[VXAce] Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Wersja do druku
Ultima Forum
[VXAce] Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VXAce] Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie (/Thread-VXAce-Wy%C5%82%C4%85czenie-umiej%C4%99tno%C5%9Bci-przy-okre%C5%9Blonym-stanie)

Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Yotta - 23-04-15 08:33

Wiem, że ktoś kiedyś o to pytał, ale nie mogę tego znaleźć. Jak sprawić, aby przeciwnik nie spamował umiejętnością nadającą status, gdy my już go posiadamy?
Przykład:
Mam umiejętność 'Mroczne sidła' aplikującą stan o tej samej nazwie. Dałem ją jednemu z potworów. W walce potworek używa tej umiejętności, po czym beztrosko robi to dalej, nawet, jeśli już posiadam stan 'Mroczne sidła'.

Jakiś pomysł?

RE: Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Amelanduil - 23-04-15 11:38

Umm... ustawić żeby używał tej umiejętności co ileś tur? Najłatwiejsze rozwiązanie.

RE: Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - ADI - 23-04-15 16:04

Podczas nadawaniu danego stanu postaci, dać też jakiś przełącznik na ON.
I sprawdzać ten warunek. Jeśli jest włączony, to potwór pomija tą sekwencje i robi coś innego.

RE: Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Amelanduil - 23-04-15 18:27

ADI napisał(a):I sprawdzać ten warunek. Jeśli jest włączony, to potwór pomija tą sekwencje i robi coś innego.
Nie w ten sposób, ale pójdźmy tym tropem... Przede wszystkim trzeba tu operować na zakładkach "enemies" i "troops".
W zakładce enemies warunkiem dla użycia umiejętności musi być włączony przełącznik. W troops należy ustawić warunek, że jeżeli dana postać jest pod wpływem statusu, switch się wyłącza. Jeżeli postać statusu nie ma, switch znowu jest włączony.

RE: Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Mateusz SSJ8 - 24-04-15 15:32

Nie no, Adrapnikram. Za długo siedziałeś w RPG Makerze 2003.

Yotta, musisz zrobić coś, żeby, jak przeciwnik użyje tego ataku "Mroczne sidła", sam złapał "cooldown" na ten konkretny atak. Polecam przepisać klasę "RPG::Skill" do pliku ze skryptem ruby i wczytać to na starcie gry. Standardowo masz po prostu "effects", a do rozwiązania swojego problemu porzebujesz "user_effects" i "target_effects". Pracuję w RPG Makerze XP nad czymś takim.

RE: Wyłączenie umiejętności przy określonym stanie - Adrapnikram - 24-04-15 16:46

Primo tu nawet nie ma mojego posta
Secondo nigdy nie byłem w 2k3 dłużej niż 2 tygodnie
//wygaśnie