![]() |
|
Nowy RPGMaker? - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja) +--- Wątek: Nowy RPGMaker? (/Thread-Nowy-RPGMaker) |
Nowy RPGMaker? - cj2 - 25-04-15 19:59 Hej wszystkim! Sorry, że mnie jak zwykle długo nie było, ale pewnie to nikogo nie obchodzi :c A więc wczoraj na Steama dostał się RPG Maker 2003. Tutaj link dla zainteresowanych. A w trailerze pojawiło się coś jeszcze: Spoiler: (Otwórz) Czy powstanie? Jaki będzie? Zapraszam do dyskusji! RE: Nowy RPGMaker? - krakoman - 25-04-15 20:37 Myślę że to tylko symboliczne pokazanie, że jeszcze nawet twórcy nie wiedzą czy będzie nowy RM w 2015 :P RE: Nowy RPGMaker? - Amelanduil - 25-04-15 21:26 Tak trochę się spóźniliście na imprezę bo na gospodzie ten temat już wczoraj podłapaliśmy :v krakoman napisał(a):Myślę że to tylko symboliczne pokazanie, że jeszcze nawet twórcy nie wiedzą czy będzie nowy RM w 2015 :PTo w takim razie po co dawali do tej osi czasu rok 2016? Bo gdyby to było tylko "założenie" to by sobie darowali ściślejsze daty. RE: Nowy RPGMaker? - Ramez - 25-04-15 21:53 Myślę, że to jednak mimo wszystko wyjdzie. W końcu trochę czasu minęło od premiery poprzedniego makera. Ja mam nadzieję, że nie okaże się to jakimś syfem działającym tylko i wyłącznie na tym śmiesznym Windows 8 RE: Nowy RPGMaker? - krakoman - 26-04-15 13:38 Mam nadzieje że dadzą jakiś nowy Battle System. RE: Nowy RPGMaker? - Ramez - 26-04-15 17:59 Fajnie by było, gdyby można było wrzucać animowane charsety w anigif (czy jak to się nazywało) i możliwość takiego mappingu jak w XP. Nieograniczona możliwość tilesetu i 3 warstwy mapy. RE: Nowy RPGMaker? - Avaron - 26-04-15 21:08 Ramez co do nieograniczonej wielkości tilesetu się zgodze ale osobiście uważam że 3 warstwy są zbędne :/ ja i tak stawiam wszystko na 1 warstwie ponieważ mapy sklejam w gimpie potem je odpowienio rozcinam i układam na tilesecie następnie fragmenty układam na 1 warstwie w programie :) może i czasochłonne ale daje wielkie możliwości :) RE: Nowy RPGMaker? - Ramez - 26-04-15 23:55 Avaron, każdy mapy robi inaczaej, ty robisz skleje gimpie, ja wolę bawić się w mapping w kawałkach, 3 warstwy wtedy ułatwiają, ale mniejsza, co będzie to będzie (byle nie same krzaki). RE: Nowy RPGMaker? - Avaron - 27-04-15 01:14 Ramez ale pragne jedynie powiedzieć że mapy można robić w ten sposób a ograniczenie programu do 1 warstwy najprawdopodobniej mocno zoptymalizowało by działanie gier zrobionych na tym silniku chociaż o takiej optymalizacji jak przy makerze 2k oraz 2k3 nie możemy nawet marzyć. Miło było by także aby ilość podstawowych zasobów była tak duża jak przy XP RE: Nowy RPGMaker? - Amelanduil - 27-04-15 01:25 Ej ludu, ale w praktyce tileset w Ace JEST nieograniczony -_- wcześniej był tylko wybór tylko jednego zbioru od A do E, teraz jest wybór... ile to tam było, 500? Nie mam jak sprawdzić to nie powiem, w każdym razie załóżmy te 500 zbiorów tilesetów od A do E. Równie dobrze możecie sobie złożyć po jednym tilesecie na każdą mapę i spokojnie powinno wam wystarczyć... |