![]() |
|
[VXAce] Naliczanie zmiennej - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [VXAce] Naliczanie zmiennej (/Thread-VXAce-Naliczanie-zmiennej) |
Naliczanie zmiennej - Yotta - 12-02-15 21:41 Siemka, takie pytanie: da się jakoś zwiększyć wartość zmiennej przez zdobycie przedmiotu? Chodzi o ogólne zwiększenie typu 'Zdobyłeś losowy przedmiot', więc typowe zdarzenie raczej odpada (Do każdego przedmiotu typowe zdarzenie? Przesada.). PS. Kombinuję z limitem miejsca w plecaku przez zmienne. RE: Naliczanie zmiennej - Kosmik123 - 13-02-15 14:56 Możesz spróbować przez sprawdzenie ilości przedmiotów w plecaku za pomocą zmiennych skryptowych. Nie jestem pewien, ale chyba zmienna $game_party.items przechowuje przedmioty. RE: Naliczanie zmiennej - Yotta - 13-02-15 20:44 Powiedz mi tylko, jak tej zmiennej użyć. Próbowałem warunkiem w typowym zdarzeniu, ale wywala błąd w klasie Game_Interpreter (line 449, can't convert fixnum into array [czy jakoś tak]). RE: Naliczanie zmiennej - Kosmik123 - 13-02-15 21:33 Cytat:Ilość (typów) przedmiotów = $game_party.items.sizeale jeżeli danego przedmiotu masz nawet 99 to liczy go jako 1. Ilość egzemplarzy danego przedmiotu pokazuje zmienna: Cytat:$game_party.item_number(XYZ)gdzie w miejsce XYZ wprowadzasz zmienną z przedmiotem (nie jego numer), np: Cytat:$game_party.item_number($game_party.weapons[1])która zwraca liczbę egzemplarzy broni w twoim ekwipunku, która ma drugie najmniejsze ID. (Jeśli masz 2 bronie o ID 2, 5 broni o ID 7 i 1 broń o ID 19 to zwróci 5). Żeby mieć ilość rzeczy w plecaku wystarczy zsumować liczby egzemplarzy wszystkich przedmiotów. |