![]() |
|
Rozmiary mapy - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Rozmiary mapy (/Thread-Rozmiary-mapy) |
Rozmiary mapy - Creege - 29-03-15 19:32 Witam, Jak sądzicie jaki rozmiar mapy jest lepszy mały czy duży ? Lepiej zrobić miasto, wieś, las, itd. na dużej mapie czy na kilku/kilkunastu mniejszych ? Jakie wy preferujecie rozmiary i dlaczego akurat takie ? RE: Rozmiary mapy - Kryzz333 - 29-03-15 19:43 Jak dla mnie nie ma uniwersalnego rozmiaru mapy, nawet dla takiego samego stylu lokacji. Ja robię tak (poglądowo): Małe mapy (minimum do 30x30): - dla większości rodzajów wnętrz (nie lubię, jak widać po bokach duże "czarne" przestrzenie), również dla wyszczególnienia poszczególnych pokojów - gęstych, dużych lasów - podziemi, w których gracz ma się gubić - ciasnych zaułków, przejść, przełęczy itd. - monumentalnych budowli (gdy szczyt budowli jest "zbyt wysoko") - pomieszczeń z zagadkami Średnie mapy (30x30 do 70x70) - dla większości rodzajów krajobrazu i terenu - w różnej tematyce (lubię, jak takie mapy mają elementy "wystające" poza zasięg przemieszczania się - tworzy to wrażenie obszerności świata) - większość miast i wiosek (pozwala to wyszczególnić dzielnicę/wieś przy sensownym rozmiarze) Duże mapy (do 200x200) - ogólnie nie lubię tego rodzaju map. Często powodują lagi, ale mogą być przydatne do ogromnych krajobrazów do swobodnego zwiedzania - bywają przydatne, jeśli na mapie jest jakiś ogromny obiekt, a chcemy dać możliwość go ominięcia/obchodzenia - mapy świata - labirynty RE: Rozmiary mapy - Creege - 29-03-15 21:42 Uniwersalnego rozmiaru mapy nie ma, tak. Rozmiar się może nawet zmienić od stylu gry czy grafik w nim wykorzystanych. Bo nie wszystko wygląda dobrze w niektórych rozmiarach map. Przynajmniej dla mnie. Twoja wypowiedź może okazać się pomocna ( za co dziękuje ). Jeśli się do niej dostosuje oczywiście dam symboliczne "pomógł". Zapraszam oczywiście do dalszej dyskusji wszystkich. RE: Rozmiary mapy - Dragon Kamillo - 29-03-15 22:54 Ja u siebie walę w Nichterze wszystkie mapy 50x50 (nie dotyczy wnętrz, ale większe niż to nie mogą być). Jest tak bo to pozostałość po tym jak robiłem tą grę w RMXP (teraz robię w RM2k3), a tam większe mapy = lag. Więc w sumie tylko z tradycji projektu tak jest. Nawet myślałem czy by nie powiększyć, ale to też odbiło by się na rozmiarze gry (używam jako panoramy podkładu ziemi na mapie - więc mam ją w rozmiarze 50tilix50tili i jest OK). W RM95 jak chcemy zaawansowaną technicznie grę to mapy tylko małe (dla bardzo zaawansowanego, albo dla tych co nie radzą sobie z problemami - tylko 20x15). |