[XP] Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - Wersja do druku
Ultima Forum
[XP] Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [XP] Czytanie, jako zdobywanie umiejętności (/Thread-XP-Czytanie-jako-zdobywanie-umiej%C4%99tno%C5%9Bci)

Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - RGR7 - 12-04-15 18:15

Mam fajny pomysł na zdobywanie umiejętności, informacji, doświadczenia, przez czytanie książek, zwojów itp. w menu. Mam jednak pytanie: Czy w standardowych zasobach jest to możliwe? Jeśli nie, to czy znacie jakieś skrypty/rozwiązania techniczne/zdarzenia, które mogłyby mój pomysł urzeczywistnić?

RE: Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - takikaki012 - 12-04-15 18:48

Chodzi ci o to, że jak mamy np. książkę e ekwipunku i na nią klikniemy to uczymy się z niej umiejętności?

Jeżeli tak to zrób tak (posłużyłem się akurat czarem Leczenie 1)
Robisz nowe typowe zdarzenie i dajesz takie komendy:
http://i.imgur.com/6fa6rMb.png

Potem wchodzisz do zakładki "umiejetności" i do zaklecia (tu: leczenie) w miejscu typowe zdarzenie wybierasz te, w którym zrobiłęś dodanie umki.

Jeżeli nie o coś takiego ci chodzilo to pisz :3

RE: Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - RGR7 - 12-04-15 18:59

Tak, o to chodziło

Tak, o to chodziło Dzięki Mam jeszcze pytanie towarzyszące: Czy jest jakiś sposób na pokazanie tekstu po użyciu książki w menu?

RE: Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - Adrapnikram - 12-04-15 19:45

Robisz typowe zdarzenie z zawartością książki (wiadomość lub obrazek). Następnie otwierasz zakładkę z przedmiotami i tam dajesz te zrobione typowe zdarzenie. O ile w menu chodzi ci o menu przedmiotów.

RE: Czytanie, jako zdobywanie umiejętności - RGR7 - 12-04-15 21:11

Tak, o to mi chodziło ;) Dzięki, jeszcze nie doszedłem w kursie do typowych zdarzeń, więc nie wiedziałem, że to w sumie takie dość proste :-) Dzięki jeszcze raz ^^