![]() |
|
[VXAce] Wyspa Przetrwania - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Pełne wersje gier (/Forum-Pe%C5%82ne-wersje-gier) +--- Wątek: [VXAce] Wyspa Przetrwania (/Thread-VXAce-Wyspa-Przetrwania) Strony: 1 2 |
Wyspa Przetrwania - Szymkim213 - 24-04-15 16:32 Wyspa Przetrwania Fabuła Młody Kamil leciał swoim wynajętym prywatnym samolotem ,niestety coś sie uszkodziło w kadłubie ,i poprostu samolot zleciał do morza. Dalszą część fabuły poznacie przechodząc grę. Mechanika W grze użyłem kilka typowych zdarzeń ,jak np.: do książki przetrwania. Też jest tutaj system głodu,pragnienia,snu i zdrowia ,ale bazuje na skrypcie znalezionym w internecie. Rodzaj gry: Wzorowałem się na grze: Stranded Deep ,i wyszło na to ,że to będzie survival ,gra jest króta [około 10-15 minut grania] więc na spokojnie ,wieczorkiem można sobie pograć w tę gierkę. Download: Bez RTP: Wyspa przetrwania Bez RTP + RTP: Wyspa Przetrwania + RTP[/size][/color] Screen'y z gry: Wyspa : http://zapodaj.net/86cfd73923baa.bmp.html Zepsuty Samolot: http://zapodaj.net/31628cc605329.bmp.html Wyspa + Ognisko: http://zapodaj.net/6e63b330395fb.bmp.html Uwagi dotyczące gry: W grze mogą wystąpić bugi ,których nie będe mógł w stanie naprawić ,ale te bugi ,najprabodobowniej nie będą przeszkadzały w grze. RE: Wyspa Przetrwania - Adrapnikram - 24-04-15 16:54 Czyżbyś ostatnio narzekał, że ktoś nie wstawił screenów? Bo te dwa które powtórzyłeś to tak naprawdę jeden który powtórzyłeś + ognisko z RTP. Wielkie halo. Ognisko wstawiłem do mapy. Poza tym sam zagłosowałeś w ankiecie? Serio? Poza tym jak bugi mogą nie przeszkadzać w grze? Poza tym przecinków się tak nie stawia i nie stawia się ich przed "i". Zapowiedź sama w sobie jest do d***, ale nie ma błędów ortograficznych czyli progres jest. Niemniej nie pobieram bo ostatnio nabawiłem się wirusa przez twoje "dzieła". RE: Wyspa Przetrwania - krakoman - 24-04-15 17:39 Samolot mnie rozwalił xD Popracuj porządnie nad jedną grą, zamiast robić kilka tych...minigierek ;) RE: Wyspa Przetrwania - Crashykk - 25-04-15 18:27 Szymkim213 napisał(a):samolotem ,niestety Szymkim213 napisał(a):kadłubie ,i poprostu Szymkim213 napisał(a):zdrowia ,ale Szymkim213 napisał(a):survival ,gra RE: Wyspa Przetrwania - krakoman - 25-04-15 18:57 CrasheR Jest sobie taka rymowanka (o której nawet Angius wspomniał w którymś odcinku porażek): Cytat:Stawiał spację przed przecinkiem, bo był małym [CENZURA]. :D RE: Wyspa Przetrwania - Avaron - 25-04-15 21:29 Ten samolot jest idealny :D każdy przecież wię że samoloty to jeden wielki kloc rodem z minecraft! A teraz tak serio. Starałeś się chociaż przy tym projekcie? Bo po screenach wnioskuje że niezbyt. Reszty zastrzerzen nie będe wymieniał ponieważ opowiedzieli o nich moi poprzednicy. RE: Wyspa Przetrwania - krakoman - 27-04-15 07:44 Podsumowując: To nie jest pełna wersja. To nawet chyba nie jest gra. :/ Ilośc godzin, przez które autor tej gry nad nią pracował można pewnie policzyć na palcach jednej ręki...może nawet przesadziłem. Co tu jest niby złe?: -brak staranności (wszystko robione na szybko "byle było") -mapy -mapy -jeszcze raz mapy To nie jest tak że: "Ooo ale fajny program, będę robił gry i będzie fajnie, bo to takie proste". RE: Wyspa Przetrwania - Keibi - 05-05-15 12:24 Twoja "Pełna Wersja" to raptem 3 minuty gameplayu (Wbrew twoim 10-15 minutom). Pozwól, że te 3 minuty dokładnie tu przeanalizuję i powiem, co jest nie tak, lub co jest dobrze zrobione : 1) Sam pomysł na grę jest całkiem niezły, lecz wykonanie nieco gorsze. Ten samolot to nie wiem, ile nad nim pracowałeś (pewnie 3-5 minut), ale mogłeś choć trochę się nad nim wysilić. Jak będziesz poprawiał tą grę, czy tam robił patcha, to koniecznie popraw ten samolot :/ Spróbuj przerobić ten tileset na działający w VXAce, to ten samolot będzie o wiele ładniejszy, aż nie będzie się chciało z niego wychodzić. (--) 2) Po wyjściu z samolotu nie za bardzo wiadomo, co robić, do czego podejść... Mogłeś zrobić czerwoną strzałkę nad tą skrzynką, bo nie każdy wpadnie na pomysł, żeby tam zajrzeć, zwłaszcza jeśli gra po raz pierwszy. (-) 3) Zdarzają się także błędy ortograficzne, a także te przecinki (wyraz1 ,wyraz2). Warto by było poprawić, gdyż kuje to w oczy. (-) 4) Mapka tej wyspy może i trochę ładna jest, ale przyznam się, że nie wiedziałem jak wejść do tego "mikro-buszu" (+) 5) Ja bym to potraktował jako interaktywną zapowiedź pełnej wersji (w której mogłeś dodać więcej wysp, budynków do budowy - ew. cały ocean takich małych wysp 256x256 albo 500x500 - prawdziwy otwarty świat :D ) (--) 6) Na plus można zaliczyć ten "skrypt potrzeb?", co potrzeby się w menu wyświetlają - tylko nie wiem jak je uzupełnić w twojej grze, gdy spadają - fajna próba zrobienia namiastki Simsów (+-) 7) Nawet się nie wysiliłeś w poszukiwaniu grafik w internecie (wiem, że RTP jest ładne, ale coś mogłeś dodać spoza RTP - jedyne co dodałeś to ponton z wiosłem i titlescreen) (-) Podsumowując (jeśli nie chce ci się czytać moich wypocin): GRAFIKA : 3/5 (dobrze, że wziąłeś RTP, to jeszcze jakoś to wygląda, bo jakbyś sam robił grafiki, to mogłoby być o wiele gorzej... (Widać to po title screenie, co pewnie w paincie był robiony, zamiast w Gimpie...)) FABUŁA : 1/5 (jeden punkt, za to, że w ogóle jest jakiś ciąg wydarzeń : kraksa samolotu -> wylądowanie na wyspie, a oprócz tego nic) WYKONANIE : 2/5 (mapping średnio-przeciętny, fajnie że są potrzeby, ale strasznie krótka gra) INNE : 1/5 (po prostu ile plusów jest w tych znaczkach koło dokładnych wypocin (wychodzi 2/10, ale się skróciło)) RAZEM : 7/20 (pomysł niezły, wykonanie gorsze. Nie martw się, widziałem potworniejsze gry :D ) Nie wiem, czy mogę oceniać tak surowo, zwłaszcza, że nie pokazałem swojej żadnej gry, ale wolę ją dopracować, niż wypuścić takie coś na forum, żeby się skompromitować czymś takim... RE: Wyspa Przetrwania - krakoman - 23-05-15 11:36 Ja jeszcze dodam że przeszedłem tę grę w niecałe 5 minut...Nie zrobiłem nawet szałasu i nie przetrwałem nocy tylko zrobiłem tratwę i koniec. Gra kończy się "epickim" cliffhangerem i powinna znajdować się w dziale z wersjami demo. RE: Wyspa Przetrwania - XXXXXX - 24-05-15 11:41 Gra tworzona pod naporem chęci odwiedzenia WC celem zostawienia dwójki. Tyle to też czasu autor spędził nad tworzeniem i tyle trwa rozgrywka - co wypad do WC. Brak jakiejkolwiek chęci stworzenia grywalnego produktu ot po prostu ktoś zrzucił dwójkę do klopa i nazwał ten proces zrobieniem gierki po czym rzucił kloca na forum. |