[VX] Pomocy! - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Pomocy! - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Pomocy! (/Thread-VX-Pomocy--2169)

Pomocy! - WIKYOU - 08-03-15 23:10

Witam.
Jestem amatorem i po raz pierwszy mam do czynienia z programem RPG Maker VX. Robie swoją pierwszą grę i chciałem zrobić w karczmie Najemnika którego główny bohater może sobie wynająć za 300zł. Problem polega na tym ze kiedy chcę go wynająć to nawet kiedy nie mam tej kwoty to i tak dostaję go jako swojego pomocnika.
Mam nadzieję ze ktoś mi pomoże z góry wielkie dzięki :)

RE: Pomocy! - Kryzz333 - 08-03-15 23:12

Musisz w wierszu poleceń wybrać:

Ustaw warunek
- i tak wybierz odpowiednią ilość wymaganych pieniędzy

Radzę zanim zaczniesz dłubać przy grze pobawić się tymi funkcjami z wiersza poleceń, aby wszystko dobrze stosować.

RE: Pomocy! - Venesard - 08-03-15 23:14

Z góry zaznaczam że nie używam VXa, więc to co napisze może jedynie cię nakierować na właściwy trop. Nie wiem czy masz angielską wersję czy polską, ale musisz w zdarzeniu z najemnikiem całą aktualną zawartość zdarzenia wsadzić do "Conditonal branch" (ANG) lub "Warunek" (PL) lub cokolwiek w ten deseń. W treści tego warunku ustawiasz że gracz ma 300 lub więcej monet. Jeśli tak jest, najemnika będzie można zatrudnić, jeśli nie to nie będzie reagował. Późniejsza edycja tego zdarzenia to już tylko kwestia twojego pomysłu biggrin

RE: Pomocy! - Revlis - 08-03-15 23:19

Nie zapomnij, że po wynajęciu te 300 szt złota należy odebrać naszemu bohaterowi.

Tak się składa że wczoraj robiłem u siebie sklep z najemnikami, więc jeśli będziesz potrzebował w tej kwestii pomocy możesz zwrócić się do mnie.

RE: Pomocy! - Yoroiookami - 08-03-15 23:23

Tak jak wyżej. Tutaj dwa screeny dla jasności. smiles
[Obrazek: d45365b755.png]
[Obrazek: f5bbd5de17.png]

RE: Pomocy! - WIKYOU - 08-03-15 23:37

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc :)