Gothica społeczność wykonywała nowe animacje walki (najczęściej ukochane duale, albo tarcze) https://www.youtube.com/watch?v=QL0wmO44Ks4 https://www.youtube.com/watch?v=GMM8ZrYYwuA |